Χαρδαλιάς: Στις περιοχές που μας δημιουργούν προβληματισμό η Πέλλα. Τηλεδιάσκεψη με όλους τους δημάρχους.

xardalias tilediaskepsi

Ο κ.Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία σχετικά με τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και πώς αυτά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες. Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα το 66,4% βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ η Αττική η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα τόνισε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».

Αναλυτικότερα αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ’ οίκον απομόνωση είναι 16.617. Από αυτά, τα 7.031 (42,3%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267 (19,7%) στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777 (10,7%) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590 (9,6%) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και 632 (3,8%) στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως είπε οι διαφορές και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στις περιοχές σχετίζονται με το πόσο πιστά εφαρμόζονται τα μέτρα, μιας και είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι ανάμεσα στις περιοχές που τους δημιουργούν προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι -μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Παπαστεργίου και όλους τους δημάρχους των περιοχών αυτών- , πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών τους, με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα οι 6 αυτές περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 περιφερειακές ενότητες έχουν ως εξής:

– 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80

548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84

– 486 κρούσματα στην Ημαθία, από τα οποία νοσηλεύονται τα 103

– 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83

– 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και

– 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται 26.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς, και η οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφισταμένων μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα εκτός από αυτές τις έξι περιοχές υπάρχουν κι άλλες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, «παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:

– της Θεσσαλονίκης με 4375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται

– των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται

– της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται

– της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται

– της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται

– του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται

– της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται

– των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται

– των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται και

– της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*