Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Έδεσσας

Την 28η Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο Δήμο Έδεσσας ο οποίος θα λειτουργήσει με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.
Την τελετή των εγκαινίων πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και παραβρέθηκαν η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μουράτογλου και ο νεοεκλειγείς Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Θωμάς, ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Έδεσσας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, έχουμε πραγματοποιήσει πολλές και σημαντικές δράσεις πρόληψης. Η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι αυτής της συνεργασίας που συνεχώς αναβαθμίζεται με νέες υπηρεσίες προς τους δημότες. Πρόκειται για μία σημαντική συμβολή του ΕΔΔΥΠΠΥ στην πρόληψη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής μας και στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν κι άλλες δυνατότητες που μας παρέχει το Δίκτυο».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ από την ίδρυσή του, το 2005, έχει ως βασικό του σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Μέσα από πλήθος δράσεων αποδεικνύουμε έμπρακτα πως βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των δημοτών των Δήμων- μελών μας. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προσφέρουμε, μέσα από τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις στο κατάλληλο προσωπικό, στήριξη σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, αλλά και στο οικείο περιβάλλον τους.
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Για το λόγο αυτό περισσότεροι από 90 Δήμοι- μέλη μας έχουν δημιουργήσει Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια σε όλη την Ελλάδα.
Μέσα από το Δίκτυο, μπορούν όλοι οι Δήμοι- μέλη να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και να έχουν το δικό τους Συμβουλευτικό Σταθμό, ώστε όλοι οι δημότες που είναι ασθενείς με άνοια ή οι φροντιστές τους, να μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν τις κατάλληλες συμβουλές και στήριξη από το προσωπικό και τον εξειδικευμένο ιατρό».
Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, κα Μαρία Κουρή δήλωσε: «Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι δήμοι δείχνουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα αρκετά ωφέλιμο για τους δημότες, καθώς προσφέρεται η απαραίτητη γνώση και βοήθεια σε πάσχοντες και φροντιστές. Συγχαίρουμε το Δήμο Έδεσσας για αυτή την πρωτοβουλία και ευελπιστούμε και άλλοι Δήμοι να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία από τη Δρ. Παρασκευή Σακκά Νευρολόγο/Ψυχίατρο και Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με θέμα «Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την άνοια στους Δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ: παρόν και μέλλον».
Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ Παρασκευή Σακκά τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Κυκλοφόρησαν νέα φάρμακα και ξεκίνησαν να λειτουργούν πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια στη χώρα μας. Ωστόσο, έγκαιρη διάγνωση τα άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Αυτό καθιστά τον ρόλο των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια εξαιρετικά σημαντικό!
Η Άνοια εντάσσεται στα 12 νοσήματα του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας και από το 2018 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ υλοποιούν το πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα.
Ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια που αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται τα άτομα με και άνοια οι φροντιστές τους, στον τόπο της κατοικίας τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.
Στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχουμε εκπαιδεύσει σε θέματα άνοιας, από το 2018, επαγγελματίες υγείας από 102 Δήμους της Ελλάδος που σήμερα στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στον Δήμο Έδεσσας παρέχει μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους υπό τη καθοδήγηση και βοήθεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών».
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί στην διεύθυνση Περδίκα 45 (Πολιτιστικό Κέντρο). Υπεύθυνες επικοινωνίας οι κυρίες Μίσχου Ελένη και Παπαδοπούλου Ευτέρπη τηλέφωνα 2381023101 και 2381350080 κατόπιν ραντεβού.
Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα που θα σας διαθέσουμε.
Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.
Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*