Ανεβαίνει η δυσαρέσκεια και μετά την ΔΕΘ μαζί με την ακρίβεια Η κυβέρνηση βλέπει θετικές επιδόσεις παντού

Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια μετά τις ανακοινώσεις «παροχών» από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ και αυτή τη φορά πρώτα από τα σωματεία των ένστολων και ακόμη μια φορά των νοσοκομειακών γιατρών. Μαζί και η κοινωνία που αποδομεί τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν…για την ακρίβεια και την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το Μαξίμου στις αντιδράσεις αυτές απαντά με… πρωτιές. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να… βομβαρδίζει σε καθημερινή βάση την κοινωνία με στοιχεία για αριθμούς που… ευημερούν!!

Η αντίθεση αυτή οδηγεί σε ένα σκηνικό όπου η αγωνία για τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι διάχυτη στην κοινωνία, αλλά η ίδια η κυβέρνηση βλέπει σχεδόν παντού επιδόσεις της χώρας μας καλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου ή ακόμη και πρωτιές στην ΕΕ.

Το αφήγημα της κυβέρνησης

Παρακολουθώντας κανείς την επιχειρηματολογία των στελεχών του οικονομικού επιτελείου απέναντι στην κριτική που ασκείται στις κυβερνητικές πολιτικές διαπιστώνει ότι προβάλουν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα από εκείνη που βιώνει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την οικονομία, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε δείκτες της Παιδείας, ενώ πληθαίνουν τα βήματα προόδου και στον χώρο της… Υγείας!!!

Συγκεκριμένα: Η κοινωνία κρίνει αναποτελεσματική την πολιτική που έχει ακολουθηθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 65,7% των πολιτών θεωρούν αρνητικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ και αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν θα ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα. Η κυβέρνηση ωστόσο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι στον πληθωρισμό τροφίμων η χώρα μας τα έχει καταφέρει καλύτερα από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς βρίσκεται στο 1,8% έναντι του 2,4% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη παραμένει στην πράξη μακρινό ζητούμενο, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα, αυξάνεται καθημερινά. Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί όμως ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, τρίτη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος έχει αυξηθεί.

Παρά την ανέχεια η Ελλάδα έχει 7 «πρωτιές»

Ταυτόχρονα με όλα όσα λέγονται, οι πολίτες ακούν για τις εφτά… πρωτιές στην ΕΕ που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο:

Μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας,

Μικρότερη σωρευτική αύξηση τιμών καταναλωτή,

Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων,

Μεγαλύτερη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ,

Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών,

Μεγαλύτερη αύξηση επιπέδου ανταγωνισμού, όπως αυτό ορίζεται και μετριέται από τον ΟΟΣΑ και μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς απόδοσης έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.

Αλλά και πέραν της οικονομίας, το κυβερνητικό αφήγημα για τις σημαντικές συγκριτικές επιδόσεις της χώρας αγγίζει ακόμη και την Παιδεία όπου, απαντώντας στην κριτική για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως στην χώρα μας η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό είναι 8,1 ενώ η Ευρώπη έχει πάνω από 12. Τώρα όμως μετά το κλείσιμο και την κατάργηση σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν μαζί και με τις τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία και φτάνουν να δημιουργούνται υπεράριθμες σχολικές τάξεις.

Όσο για την δημόσια Υγεία, όπου οι σημαντικές ελλείψεις και τα σημαντικά προβλήματα επισημαίνονται και από τους ίδιους τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση προβάλει και το δικό της αφήγημα: Ρεκόρ χειρουργείων όλων των εποχών, μείωση κατά 23.000 στη λίστα αναμονής χειρουργείων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής ανακαίνισης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας και όπως ειπώθηκε κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου, το ΕΣΥ έχει αυτή την στιγμή το περισσότερο προσωπικό από τον καιρό που καταγράφονται τα στοιχεία, περίπου το 2009 ή 2010 που έγινε η απογραφή, παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ακρίβεια.

Το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων καταγράφεται στα τρόφιμα, στον καφέ, στα ενοίκια, στα σχολικά είδη, λόγω εποχικότητας.

Στα τρόφιμα ενδεικτικά, το αγγούρι έφτασε τα 0,99 λεπτά. Τα πορτοκάλια μέσα σε 15 ημέρες αυξήθηκαν από 1,05 στα 1.40 ευρώ. Στα κρέατα το αρνί είναι 16 ευρώ, το μοσχάρι στα 15 ευρώ, το χοιρινό στα 8,90 ευρώ και το κοτόπουλο στα 4,25 ευρώ. Δυστυχώς το βρεφικό γάλα παραμένει ως έχει σε υψηλά επίπεδα.

Οι διεθνείς αυξήσεις φτάνουν το 65% για τον καφέ, ενώ στη χώρα μας ο σερβιριζόμενος, αλλά και ο τυποποιημένος καφές θα στοιχίζουν 20% ακριβότερα, μετά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ που από την πρώτη 1η Ιουλίου και τις νέες αυξήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.Ο σερβιριζόμενος καφές πλέον ξεκινά από τα 4 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσει ακόμα και τα 5,50 ευρώ. Όσον αφορά το takeaway η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 2,30 έως 3,30 ευρώ. Επιπλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο ελληνικός, η συσκευασία, θα πωλείται ακόμα και 4,90 ευρώ. Ο εσπρέσο από 6 έως 7,50 ευρώ και ο στιγμιαίος (190γρ) να κοστολογείται στα 11,56 ευρώ.

Ενοίκια και σχολικά είδη

Σύμφωνα με την διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα. Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, «αντανακλά» και μια μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών που αγγίζει ακόμη και το 10%-15% στα ανακαινισμένα διαμερίσματα. Ακόμη και στις κατώτατες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, καταγράφονται αυξητικές τάσεις της τάξεως του 8%-12% σε σχέση με πέρυσι.

Ο εφιάλτης είναι τα σχολικά που πολλές φορές οι «απαιτήσεις» της λίστας από το σχολείο φτάνουν τα 100 ευρώ. Ποσό που δυστυχώς πολλές οικογένειες δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν, όταν μάλιστα δεν υπάρχει μόνο ένα παιδί στο σπίτι. Ακόμη και τα μικρά απαραίτητα της κασετίνας, δηλαδή μολύβια, ξύστρες και απλά τετράδια έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις τιμές τους. Οι τσάντες, τα γεωμετρικά είδη θα ξεπεράσουν τα 25 ευρώ τιμή εκτίμησης.

Δυστυχώς όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας ζητούν δανεικά για το σούπερ μάρκετ και δηλώνουν πως ο μισθός τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Κάποιοι αφήνουν χρέος, ενώ άλλοι αγοράζουν τα μισά πράγματα από αυτά που έπαιρναν στο παρελθόν. Η κατάσταση δύσκολη και για τους ηλικιωμένους ή τους χρόνια νοσούντες που καλούνται πια να πληρώνουν υψηλή συμμετοχή 28% σε φάρμακα για τα οποία είχαν μηδενική συμμετοχή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*