Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η μάχη του Κέντρου – Ανησυχητική κάμψη για τη ΝΔ, ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ

metron1

Μάχη για την κυριαρχία στον χώρο του Κέντρου – Η εκλογή στο ΚΙΝΑΛ προκαλεί ντόμινο μετακινήσεων και ανατροπών – Πτώση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡα25 και Ελληνική Λύση – Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει η έρευνα της Metron Analysis

Ανησυχητική κάμψη για τη ΝΔ

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κινείται, έστω οριακά, κάτω από το 10%. Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενισχυμένο κατά 1,3%, ενώ άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΜέΡα25 και της Ελληνικής Λύσης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%, το Κίνημα Αλλαγής 9,8%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,3%, το ΜέΡα25 4%, η Χρυσή Αυγή 1,2% και οι Ελληνες για την Πατρίδα 1,4%. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη ΝΔ, ενώ το 33% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση μειωμένης αποτελεσματικότητας

Η κάμψη των ποσοστών της κυβέρνησης οφείλεται στο ότι στους ερωτωμένους που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο δημιουργήθηκε ένα κλίμα συμπάθειας προς το Κίνημα Αλλαγής μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Οφείλεται όμως και στο ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα είναι επιβαρυμένο για την κυβέρνηση λόγω της αίσθησης μειωμένης αποτελεσματικότητας που δείχνει να εκπέμπει σε ζητήματα σημαντικά, όπως αυτό της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το τελευταίο διάστημα η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και ένα ποσοστό που επίσης φτάνει το 54% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση (27%) και δεν αξιολογεί θετικά το κυβερνητικό έργο (23%).

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*