Αυξάνουν τις ποικιλίες και μειώνουν ενίσχυση στα 75 ευρώ για τα ροδάκινα και νεκταρίνια

rodakina

Τα μαθηματικά είναι απλά και πρακτικά, όταν αυξάνεις τους δικαιούχους μιας ενίσχυσης και κρατάς το κονδύλι ίδιο τότε μειώνονται τα ποσά της πληρωμής.

Κάτι τέτοιο πάει να γίνει με την ενίσχυση στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα και τα νεκταρίνια, τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων το καλοκαίρι του 2022.

Η αρχική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έκανε λόγο για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, είχε αναφέρει ότι «όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς της χώρας ζητάμε να ενταχθούν στην λίστα των αποζημιώσεων όλες οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου». Επίσης είχε κάνει εκτίμηση ότι επειδή δεν βρίσκουν κονδύλια θα μειώσουν το ποσό της ενίσχυσης και θα αυξήσουν τον αριθμό των ποικιλιών.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από κύκλους του ΥπΑΑΤ, αναφέρουν ότι θα αυξηθούν οι τελικά οι ποικιλίες που θα ενισχυθούν από τα μέτρα αλλά το ποσό της ενίσχυσης θα μειωθεί στα 75 ευρώ το στρέμμα.

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «αν υπάρξει μια τέτοια απόφαση τότε θα έχει καμιά αξία ο λόγος τους. Ουσιαστικά μειώνουν την στρεμματική ενίσχυση στο μισό. Τα ποσά των 135 και 150 ευρώ το στρέμμα ανακοινώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του ΥπΑΑΤ, στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για αυτές τις εξαγγελίες και δεν μπορούν να τις πάρουν πίσω».

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*