Ιδιαίτερα επικριτικοί με ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, κάνοντας λόγο για «αλαζονεία», εμφανίστηκαν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ορισμένους από αυτούς να ασκούν σκληρή κριτική και για κυβερνητικές πρωτοβουλίες «που απομάκρυναν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ». Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η διεύρυνση της κυβέρνησης και της ΝΔ προς το κέντρο, η «απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές», με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι «η ΝΔ παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής της διακήρυξης».
Η μοναδική στιγμή έντασης ήταν όταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς υποστήριξε ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί τους λίγους έναντι των πολλών», με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει ενοχλημένος τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους υπονούμενα».
Χρυσομάλλης: Να μην επιβραβεύσουμε όσους πανηγύριζαν για τα ομόφυλα ζευγάρια
Την άποψη ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι σάκος του μπόξ εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι οι βουλευτές της περιφέρειας θα πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν στους νομούς τους. Επίσης ο κ. Χρυσομάλλης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», υπονοώντας την μή ανανέωση της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Το πάμε μπροστά δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το “πάμε μπροστά” και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται οι άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας».
Κακλαμάνης: Όχι στη μετάλλαξη της ΝΔ – Του απάντησε ο πρωθυπουργός
Σημειώνεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας σε «πηγαδάκι» στο περιστύλιο της Βουλής είπε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή». Είπε επίσης ότι πρέπει η ΝΔ να δει τι γίνεται στην Γαλλία, «όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση, τελικά καταποντίστηκε εκλογικά». Ανεβαίνοντας στη συνέχεια στο βήμα της συνεδρίασης ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εαν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», πρόσθεσε και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης». Στα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι’ αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».
Ένταση με τα όσα είπε ο Μάριος Σαλμάς – Παρενέβη ο Μητσοτάκης
Από την πλευρά του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας ότι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών». Ο ίδιος μίλησε για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Σαλαμάς είπε ακόμα «νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν σέβεστε τους βουλευτές. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα νομοσχέδια». Άμεσα παρενέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον κ. Σαλαμά, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους». Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να ενοχλείται και με το ύφος του κ. Σαλαμά.
Βλάσης: Ο κόσμος μάς λέει ότι “δεν έχετε πάρει το μήνυμα”
Ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης ανεβηκε και αυτός στο βήμα με κριτική διάθεση, τονίζοντας ότι ο «κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται οι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο ίδιος είπε ότι «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτέλεσμα», σχολιάζοντας ότι «αν δεν μπορούν κάποιοι να φύγουν». «Γέλαγα που άκουγα υπουργούς να λένε κάτι ποσοστά του 35% και κατάλαβα ότι δεν είχαν εικόνα γιατί εγώ που κυκλοφορούσα στον κόσμο φαινόταν το ποστό», πρόσθεσε.
Νότης Μηταράκης: Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται απο τη ΝΔ
Από την πλευρά του ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης επανέλαβε την θέση του ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να προέρχεται από την παράταξή μας».
Στο βήμα ανέβηκε και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου που ανέφερε πως «μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα μπορούν να πείσουν, αλλιώς δείτε τη Γαλλία».
Στυλιανίδης: Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση
Αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κασκευάζουμε ακροδεξιούς θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε το «Χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις…». Στον κ. Στυλιανίδη απάντησε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά». Επεσήμανε ακόμα ότι «η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίσοιχο (σ.σ ο Μακρόν ίδρυσε το δικό του κόμμα το 2016)». «Και όταν λέμε μπροστά εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακύρηξη», κατέληξε.
Μπουκώρος: Υπουργοί είχαν απρεπή συμπεριφορά ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί
Η βουλευτής Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη ζήτησε απευθυνόμενη στους συναδέλφους της βουλευτές «να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι ότι δεν ψήφισαν τα ομόφυλα». «Καρφί» υπήρξε και από τον βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστο Μπουκώρο, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι «ο νόμος για τα ομόφυλα στοίχισε στη ΝΔ, όπως και ορισμένες συμπεριφορές». «Ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούςν», τόνισε με νόημα.
Γιώργος Βρεττάκος: Καταγράψαμε νίκη, μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε αλλά η μεγάλη αποχή πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτατα
«Καλύτερα να κοιμάστε με παράπονα, παρά με τύψεις», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Νοτίου Τομεα της Αθήνας, Διονύσης Χατζηδάκης. «Καταγράψαμε νίκη, μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε», ανέφερε ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιώργος Βρεττάκος και ανέφερε πως διαπιστώνοντας ότι η αποχή είχε πολλά μηνύματα, εκτίμησε ότι πρέπει να αλλάξει το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και παράλληλα να γίνουν παρεμβάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.
Ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος ζήτησε στην ομιλία του «να επιτραπούν στους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν είκαιρες ερωτήσεις, ώστε αν κάποιος υπουργός είναι στον κόσμο του, να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του».
Κριτική για τις συμπεριφορές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίουγια τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε ο βουλευτής Αχαϊας, Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη ΝΔ. Παράλληλα επεσήμανε ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα στοίχισαν το φορολογικό και η εκτός σχεδίου δόμηση. Ιδιαίτερα αιχμηρός ο βουλευτής είπε ότι χρειάζονται πολιτικοί στις κρίσιμες θέσεις ευθύνης. «Αν δεν ήταν μόνο τεχνοκράτες θα κάναμε διεθνή διαγωνισμό, δεν θα κάναμε εκλογές», σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης, λέγοντας ακόμη πως η Ευρώπη στρέφεται στα Δεξιά και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Θάνος Πλεύρης: Όποιος προσχωρεί να αποδέχεται τον αξιακό κώδικα της ΝΔ και όχι να φέρνει τον δικό του
Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης είπε ότι «υπάρχουν στελέχη που κάνουν κριτική, αλλά κρύβονται και υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν υπερασιστεί τα καυτά θέματα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «Οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα. Όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του».
Η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη εκτίμησε ότι υπήρξαν «φαινόμενα Λουδοβικισμού» στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «ή θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή θα πάμε σπίτια μας». Ενώ ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Γιάννης Λοβέρδος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών: «Κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια», ανέφερε.
Γιώργος Βλάχος: Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου σε κανένα νομοσχέδιο
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, με κριτική διάθεση, ανέφερε με νόημα: «Μην με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Δεν θα ξαναψηφίσω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν. Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου σε κανένα νομοσχέδιο».
Χρήστος Δερμετζόπουλος:Κινδυνεύουμε να χάσουμε το ευρύ εκλογικό ακροατήριο
Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής Έβρου, Χρήστος Δερμετζόπουλος ανέφερε τα εξής: «Θέληασα να πάρω τον λόγο και να καταθέσω τη δική μου άποψη για πως αντιλαμβάνονται την υπάρχουσα κατάσταση της παράταξης και της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα τωων ευρωεκλογών, με πολύ σεβασμό φυσικά στις απόψεις και στις αγωνίες των συναδέλφων μου. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μία περιδίνηση εσωστρέφειας. Όπως και κανείς επίσης δεν πρέπει ευθέως ή και εμμέως να προτάξει την ιδεολογική περιχαράκωση της παράταξής μας. Φτάσαμε σε πολύ καλά ποσοστά ακριβώς γιατί κατακτήσαμε ένα ευρύ πολιτικό ακροατήριο που στο παρελθόν αμφιταλαντευόταν σε ένα πολιτικό δίπολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κινδυνεύουμε αυτό να χάσουμε. Και η απώλειά του δεν είναι αποτέλεσμα κάποια αντιπολιτευτικής πρότασης αλλά καθαρά δικών μας παραλείψεων. Ενώ έχουμε παράξει σπουδαίο έργο, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα ακροατήριο που μας έδωσε αυτή την ώθηση να κατακτήσουμε το κέντρο. Και όταν λέω ότι κινδυνέυουμε, εννοώ στις εκλογές που έγιναν δεν έφυγαν για αλλού. Απλά στάθηκαν στην άκρη για να δείξουν ότι μας δίνουν μια ευκαιρία για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους με πράξεις. Και αυτό αφορά κάθε πληθυσιαμή ομάδα που παρεουσιάσαμε εκλογική υστέρηση. Αγρότες, μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι».
Κάντε το πρώτο σχόλιο