Απόγνωση στη Βόρεια Ελλάδα για την ακρίβεια: Για πασχαλινά ψώνια και καύσιμα, σε Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία

Για πασχαλινά ψώνια και καύσιμα, σε Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Τουρκία – Ουρές στα τελωνεία

Ουρές στα τελωνεία κάνουν οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης για να κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια από τις αγορές της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με… διπλό κέρδος αφού εκτός από τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά επωφελούνται και από τις πολύ χαμηλότερες τιμές της βενζίνης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώ Μυλωνά οι καταναλωτές έχουν στραφεί στις αγορές των γειτονικών χωρών για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας στην αγορά.

«Η κίνηση δεν είναι υποτονική, είναι ανύπαρκτη», δήλωσε η κ. Μυλωνά, μεταφέροντας το κλίμα και την εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Οπως τόνισε ένδυση, υπόδηση και εστίαση είναι οι επιχειρήσεις που δέχονται άμεσα τα μεγαλύτερα πλήγματα, ενώ ειδικά για την περιοχή της Ορεστιάδας, υποστήριξε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη αφού, όπως είπε, παρατηρείται και πάλι αυξημένη διαρροή καταναλωτών στις γειτονικές χώρες.

Τις μέρες των γιορτών αλλά και τα τριήμερα των αργιών παρατηρούνται σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς με τις γειτονικές χώρες ατέλειωτες ουρές ανθρώπων που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για φθηνά ψώνια και διασκέδαση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 5-6.000 άτομα διέρχονται κατά μέσο όρο από τον κάθε σταθμό τις μέρες αυτές είτε με ΙΧ τους είτε με τουριστικά λεωοφορεία.

Εδώ και μερικές μέρες μάλιστα έχουν ξεκινήσει και τα τουριστικά γραφεία σε πολλές πόλεις της Βόρεια Ελλάδας να διαφημίζουν τις εκδρομές σε Βουλγαρία και Τουρκία που συνδυάζουν ψώνια και διασκέδαση και με τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ το άτομο για ένα τριήμερο.

Τιμές καυσίμων

«Εδώ το γεμίζουμε, όσο πάει» τονίζει πολίτης στο OPEN ενώ ένας άλλος δηλώνει θεωρώ ότι είναι μεγάλη διαφορά».

Οι καταναλωτές που καταφεύγουν στις αγοράς των γειτονικών χωρών με τα οχήματά τους στην επιστροφή φροντίζουν να τα φουλάρουν και με φθηνή βενζίνη. Στη Βόρεια Μακεδονία η τιμή της βενζίνης είναι κατά μέσο όρο 1,326 ευρώ το λίτρο, στη Βουλγαρία περίπου 1,49 ευρώ το λίτρο και στην Τουρκία 1,210 ευρώ το λίτρο. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης οι τιμές κυμαίνονται στη Βόρεια Μακεδονία περίπου 1,342 ευρώ το λίτρο, στη Βουλγαρία 1,566 ευρώ το λίτρο και στην Τουρκία 1,4 ευρώ το λίτρο.

Αλλάζουν χώρα και για σουπερμάρκετ και οδοντίατρο

Αρκετοί εκτός από βενζίνη κάνουν και τις αγορές τους εκτός συνόρων και στα σούπερ μάρκετ, αν και όπως λένε, οι τιμές και εκεί έχουν αυξηθεί. «Οδοντιατρεία και όλα τα σχετικά, ψώνια βενζίνες» αναφέρει και πολίτης στο OPEN. «Τώρα αυτά που θα πληρώσω εδώ θα μου βγουν γύρω στα 2.800 ενώ στην Ελλάδα ήθελα 6.000 δηλαδή στην Κοζάνη» τονίζει άλλος.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις περιοχές που συνορεύουν με τη Βουλγαρία. Με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων στις παραμεθόριες περιοχές να ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων.

Με πληροφορίες από makthes.gr και ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*