Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση με την πιθανότητα να φορολογηθεί το φιλοδώρημα ως εισόδημα

Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα ξεκινήσει από τα ρετιρέ, αλλά από το φιλοδώρημα του ενός με δύο ευρώ του διανομέα και από τα πενήντα λεπτά του σερβιτόρου. Αυτό ήταν το μήνυμα που εισέπραξαν χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και τη φιλοξενία, όταν πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι το φιλοδώρημα θα φορολογείται ως μισθός.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο κλάδο είναι ως 500.000, ενώ από αυτούς φιλοδωρήματα εισπράττει περίπου το 40%.

Απόφαση «βόμβα»

Η αφορμή δόθηκε με την ανακίνηση απόφασης του Αρείου Πάγου – που χαρακτηρίστηκε «βόμβα», σύμφωνα με την οποία τα φιλοδωρήματα ή πουρμπουάρ, θεωρούνται «εισόδημα εκ της μισθωτής εργασίας» και υπόκεινται σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, προβλήθηκε η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των POS, στην οποία παρέχονται τεχνικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων που εισπράττονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Στους ελέγχους που θα διενεργούνται, η ΑΑΔΕ θα εξετάζει αν το ποσό που δόθηκε ως φιλοδώρημα αποδόθηκε ολόκληρο στους εργαζόμενους, αν παρακρατήθηκε μέρος αυτού και  εάν δηλώθηκε στα έσοδα της επιχείρησης.

Επίσης θα ελέγχεται, αν τα ποσά που αποδόθηκαν ως φιλοδώρημα, η επιχείρηση τα μεταχειρίστηκε ως «πρόσθετες αποδοχές», επέβαλε επ’ αυτών κρατήσεις και αν συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζόμενων

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ και η απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν είναι τωρινές. Η πρώτη χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2023, ενώ η δεύτερη εκδόθηκε το 2022 και βασίζεται σε προγενέστερη απόφαση του 2019. Μάλιστα, η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων – τους κρουπιέρηδες στο καζίνο, των οποίων τα φιλοδωρήματα συγκεντρώνονται κεντρικά από την εργοδότρια κοινοπραξία και διανέμονται ανάλογα.

Διασύνδεση ταμειακών-POS

Η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις νέες «έξυπνες» ταμειακές μηχανές, που ενημερώνουν άμεσα την ΑΑΔΕ για το τι εισπράττεται,  ακόμα και για το πόσα τραπέζια έχει κάθε κατάστημα, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα των φιλοδωρημάτων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, ένα τεχνικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ενώ τα POS έχουν τη δυνατότητα είσπραξης φιλοδωρήματος – με ξεχωριστό «κουμπί», στις ταμειακές δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη. Με αποτέλεσμα, αν «χτυπηθεί» το πλήρες ποσό στην ταμειακή θα φαίνεται ως επιπλέον είσπραξη του καταστήματος και θα προκύπτει διαφορά στον δηλωθέντα τζίρο.

Σε κάθε περίπτωση, αν εφαρμοστεί η εγκύκλιος Πιτσιλή, αυτό θα σημαίνει πρακτικά απώλεια εισοδήματος εισοδήματος για τους εργαζόμενους, που θα ισοδυναμεί ως και με το 60% του ποσού του φιλοδωρήματος, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων (π.χ. φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές).

Κερκόπορτα αμφισβήτησης του μισθού

«Την ώρα που βλέπουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, σε όσους δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε ακόμα και τα  βασικά αγαθά, μας φορτώνουν άλλη  μια φορολογία», λέει ο  Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και μέλος του σωματείου εργαζομένων στην efood.

«Το φιλοδώρημα είναι μια ηθική πράξη, ένα  »ευχαριστώ» στους εργαζόμενους που  προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Μας το δίνουν απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι και αυτοί. Το δίνουν για να ενισχύσουν εμάς όχι το κράτος και τους εργοδότες», προσθέτει.

Το πιο επικίνδυνο, υπογραμμίζει, είναι ότι η φορολόγηση του φιλοδωρήματος, ανοίγει την πόρτα για να θεωρηθεί μέρος του μισθού. «Ενδεχόμενα αύριο μεθαύριο να αμφισβητηθεί ο κατοχυρωμένος μισθός, και να συμψηφίζεται με τα φιλοδωρήματα όπως γίνεται στις ΗΠΑ στην εστίαση».

Τι ισχύει στις πλατφόρμες

Ο κ. Στεφανάκης διευκρινίζει ότι η μερική φορολόγηση του φιλοδωρήματος ισχύει ούτως ή άλλως στις ψηφιακές πλατφόρμες «Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά πολύ περισσότερο στα εστιατόρια όπου οι εργοδότες »βάζουν χέρι’’, στα τιπς. Για παράδειγμα σε κάποια εστιατόρια τα μαζεύουν όλα μαζί σε ένα βάζο, και κρατάνε ποσά για να καλύψουν ζημιές. Ακόμα και ένα πιάτο να σπάσει, ο εργοδότης αφαιρεί χρήματα ως »τιμωρία» από τα λεφτά των εργαζομένων.  Άλλοτε διαμορφώνει ο εργοδότης τον καταμερισμό των ποσών για κάθε εργαζόμενο, όπως θέλει».

Στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση από τους διανομείς αν μας καταβάλλεται το πραγματικό ποσό. Εμείς δεν έχουμε τόση οικειότητα με τους πελάτες να ρωτάμε τι βάλανε. Εγώ δεν ξέρω αν έβαλε 50 λεπτά ή ένα ευρώ. Δεν υπάρχει διαφάνεια».

Για πολλούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε μικρότερα καταστήματα εστίασης, συνήθως με χαμηλά μεροκάματα και απώλεια ενσήμων λόγω υποδηλωμένης εργασίας «τα φιλοδωρήματα είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Αν και αυτά φορολογηθούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας να αλλάξει κλάδο».

Ούτως ή άλλως, καταλήγει ο κ. Στεφανάκης, πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν, γιατί «είναι εξαντλητικά τα ωράρια και απαράδεκτες οι συνθήκες  εργασίας».

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*