Αχτσιόγλου για επικουρικές: Τιμωρητικό και επικίνδυνο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

axtsioglou

Η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στα δημόσια οικονομικά της χώρας

Δριμεία κριτική ασκεί η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στο νέο νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις. σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί δημοσιονομικό κενό ενώ χαρακτηρίζει βαθιά επικίνδυνη την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ε. Αχτσιόγλου

«Βαθιά επικίνδυνη για οικονομία και κοινωνία η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής. Εδώ και καιρό κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο κόστος του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης της ΝΔ. Η αναλογιστική μελέτη που κατατέθηκε επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια, καθώς προβλέπει σωρευτικό κόστος για την οικονομία, τη χώρα και τους Έλληνες φορολογούμενους που ξεπερνά τα 70 δις. Η κυβερνητική υποχώρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου επιβεβαίωσε εκ νέου το τεράστιο κόστος του, οικονομικό και κοινωνικό για τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Είναι σαφές ότι η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης δε θέτει μόνο σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, τις ήδη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των μελλοντικών εργαζόμενων που εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, αλλά προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά το οποίο θα πληρώσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και όλα αυτά για την κερδοφορία ελάχιστων μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η οριστική και αμετάκλητη ματαίωση αυτού του κοινωνικά τιμωρητικού και οικονομικά επικίνδυνου σχεδίου είναι η μόνη επιλογή.

Το Υπουργείο εργασίας από τη μεριά του υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του «τα βασικά πλεονεκτήματα της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα των επικουρικών συντάξεων είναι ότι «οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε, με πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων συντάξεων» αλλά και εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», «δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του». Ακόμα, «βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα συνδέοντάς τους με την σύνταξή τους», με στόχο να απαντήσει, όπως λέει το υπουργείο, στην ανησυχία που εκφράζεται από τους νέους «δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη».

Επιπλέον, «δημιουργεί καινούρια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία», καθώς, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, από το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων, θα προκύψει ένας «εθνικός κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία. «Οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αυξημένα έσοδα για το κράτος» αναφέρεται, προσθέτοντας, τέλος, ότι η μεταρρύθμιση «ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποσυνδέοντας την επικουρική ασφάλιση από τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*