Δημοσίευμα των New York Times: ΕΥΠ και Predator παρακολουθούσαν την Άρτεμις Σίφορντ

Υπό παρακολούθηση από ΕΥΠ και Predator φαίνεται ότι ήταν, σύμφωνα με νέα αποκάλυψη των New York Times η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Σίφορντ, η οποία έχει ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021. Οι ΝΥΤ επικαλούνται έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους και επισημαίνουν ότι, «η υπηρεσία κατασκοπείας (σ.σ. ΕΥΠ) και όποιος εμφύτευσε το spyware, γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι». Το αμερικανικό μέσο σημειώνει ότι, «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κα Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Οι New York Times επισημαίνουν και τον τρόπο επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του θύματος, αναφέροντας ότι, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Σίφορντ έκλεισε, μέσω της επίσημης πλατφόρμας της κυβέρνησης, ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η ίδια έλαβε στη συνέχεια αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της, το οποίο είχε κλειστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το μέσο, στις 05:31 π.μ., η κάτοχος του τηλεφώνου έλαβε και δεύτερο SMS με το οποίο της ζητούνταν να επιβεβαιώσει το ραντεβού της κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Ο εν λόγω σύνδεσμος ήταν αυτός που επιμόλυνε τη συσκευή της με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Όπως επισημαίνεται, οι λεπτομέρειες για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο sms ήταν σωστές, άρα συμπεραίνεται ότι και η προηγούμενη, αυθεντική επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού ήταν σε γνώση κάποιου. Το μολυσμένο URL ήταν παρόμοιο με αυτό της πλατφόρμας εμβολιασμού και αποστολέας του φαινόταν να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολίων.

Οι ΝΥΤ υπενθυμίζουν ότι, η Άρτεμις Σίφορντ, μετά από δημοσιεύματα α οποία και την κατονόμαζαν ως θύμα παρακολούθησης από το Predator έστειλε το τηλέφωνό της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο «Citizen Lab», από όπου και διαπιστώθηκε ότι όντως, η συσκευή είχε παραβιαστεί από το κακόβουλο λογισμικό τον Σεπτέμβριο του 2021 και για τουλάχιστον δύο μήνες. Σύμφωνα με την έκθεση του Citizen Lab, «αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλων λοιμώξεων ή μιας περιόδου μόλυνσης που εκτείνεται πέρα από το 16/11/2021».

«Πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της ΕΕ»

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα για την «πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα». Η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων την Παρασκευή (17/03) εκκινώντας αντίστοιχη εισαγγελική έρευνα. Η Σίφορντ είχε καταθέσει επίσης αίτημα στην ελληνική αρχή για την προστασία του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, με το οποίο ζητά να μάθει εάν το τηλέφωνό της έχει υποκλαπεί από την ΕΥΠ.

Οι ΝΥΤ αναφέρονται και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι, η πρωθυπουργός, «έχει δεχθεί πιέσεις να εξηγήσει πώς και γιατί το Predator πουλήθηκε από την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, υποτίθεται εν αγνοία της κυβέρνησης, εναντίον μελών της κυβέρνησής του, πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται και η πρόσφατη νομοθέτηση με την οποία καθίσταται αδύνατο να μάθει κάποιος εάν τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, πριν την παρέλευση τριών ετών. «Από τότε που ήρθαν στο φως μια σειρά υποθέσεων υποκλοπών η κυβέρνηση άλλαξε δύο φορές (τους νόμους)». Όπως σημειώνεται, για να τεθεί κάποιος υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή να διεξάγονται σε βάρος του σοβαρές ποινικές έρευνες. Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή ζητηθεί συνεργασία από τις Αρχές για οποιαδήποτε έρευνα. «Δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, αλλά δεν μπορώ να δω εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πίσω από αυτό», σημείωσε η ίδια.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*