
Μπαίνοντας σε ένα από τα καταστήματα λιανικής της Οικογένειας Παπασταύρου, ανακαλύπτεις μυρωδιές και γεύσεις από δεκάδες προϊόντα που έχουν αρχική σχέση με το σουσάμι, αλλά όχι αποκλειστική.
Η 3η γενιά σήμερα της «Χαλβαδοποιίας Γιαννιτσών» με τον Γιώργο Παπασταύρου στο τιμόνι της επιχείρησης, έχει δημιουργήσει νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μόλις δυο χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Γιαννιτσών, στον δρόμο προς την Έδεσσα. Ανέπτυξε ένα σημαντικό πια πελατολόγιο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως την Γαλλία, την Γερμανία, την Σερβία, την Πολωνία και την Ρουμανία.
Πως ξεκίνησε όλο αυτό…η ιστορία έχει ενδιαφέρον.
Ο προ-πάππους Γιώργος Παπασταύρου της 1ης γενιάς, γεννήθηκε το 1905. Ξεκίνησε το 1924 με ένα εργαστήριο στο κέντρο των Γιαννιτσών, στην οδό Χατζηδημητρίου 10, το οποίο λειτουργεί ως βάση λιανικής μέχρι και σήμερα. Παραγωγή και πώληση ταχίνι, σουσάμι, λουκούμι, σησαμέλαιο, καραμέλες και μαρμελάδες με εντελώς χειροποίητο τρόπο. Γίνεται φυσικά ευρύτερα γνωστός για την ποιότητα και τη νοστιμιά των προϊόντων που δημιουργεί.
Έρχεται η 2η γενιά και ο Αντώνης Παπασταύρου γεννημένος το 1934 συνεχίζει την «Χαλβαδοποιία Γιαννιτσών» αναπτύσσοντας την επιχείρηση στους γύρω νομούς από την Πέλλα, διατηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Συνδυάζει την εμπειρία του παππού και του πατέρα, με τη γνώση και την ανάπτυξη της επιχείρησης, με κατάλληλα σύγχρονα μηχανήματα της τότε εποχής.
Η υπευθυνότητα, η εργατικότητα και ο σεβασμός από γενιά σε γενιά, έφτασαν την «Χαλβαδοποιία Γιαννιτσών» εδώ που βρίσκεται σήμερα. Και εμείς μιλάμε με έναν από τους νεότερους της επόμενης γενιάς.
ΕΡΩΤ.: Χαλβάς και Ταχίνι. Δυο υπερτροφές που θα έπρεπε να είναι σε κάθε τραπέζι. Πόσο σημαντικά είναι για την υγεία και την διατροφή μας σήμερα; Έχει αλλάξει κάτι στην φιλοσοφία αυτή τα τελευταία χρόνια;
ΑΠΑΝΤ.: Ο χαλβάς και το ταχίνι είναι δυο εξαιρετικές επιλογές για ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ο χαλβάς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ το ταχίνι περιέχει κάλλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Κατατάσσετε στις κατηγορίες των superfoods και χωρίς να λείπει σχεδόν από κανένα πρωϊνό τραπέζι.
ΕΡΩΤ.:Ποια είναι η διαδικασία παρασκευής ενός βασικού προϊόντος; Πώς ξεκινάει δηλαδή από την πρώτη ύλη μέχρι την συσκευασία; Για παράδειγμα ο χαλβάς που είναι και το σήμα κατατεθέν της εταιρείας Παπασταύρου.
ΑΠΑΝΤ.: Βασιζόμαστε πάντα στις εξαιρετικά καλές πρώτες ύλες που θα προμηθευτούμε για να παραχθούν τα προϊόντα μας. Οι πρώτες ύλες είναι αυτές που καθορίζουν ποιοτικά ένα προϊόν όπως το σουσάμι για τη δική μας επιχείρηση. Με την άλεση του σησαμιού έχουμε το ταχίνι και με τον συνδυασμό της γλυκόζης της γνώσης των πολλών ετών, αλλά και το μεράκι που επικρατεί παράγετε …ο χειροποίητος χαλβάς ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ.
ΕΡΩΤ.:Ποια νέα προϊόντα έβαλε η νέα γενιά στην αλυσίδα παραγωγής και πόσο αυτά έχουν βρει ανταπόκριση στον καταναλωτή; Έχει αλλάξει ηλικιακά η πελατεία λόγω και της υγιεινής διατροφής;
ΑΠΑΝΤ.: Εκτός από την περίοδο της Σαρακοστής που εντάσσεται ο χαλβάς ως νηστίσιμο αγαθό, είναι έναπαραδοσιακό γλύκισμα για όλο τον χρόνο. Έτσι, ύστερα από ατελείωτες προσπάθειες ποιοτικού ελέγχου,προσθέσαμε την κουβερτούρα, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και φυσικά τηναντικατάσταση της ζάχαρης με το γλυκαντικό φυτό στέβια έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς γιαόλες τις κατηγορίες των πελατειακών προτιμήσεων.
ΕΡΩΤ.: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές προϊόν σας και γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει να το προτιμούν;
ΑΠΑΝΤ.:Το bestseller της εταιρείας μας είναι το Ταχίνι. Θα ρωτούσε κάποιος όμως, γιατί να είναι το ταχίνι και όχι ο χαλβάς. Γιατί το ταχίνι είναι το κύριο συστατικό για τον χαλβά. Αν δεν έχεις ποιοτικό ταχίνι δε θα ‘’πετύχει’’ ο χαλβάς. Για αυτό, δίνουμε βάση στην κάθετη μονάδα παραγωγής του ταχινιού έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι 100% αλεσμένο σουσάμι χωρίς δευτερογενείς ξένες ύλες.
ΕΡΩΤ.: Τι θα μας προτείνετε ως γλύκισμα για τα παιδιά; Ώστε να τα αποσπάσουμε από την κατανάλωση της υπερβολικής και παχυντικής ζάχαρης;
ΑΠΑΝΤ.:Αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με το να τρώει το παιδί τροφές με συστατικό την ζάχαρη ή να τρώει μια σοκολάτα μια στο τόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιβαρύνει την υγεία. Ωστόσο, όμως, τα περισσότερα προϊόντα μας πλέον, τα προτιμούν μητέρες για τα μωρά και τα παιδιά τους. Όπως το ταχίνι με κακάο, το κλασικό ταχίνι πάνω σε φέτες ψωμιού όπου το συνδυάζουν με τις προτιμήσεις των παιδιών τους, που σιγά-σιγά με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν να τρώνε υγιεινά ως ενήλικες.
ΕΡΩΤ.:Πώς συμμετέχει σε αυτή την πορεία η νέα γενιά που έρχεται πίσω σας;
ΑΠΑΝΤ.: Η διάδοχη κατάσταση είναι το σημαντικότερο από τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει αργά ή γρήγορα κάθε Οικογενειακή Επιχείρηση. Η διαδικασία της διαδοχής είναι μία στρατηγική απόφαση και χρειάζεται σχεδιασμό για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έχει βήματα, χρειάζεται χρόνο, υποστήριξη &προγραμματισμό και είναι διαφορετική για κάθε εταιρεία σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει. Για μίαομαλή μετάβαση, χρειάζεται να υπάρχει στην κουλτούρα της εταιρείας, όπως αυτή εκφράζεται από το τισυζητείται καθημερινά, η πιθανή μετάβαση σε μία άλλη γενιά.
ΕΡΩΤ.: Υπάρχει μότο για την διαρκή επιτυχία μιας οικογενειακής επιχείρησης;
ΑΠΑΝΤ.:Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν τις επαφές τους με την εταιρεία, τόσο το καλύτερο συνήθως για την έκβαση της μετάβασης. Η διαδικασία αυτή είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Έτσι και μία στιβαρή νέα διοίκηση θέλει το χρόνο, αποφάσεις που ίσως να πονούν αλλά είναι αποτελεσματικές, θέλει να γίνονται λάθη και να βγαίνουν διδάγματα από αυτά, θέλει τριβή. Γι’ αυτό, πρέπει να ξεκινήσει νωρίς η διαδικασία της διαδοχής, να μεσολαβεί καθοδήγηση μάθησης για την γενιά που έρχεται και να την αφήσουμε να κάνει τα λάθη που απαιτούνται.
Οι ετικέτες της αναπτυσσόμενης συνεχώς «Χαλβαδοποιίας Γιαννιτσών» είναι πολλές και έχουν ιδιαίτερες γεύσεις, ενώ στην παραγωγή άλλων καινοτόμων προϊόντων πάντα υπάρχει η παράδοση. Είναι σημαντικό ότι εδώ συνδυάζεται η παράδοση και η μοντέρνα συνταγή έχοντας στόχο σε όλα τα προϊόντα, τα ευεργετικά συστατικά πέραν της γεύσης.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα μπορείτε να βρείτε στο https://www.halvaspapastavrou.gr/
Κάντε το πρώτο σχόλιο