Δημόσια Νοσοκομεία: Επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Σιγά σιγά καταργείται το ΕΣΥ…

Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την πλήρη αλλαγή του ΕΣΥ σε έναν νέο Οργανισμό ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η ρύθμιση αυτή θα μετατρέψει ουσιαστικά το σύστημα υγείας σε έναν απολύτως αυτόνομο φορέα, ο οποίος θα διοικείται από ένα νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ήδη ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο βέβαια δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο ξεκινούν οι σχετικές διεργασίες ώστε το ΕΣΥ να γίνει ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και τα νοσοκομεία να μπορούν να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ο νέος Οργανισμός που θα δημιουργηθεί και θα ελέγχει το ΕΣΥ θα διαθέτει το σημερινό προσωπικό από διάφορα τμήματα του υπουργείο Υγείας τα οποία ασχολούνται με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως όλα δείχνουν, οι μισές υπηρεσίες του οργανισμού θα προέρχονται από το υπουργείο υγείας ενώ ο στόχος είναι να διοριστούν μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη που θα ελέγχουν τον αυτόνομο Οργανισμό.

Από την άλλη νέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να μπορούν να εργάζονται και ιδιώτες γιατροί μέσα στο ΕΣΥ.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα αποτελούν πια χώρους όπου οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις, εγχειρήσεις, εξετάσεις, με αμοιβή, αλλά με προσωπικό και εξοπλισμό που πληρώνεται από το δημόσιο δηλαδή χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα και έξω από τη βουλή και η οποία προβλέπει ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να πραγματοποιούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και άλλες ιατρικές πράξεις, αξιοποιώντας μάλιστα το προσωπικό αλλά και τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, ενώ θα καθορίζει και τον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστώνεται εάν τηρείται ο νόμος.

Πρόκειται πάντως για μια ρύθμιση του υπουργού Υγείας που για πρώτη φορά επιτρέπει ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία εισπράττοντας χρήματα από τους ασθενείς. Σύμφωνα με την τροπολογία οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να αξιοποιούν όλες τις υποδομές και να συνεργάζονται με το προσωπικό του ΕΣΥ, το οποίο όμως θα πρέπει να αμείβουν. Αντίστοιχες αμοιβές θα πρέπει να δίνουν και στο νοσοκομείο ώστε να καλύπτονται τα έξοδα των επεμβάσεων και των άλλων ιατρικών πράξεων.

Το βέβαιο είναι ότι όλο το κόστος των επεμβάσεων θα το καταβάλουν οι πάσχοντες. Δηλαδή ο ασθενής που πληρώνει την ακριβά την περίθαλψή του και θα έπρεπε να του προσφέρετε δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για να εισέλθουν οι ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία είναι ότι σήμερα υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ένα φαινόμενο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως τονίζει. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος επιχειρεί να κάνει το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα να συνεργαστούν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό.Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι μπορεί με τον τρόπο αυτό το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό να εισπράττει περισσότερα χρήματα συνεργαζόμενο με τον ιδιώτη γιατρό που μπορεί να πραγματοποιεί ένα χειρουργείο μέσα στο ΕΣΥ.

Αυτό που παραλείπει να τονίσει ο υπουργός Υγείας είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις μέσα στο ΕΣΥ, θα επιβαρύνουν τις τσέπες των ασθενών. Με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις το απόγευμα εκτός τακτικού ωραρίου, από ιδιώτες γιατρούς τους οποίους όμως θα αμείβουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και νησιών όπου εκεί υπάρχει έλλειψη και σε ιατρικό προσωπικό.Κάθε πέρσι και καλύτερα δείχνουν με την υγειονομική κάλυψη των νησιών. Τεράστιες οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζονται στα νοσοκομεία της επαρχίας.Να είμαστε καλά λοιπόν γιατί όλα προμηνύονται παραπάνω από δύσκολα σε μια χώρα που με γεωμετρική πρόοδο φαίνεται να αφαιρεί από τον φορολογούμενο την δωρεάν περίθαλψη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*