Τζάκρη: Ρυθμιστικές παρεμβάσεις, δημοσιονομικά μέτρα και ελεγκτικές ενέργειες για να μειωθεί το υπέρογκο κόστος ενέργειας

Απαιτούνται ρυθμιστικές παρεμβάσεις, δημοσιονομικά μέτρα και ελεγκτικές ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία
Ερώτηση στη Βουλή με 9 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Οι συνεχείς ανατιμήσεις και οι ακραίες τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρούνται χωρίς σοβαρή αιτιολογία το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της εγχώριας βιομηχανίας.
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι βιομηχανίες πληρώνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και δύο φορές πάνω από τη Γερμανία και τρεις φορές πάνω από τη Γαλλία δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας μέχρι και την παύση εργασίας με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.
Για αυτόν τον λόγο, μαζί με 9 ακόμη βουλευτές καταθέσαμε Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητάμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
(1) Σε τι ρυθμιστικές παρεμβάσεις, δημοσιονομικά μέτρα και ελεγκτικές ενέργειες προτίθεται να προβεί, άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ένα συνεκτικό και μακροχρόνιο σχέδιο μέτρων στήριξης και θωράκισης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.
(2) Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου ώστε να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών, της η Γερμανία και η Γαλλία, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.
(3) Αν προτίθεται να επιμείνει σε έναν ουσιαστικόδιάλογο, για ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα καθορισμού τιμών, εφόσον η αναθεώρηση για το 2023/2024 αποδεικνύεται ότι δεν είναι επαρκής
(4) Πώς προτίθεται να προχωρήσει την αποθήκευση ενέργειας και της ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τρίτες χώρες, αφού η διαθεσιμότητα και η διασυνδεσιμότητα μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση του μακροπρόθεσμου κόστους και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, της αυτό της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Η ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί στην αποβιομηχάνιση της χώρας, με απρόβλεπτες και δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες»
Διανύοντας τον πέμπτο μήνα ανατιμήσεων και τον τρίτο μήνα ακραίων τιμών στην εγχώρια, χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους μόνο τέσσερις «παίκτες» της, εκτός από τα «απεγνωσμένα» νοικοκυριά, «στον αέρα» και πλήρως εκτεθειμένες στις βουλές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στο υπέρογκο κόστος τηςβρίσκονται και οι εγχώριες βιομηχανίες.
Ειδικότερα, η ελληνική αγορά χονδρικής ήταν η τέταρτη ακριβότερη στην Ευρώπη στο πρώτο τετράμηνο του 2024, παρά τα ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες πληρώνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και δύο φορές πάνω από τη Γερμανία και τρεις φορές από τη Γαλλία.
Το ανησυχητικό για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας αυτό στοιχείο προκύπτει από μελέτη που ανέθεσε η ολλανδική κυβέρνηση για τη σύγκριση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Και όλα αυτά, όταν οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας της χώρας μας, με εξαγωγικό προσανατολισμό, προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων και υψηλού ανταγωνισμού.
Το υπέρογκο κόστος ενέργειας αναφέρεται και στο πρόσφατο υπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, όπου, μεταξύ των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία, τα οποία ζητούν άμεσες λύσεις, τονίζεται ότι «απουσιάζουν τα θετικά κυβερνητικά μέτρα, ιδίως δε τα μέτρα για το μείζον πρόβλημα που είναι το υπέρογκο κόστος ενέργειας, παρά το ειδικό βάρος της βιομηχανίας για την ανάπτυξη της χώρας».
Επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι «οι ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις τίθενται εκτός ανταγωνισμού και πολλές σχεδιάζουν την παύση εργασίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, σε κοινή ανακοίνωσή τους για το κόστος του ρεύματος, 12 βιομηχανικοί σύνδεσμοι (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΒΣΕ, ΣΘΕΒ,ΣΒΠΕ, ΣΕΒΤ, ΣΕΧΒ, ΣΜΕ, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΒΙΧΕ) ανέφερανότι «το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καίριας σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων.
Η ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων, και ειδικά της βιομηχανίας, είναι επιτακτική καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουμε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς δομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια».
Αντί, λοιπόν, να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης, πιστός στην επικοινωνιακή του πρακτική «εική και ως έτυχε», αρκέστηκε στο να στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση» και ρίχνοντας την ευθύνη για τις εξωπραγματικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, πέρα από τους εποχικούς παράγοντες (καύσωνας, ανομβρία), στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Και βέβαια, η πρόεδρος της Κομισιόν κυρία φον ντερ Λάιεν σε προφορική της απάντηση αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιμ Μακ Φάι παρέπεμψαν το θέμα «εις τας καλένδας».
Επειδή το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καίριας σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής.
Επειδή, η μείωση του κόστους της ενέργειας μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, όπως γίνεται στη Γερμανία και τη Γαλλία, θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία να ανακάμψει και να γίνει ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επειδή, χωρίς την αναγκαία παραγωγικότητα, που επιτυγχάνεται κυρίως στον βιομηχανικό τομέα, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει πίσω σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος, ακόμα και από χώρες όπως η Βουλγαρία.
Επειδή πολλές βιομηχανίες έχουν ήδη κλείσει ή εγκαταλείψει τη χώρα, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγικότητας και των μισθών και καθιστώντας την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική και ευάλωτη σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Σε τι ρυθμιστικές παρεμβάσεις, δημοσιονομικά μέτρα και ελεγκτικές ενέργειες προτίθεται να προβεί, άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ένα συνεκτικό και μακροχρόνιο σχέδιο μέτρων στήριξης και θωράκισης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας;
– Προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων;
– Προτίθεται να επιμείνει σε έναν ουσιαστικό διάλογο, για ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα καθορισμού τιμών, εφόσον η αναθεώρηση για το 2023/2024 αποδεικνύεται ότι δεν είναι επαρκής;
– Πώς προτίθεται να προχωρήσει την αποθήκευση ενέργειας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τρίτες χώρες, αφού η διαθεσιμότητα και η διασυνδεσιμότητα μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση του μακροπρόθεσμου κόστους και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, όπως αυτό της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*