Δημόσια Πανεπιστήμια: Συνεχείς καταγγελίες φοιτητών για την κατάσταση των ΑΕΙ

Σε αργό συστηματικό θάνατο έχουν υποβάλει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως όλα δείχνουν. Παρατημένα εδώ και χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο μόνο την αλλαγή του νόμου για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, συνεχίζει η πορεία των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των συμβουλίων διοίκησης που παραλύουν διοικητικά τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση δυστυχώς καταφέρνει το τελειωτικό χτύπημα στο δημόσιο αγαθό της παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης συζητά για την καθιέρωση του πια «ελεύθερου πανεπιστημίου» την ίδια ώρα που οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις, προσπαθώντας αυτή τη φορά να υποβαθμίσει κι άλλο τα περιφερειακά κυρίως ιδρύματα της χώρας. Οι φοιτητές στα τέσσερα μεγαλύτερα ΑΕΙ της περιφέρειας αποκαλύπτουν στα σόσιαλ καθημερινά και συστηματικά  τα τεράστια προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Από απλά και καθημερινά ζητήματα μέχρι και σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγείας τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

Σε πλήρη αποσύνθεση οι κτιριακές εγκαταστάσεις

Κι ενώ η νεολαία καλείται να σπουδάσει μακριά από το σπίτι της, με τα έξοδα να είναι δυσβάσταχτα, αναγκάζεται να βιώνει απαράδεκτες συνθήκες με τα πιο πενιχρά μέσα και ακούει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού που χαρακτηρίζει «ιστορική» τη «μεταρρύθμιση» που θα καταθέσει προς ψήφιση αυτό το μήνα. Ιστορική όμως είναι στην πραγματικότητα η εγκατάλειψη των ΑΕΙ, σε κάποια από τα οποία τα αδέσποτα, τα αγριογούρουνα και τα ποντίκια είναι καθημερινοί επισκέπτες. Φυσικά δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση ή ζέστη και το πιο σημαντικό δεν λειτουργεί σχεδόν πουθενά η πυρασφάλεια. Τα παιδιά μας κυριολεκτικά στην τύχη…

Στα χειρότερά του το ΑΠΘ

Μετά το μπάχαλο με τις εκλογές των πρυτανικών αρχών τα προβλήματα παραμένουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι αίθουσες εξακολουθούν να μην επαρκούν λόγω παλαιότητας και μη επισκευασμένων καθισμάτων, γεγονός που δυσχεραίνει την παρακολούθηση. Ακόμη κι όταν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες το διδακτικό προσωπικό εκλείπει, με κύρια αιτία τη μη πρόσληψη νέων. Οι θέσεις καθηγητών που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται. Πόσοι θυμόμαστε το ατύχημα του φοιτητή της Νομικής Σχολής πέρυσι τον Οκτώβρη ο οποίος λόγω έλλειψης θέσεων καθόταν στο περβάζι ανοιχτού παραθύρου με αποτέλεσμα να πέσει από τον τρίτο όροφο; Από ότι φαίνεται δεν το θυμούνται και πολλοί.

Από την άλλη την ώρα που όλοι μιλάνε για κουκουλοφόρους που κρύβονται στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές δεν μπορούν να πάνε αργά το απόγευμα στα μαθήματά τους, λόγω έλλειψης φωτισμού, ειδικά στις υπόγειες αίθουσες όπου δεν υπάρχει και έξοδος κινδύνου. Τα μαθήματα που διδάσκονται αργά το απόγευμα έως το βράδυ δεν είναι πρώτη επιλογή των φοιτητών.

Φοιτητικές εστίες και σίτιση έχουν παραδοθεί σε εργολάβους

Στη σίτιση η ποιότητα χειροτερεύει καθημερινά. Οι εργολάβοι δημιουργούν προβλήματα. Οι φοιτητές αναλαμβάνουν δράση με διακοπή ή κλείσιμο της διανομής. Μειώνονται οι μερίδες και γίνεται αυστηρή διαλογή των φοιτητών με εκτεταμένους ελέγχους σε όσους έχουν «δικαίωμα» εισόδου στη φοιτητική λέσχη. Το φαγητό όμως και πάλι δεν φτάνει για όλους, ενώ η καθαριότητα είναι άγνωστη. Ακόμη και κατσαρίδες στο φαγητό…

Από το 2019 που όλα παραδόθηκαν σε ιδιώτες στις εστίες του ΑΠΘ επικρατεί πλήρες χάος, με ευθύνη του πρώην πρύτανη Ν. Παπαϊωάννου. Αποτελούν κανονική υγειονομική βόμβα, με χαλασμένα μπάνια, τοίχους και ταβάνια γεμάτα υγρασία, προβληματικά ηλεκτρολογικά, μη επισκευασμένες πόρτες και χαλασμένα ασανσέρ.

Χαράτσι στους πρωτοετείς

Παρόμοια κατάσταση περιγράφουν οι φοιτητές στο Δημοκρίτειο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Οι εστίες «βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση», όπως οι φοιτητές και «μοιάζει οριακά τριτοκοσμική, αφού τα μισά κτίρια δεν έχουν ανακαινιστεί για δεκαετίες». Αντί να μεριμνήσει για τα πάμπολλα ζητήματα που υπάρχουν, η πρυτανική αρχή κυνηγά να διώξει εστιακούς φοιτητές με βάση αυθαίρετα «ακαδημαϊκά» κριτήρια και χρεώνει μάλιστα στους νεοεισαχθέντες εγγύηση 200 ευρώ για να μπορέσουν να μπουν στο δωμάτιο που δικαιούνται! Σε επίσημη ανακοίνωσή του στις 27.10.2023 το Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρει ότι το ποσό καταβάλλεται «ως εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που δημιουργούνται όχι από συνηθισμένη χρήση», όταν την ίδια ώρα η κατάσταση είναι μη βιώσιμη. Συνήθως οι σοβάδες που πέφτουν και η μούχλα στο ταβάνι είναι το συχνότερο φαινόμενο με τους φοιτητές να ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Αυτό που χειροτερεύει την κατάσταση είναι ότι ακόμη και τα λεωφορεία που πηγαίνουν στις πανεπιστημιακές σχολές αραιώνουν τα δρομολόγια τους. Με αποτέλεσμα τα παιδιά που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παραμένουν όλη μέρα στις σχολές τους, ή να μην πηγαίνουν σε όλα τα μαθήματα.

Σύγχρονα Πανεπιστήμια με …τρύπιες ψευδοροφές

Σοκαριστικά είναι όσα αναφέρουν φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Ξάνθη στα τμήματα Μηχανικών.Το ρεύμα, το ίντερνετ και το νερό κόβονται συχνά. Μπορεί και για δύο μέρες. Η μούχλα υπάρχει παντού, ενώ στην ψευδοροφή ακούγονται όλο και περισσότερο τα ποντίκια. Πλέον εδώ και μήνες ύστερα από μια κακοκαιρία έχουμε και ποντίκια τα οποία ακούμε» καταγγέλλει η Μαρ. Πανίτσα που μένει στις εστίες. «Σκέτη τραγωδία» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο Π. Φωτιάδης με τη μούχλα που υπάρχει παντού. Άκρως αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες του Παύλου Μαραγκού από την τοπική εφημερίδα «Εμπρός» για τις εστίες της Ξάνθης. Στο φαγητό της λέσχης βρέθηκαν από τρίχες έως και μια κατσαρίδα! Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι φοιτητές είναι απλώς αποκαρδιωτικές. Ο Παναγής Μαντάκος, φοιτητής Νομικής στην Κομοτηνή, επισημαίνει πως και «Ο φωτισμός είναι τραγικός. Πρόσφατα μια κοπέλα έπεσε από τις σκάλες όταν τελείωσε το μάθημα το βράδυ και χτύπησε σοβαρά. Ούτε στις σπασμένες τουαλέτες έχει φώτα».

Μεγάλα χρέη για πετρέλαιο και χωρίς πυροπροστασία

Ατελείωτα προβλήματα και χρέη για θέρμανση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το συμβούλιο διοίκησης πολεμάει κάθε διεκδίκηση των φοιτητών, χωρίς να δίνει απαντήσεις για επισκευές στα κτίρια, για προσλήψεις στην τεχνική υπηρεσία του ούτε να ενδιαφέρεται για το κρύο νερό στις εστίες. Η χρηματοδότηση φέτος είναι χαμηλότερη από κάθε άλλη χρονιά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο. Δεν κατέστη σαφές στους φοιτητές αν θα έχουν πετρέλαιο μετά τον Φλεβάρη. Τους αναφέρθηκε μια έκτακτη επιχορήγηση αλλά με… άγνωστο προορισμό.

Οι φοιτητές…που δεν διαθέτουν χρήματα για να σπουδάσουν, αλλά με πολύ κόπο και διάβασμα φοιτούν σήμερα σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δηλώνουν πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς διάλυσης. Ασυντήρητα κτίρια που πιάνουν νερά μέχρι και σε πίνακα ελέγχου. Φοιτητές που κάνουν μαθήματα σε αίθουσες με μούχλα. Ελάχιστο τεχνικό προσωπικό σε όλα τα ιδρύματα. Για 26 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η αναλογία είναι ένα άτομο του προσωπικού ανά 2.000 φοιτητές. Ακραία υποβάθμιση φωνάζει ο φοιτητικός κόσμος. Σύγκλητος και πρυτανεία είναι διακοσμητικά όργανα. Το συμβούλιο διοίκησης αποτελείται συνήθως από μέλη που τα μισά ανήκουν στο ΑΕΙ μας και τα άλλα μισά είναι εξωπανεπιστημιακά εντελώς άσχετα. Από επιχειρηματίες έως και μέλη τοπικής κομματικής οργάνωσης της ΝΔ που έχουν τον πλήρη έλεγχο τωνπόρων του πανεπιστημίου και έχουν επιβληθεί οδηγώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο στην πιο ακραία υποβάθμιση του σε κάθε επίπεδο.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται σε αργό θάνατο με στόχο την κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος για την δωρεάν παιδεία. Προσπάθεια κατάργησης σε ένα σημαντικό κομμάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη και την κοινωνική ανέλιξη για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας προσφέροντας παιδεία και επιστημονική γνώση σε κάθε πολίτη πέρα από την οικονομική του δυνατότητα.

Πληροφορίες: εφημερίδα Documento

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*