Διχάζουν ξανά αγρότες τα δύο μέτρα δύο σταθμά των de minimis

Νέο κύμα δυσφορίας στον αγροτικό κόσμο φέρνει η τροποποιημένη και ανανεωμένη λίστα με τις έκτακτες ενισχύσεις σε προϊόντα υπό το πλαίσιο των de minimis και του πλαισίου για την Ουκρανία, αφού μετά το ανεξήγητο της στήριξης στους παραγωγούς αμυγδάλου αποκλειστικά στα Κανάλια Βόλου, τώρα η αποσπασματική ενίσχυση στο επιτραπέζιο σταφύλι του οποίου η τιμή βούλιαξε φέτος πανελλαδικά, προκαλεί αντιδράσεις στους Λαρισαίους αμπελουργούς.

Για όσο καιρό καθυστερεί η αποσαφήνιση του σκεπτικού πίσω από τον αποκλεισμό περιοχών που δραστηριοποιούνται σε ίδιες καλλιέργειες με περιοχές που ενισχύονται, το κοινό αίσθημα αξιολογεί τη συνθήκη αυτή, ως ικανοποίηση αιτημάτων τοπικών παραγόντων με αυξημένη επιρροή. Με άλλα λόγια, τοπικοί βουλευτές προσπαθούν να προωθήσουν την ατζέντα του ενόψει εκλογών και υπό αυτήν την έννοια, αφού άνοιξε το πουγκί, οι πιέσεις για να ενισχυθούν και οι υπόλοιπες περιοχές θα ενταθούν.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του νομού Λάρισας όπως και του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειας, από την καταβολή ενισχύσεων de minimis για την καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες την χορήγηση de minimis σε παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού συγκεκριμένων νομών.

Από την πρώτη στιγμή που σας ενημερώσαμε για τα προβλήματα της καλλιέργειας, σας τονίσαμε ότι τα προβλήματα αφορούν τους παραγωγούς όλης της χώρας και συμφωνήσαμε με την άποψη σας ότι αν γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει για όλους τους παραγωγούς.

Όταν ανακοινώθηκε η ενίσχυση de minimis σε τέσσερεις νομούς θεωρήσαμε ότι μάλλον πρόκειται για fake news αφού δεν γίνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφόρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινώνεται από τον Υπουργό Άμυνας, αλλά κάναμε λάθος.

Εμείς σαν συνεταιρισμός σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Λάρισας οπού έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθ υπόδειξη σας πιστοποιούμε την απώλεια εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών για την προηγούμενη χρονιά, ενώ όπως γνωρίζεται και μπορούν να σας επιβεβαιώσουν οι συνεργάτες σας και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου, οι αυξήσεις στο κόστος παράγωγης (καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας και όχι μόνο στους νομούς που εσείς αποφασίσατε να ενισχύσετε.

Όπως καταλαβαίνεται, η απόφαση χορήγησης de minimis σε παραγωγούς συγκεκριμένων νομών συνιστά σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών αφού δημιουργεί παραγωγούς δυο ταχυτήτων και υπονομεύει την προσπάθεια μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή του προϊόντος.

Επιθυμία μας είναι ο κλάδος των σταφυλοπαραγωγών να μείνει μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και προεκλογικές παροχές προηγούμενων δεκαετιών. Θα σας παρακαλούσαμε να σεβαστείτε την προσπάθεια που καταβάλουν οι σταφυλοπαραγωγοί για να παράγουν ένα ακριβό και απαιτητικό προϊόν σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή και να συμπεριλάβετε στην ενίσχυση όλους τους  νομούς της χώρας, αναιρώντας κάθε προσπάθεια διάκρισης μεταξύ αυτών. Είναι άλλωστε κάτι που θα πρέπει να κάνετε για κάθε προϊόν στηρίζοντας όλους τους Έλληνες αγρότες οι όποιοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος.

Με εκτίμηση,

Κοκκινούλης Δημήτριος

Πρόεδρος Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας

Αντίστοιχη επιστολή έρχεται και από τα Τέμπη με αφορμή την ενίσχυση στο αμύγδαλο:

Οι αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών στο Δήμο Τεμπών και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή Συκουρίου, έπρεπε να δοθούν κατά προτεραιότητα, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα κυριαρχεί στην περιοχή και επηρεάζει το σύνολο του οικονομικοκοινωνικού ιστού και συνυπολογίζοντας επιπλέον το γεγονός των τεράστιων ζημιών που αυτοί υπέστησαν από τους παγετούς τα προηγούμενα τρία έτη, αλλά και τη φετινή χρονιά. Αντί αυτού ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες ότι αποζημιώσεις άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ θα δοθούν μόνο για τρεις κοινότητες της Π.Ε. Μαγνησίας.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών, παρά την αρχική της αποτυχία να πείσει τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για την εξασφάλιση της αποζημίωσης, απέστειλε επιστολή, από κοινού με το Δήμαρχο Κιλελέρ, στον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις και στους αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών. Συντασσόμαστε με αυτή την ενέργεια και τη στηρίζουμε.

Είναι αδιανόητο να χορηγούνται αποζημιώσεις για τις ίδιες ζημιές μόνο σε ορισμένους παραγωγούς και να γίνονται τέτοιου είδους απαράδεκτες, επιλεκτικές άδικες διακρίσεις.

Χωρίς καμία περαιτέρω χρονοτριβή, λοιπόν, να δοθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις και στους αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Τεμπών.

Ο συνδυασμός «Άλμα Προόδου» για το Δήμο Τεμπών, με επικεφαλής τον Νίκο Πουτσιάκα, θα στηρίξει με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου μας.

Πηγή agronews.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*