ΑΓΡΟΖΥΜΗ: Μία ιστορία 40 χρόνων…γεμάτη νοστιμιά!

Στην καρδιά της Μακεδονικής γης, στη γειτονιά της εντυπωσιακής Πέλλας, πρωτεύουσα της ελληνιστικής Μακεδονίας, μια πρωτοπόρα και παραδοσιακή μαζί επιχείρηση, εδώ και 40 χρόνια, παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας. Δυο αδέλφια ο Γιώργος και ο Κώστας Μαρταβαλτζόγλου αποτελώντας την 3η γενιά της ΑΓΡΟΖΥΜΗΣ, χρησιμοποιούν καινούργια υλικά και αναβιώνουν ξεχασμένες γεύσεις.

Εκσυγχρονισμός, σύγχρονα μέσα στην γραμμή παραγωγής, εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά παραδοσιακές μέθοδοι και αγαπημένες συνταγές. Μέσα λοιπόν σε αυτή την ιστορία που έρχεται από μακριά και μυρίζει σιτάρι και γάλα, συζητάμε με τον Κώστα Μαρταβαλτζόγλου για τις νοστιμιές της ΑΓΡΟΖΥΜΗΣ.

ΕΡΩΤ.:Πώς ξεκίνησε και πότε αυτή η ιδέα που σήμερα γεμίζει πιάτα σε κάθε γωνιά του πλανήτη;

ΑΠΑΝΤ.: Ξεκίνησε από τον παππού Γιώργο το 1969. Πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, φτιάχνει στο χωριό του, στην Αραβησσό Γιαννιτσών, ένα φούρνο στον οποίο παρασκευάζει ψωμί και παραδοσιακές πίτες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, η δεύτερη γενιά, θέλοντας να εξασφαλίσει την ποιότητα της πρώτης ύλης για το φούρνο, στήνει έναν αλευρόμυλο και αλέθει άριστης ποιότητας αλεύρι. Η συνέχεια ήρθε γρήγορα. Το 1980 ο μικρός αλευρόμυλος εξελίσσεται σε μία οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων με βάση τα δημητριακά (αποφλοιωμένο σιτάρι, πλιγούρι, σταρένιο τραχανά). Στα χρόνια που ακολούθησαν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, οδήγησε την εταιρεία και στο χώρο των ζυμαρικών. Μπαίνουν δηλαδή στην παραγωγή χυλοπίτες, αλευρένιος τραχανάς και κους-κους.

ΕΡΩΤ.: Και φτάνουμε στο σήμερα…Νέες εγκαταστάσεις και νέες παραγωγές. Με λαχανικά, με μελάνι σουπιάς, με αλεύρι ζέας ή ντίγκελ. Μια γκάμα πολύχρωμη και διαφορετική. Πώς προέκυψαν όλα αυτά;

ΑΠΑΝΤ.: Είναι η εποχή που σε οδηγεί και ο καταναλωτής που ζητάει. Για εμάς, και μένα και τον Γιώργο η ΑΓΡΟΖΥΜΗ είναι το σπίτι μας. Δουλεύουμε από παιδιά στην αλυσίδα παραγωγής και με τους συνεργάτες μας στην κυριολεξία «ζυμώνουμε» την εξέλιξη της επιχείρησης. Αναλάβαμε σταδιακά τα ηνία της και το 2003 γίναμε Ο.Ε. με ταυτόχρονη αλλαγή των εγκαταστάσεών της, ώστε η παραγωγή των προϊόντων να γίνεται με σύγχρονα μέσα, από εξειδικευμένο προσωπικό, διατηρώντας παράλληλα τις παραδοσιακές μεθόδους και συνταγές. Τώρα πια βρισκόμαστε στο 1ο χλμ. Αραβησσού-Γιαννιτσών και έχουμε περισσότερους από 60 κωδικούς, με βάση στην μεσογειακή κουζίνα και ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

ΕΡΩΤ.: Είστε δυο νέοι άνθρωποι με πρωτότυπο τρόπο σκέψης. Ποια είναι η φιλοσοφία σας, η φιλοσοφία της εταιρίας δηλαδή;

ΑΠΑΝΤ.: Το βασικό είναι μέσα από αυτήν την πρωτοτυπία που λέτε, να μπορούν τα προϊόντα μας να απευθύνονται σε όλους και να έχεις την ευκαιρία σαν καταναλωτής να μετατρέψεις και το πιο απλό γεύμα σε γιορτή γεύσης!!! Εμπνεόμαστε από την παράδοση, αλλά έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στο μέλλον. Η γκάμα των προϊόντων μας, περιλαμβάνει παραδοσιακούς κωδικούς και ταυτόχρονα κωδικούς που απαντούν στις πιο σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Δηλαδή και φύλλα περέκ και τραχανάδες της γιαγιάς, αλλά και ζυμαρικά με λαχανικά, μελάνι και κόκκινο πιπέρι. Δίνουμε αξία στο χειροποίητο με αυθεντικές λησμονημένες γεύσεις και παραδοσιακές τεχνικές. Ταυτόχρονα όμως με υπερσύγχρονα μηχανήματα παραγωγής και αυστηρούς ελέγχους.

ΕΡΩΤ.: Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει μια αλυσίδα πραγμάτων για να φτάσουν τα προϊόντα στο πιάτο μας. Ποιος είναι ο τρόπος παραγωγής και πώς φτάνει σε σας η πρώτη ύλη;

ΑΠΑΝΤ.:Παρακολουθούμε στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις στη «Μέκκα των ζυμαρικών», και προμηθευόμαστε υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιούμε όλη τη γνώση της επιστήμης των τροφίμων στον τομέα μας. Διαθέτουμε πια γνώση στην επιλογή σιτηρών και μόνιμες συνεργασίες με παραγωγούς σιτηρών, εδώ και 50 χρόνια. Τρεις γενιές, καλλιεργούμε σχέσεις με τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών της Βόρειας Ελλάδας και εξασφαλίζουμε τα κορυφαία σιτάρια για τα προϊόντα μας. Από την άλλη έχουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα παραγωγής, ενώ για συγκεκριμένους κωδικούς, χρησιμοποιούμε μπρούτζινα καλούπια, πρακτική που εφαρμόζουν οι κορυφαίοι μακαρονοποιοί, παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει και μας δίνει περισσότερη έμπνευση. Για παράδειγμα στην σύγχρονη αλυσίδα ζυμαρικών με χρώμα και γευστική ένταση, πήραμε εξαιρετικό σιμιγδάλι από την καρδιά του σιταριού, προσθέσαμε λαχανικά και μελάνι σουπιάς, ή προσθέσαμε σπανάκι, φτιάξαμε το ροζ από παντζάρι, το κόκκινο από κόκκινο πιπέρι και φτιάξαμε μια γκάμα νέων ζυμαρικών με παραδοσιακές τεχνικές.

ΕΡΩΤ.: Ποιο το μυστικό της νοστιμιάς στην ΑΓΡΟΖΥΜΗ;

ΑΠΑΝΤ.: Η αξία που δίνουμε στην μοναδικότητα των χειροποίητων προϊόντων μας. Επιλεγμένους κωδικούς συνεχίζουμε να τους παράγουμε εξ ολοκλήρου χειροποίητα. Χρησιμοποιούμε αργές συνθήκες ξήρανσης. Αποξηραίνουμε τα ζυμαρικά μας αργά, σε φυσικές συνθήκες, και όχι σε φούρνους ταχείας ξήρανσης, για να διατηρούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τη μοναδική τους γεύση. Αυτή η διαδικασία δίνει ακόμη περισσότερη νοστιμιά. Σεβόμαστε τον καταναλωτή και του προσφέρουμε το καλύτερο.

Ας πούμε, για τους φίλους της ζέας, δημιουργήσαμε μία σειρά ζυμαρικών από επιλεγμένο ελληνικό σιτάρι ζέας. Πρόκειται για ένα δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μαγνησίου, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό, και υψηλό ποσοστό λυσίνης, ένα βασικό δομικό συστατικό όλων των πρωτεϊνών, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει ευκολότερη την πρόσληψη του ασβεστίου. Τέλος, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Στα ζυμαρικά ζέας δεν προσθέτουμε αλάτι και τα αποξηραίνουμε αργά, σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Καλοφτιαγμένα ζυμαρικά από κορυφαία ελληνικά σιτάρια ζέας, με τη φροντίδα και τη σφραγίδα της Αγροζύμης.

Ευχαριστούμε πολύ και καλή μας όρεξη….

www.agrozimi.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*