Το 90% της παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές της Ευρώπης – Γλυκιά γεύση και τρυφερή υφή τα χαρακτηριστικά για τα κάστανα του Πάικου
Πρωί γύρω στις 8 στα ορεινά χωριά του Πάικου στο Κιλκίς, η ομίχλη καλύπτει τον δρόμο που πηγαίνει προς το δάσος. Τα αγροτικά αυτοκίνητα σχηματίζουν πομπή και κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Κάτοικοι από τη Γρίβα, την Κάρπη, την Καστανερή και τα γύρω χωριά ανεβαίνουν στο δάσος για μαζέψουν κάστανα. Στο καστανοδάσος των 17.000 στρεμμάτων τα κλαδιά των δέντρων βαραίνουν από τους καρπούς που γεμίζουν μεγάλα καλάθια και κουβάδες. Κι από αυτούς τους κουβάδες τα κάστανα του Πάικου θα συσκευαστούν και φύγουν στο εξωτερικό, αφού το 90% της παραγωής κατευθύνεται στις αγορές της Ευρώπης.
«Φέτος λόγω της ξηρασίας δεν έχουμε το μέγεθος που επιθυμούμε στα κάστανα, αυτό που εξασφαλίζει και υψηλότερη τιμή, ωστόσο υπάρχει καλή παραγωγή ποσοτικά», λέει στη Voria, o Γιώργος Μπακάλης, καστανοπαραγωγός από τη Γρίβα Κιλκίς.

Η περιοχή στα χωριά του Πάικου είναι ιδανική για την παραγωγή κάστανων υψηλής ποιότητας, καθώς έχει ευνοϊκό κλίμα και κατάλληλες εδαφικές συνθήκες. Ανάλογα με το μέγεθός τους τα κάστανα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, ενώ επιπλέον το μέγεθος καθορίζει και την τιμή, με τα μεγαλύτερα να πωλούνται προς 3,5 ευρώ το κιλό.
Τα κάστανα του Πάικου είναι γνωστά για τη γλυκιά γεύση τους και την τρυφερή υφή. Είναι σχετικά μεγάλα και έχουν μια λεπτή, γυαλιστερή φλούδα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως η βιταμίνη C) και μέταλλα (όπως ο σίδηρος και το κάλιο), είναι μια υγιεινή επιλογή και θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας. «Το κάστανο του Πάικου είναι ιδιαίτερα γλυκό και σε αντίθεση με άλλα δεν εμφανίζει σήψη με αποτέλεσμα να το προτιμούν οι καταναλωτές», μας είπε η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστανοπαραγωγών Πάικου, Φωτεινή Βαϊρλή.
Ενδεικτικό της καλής ποιότητας και γεύσης είναι το γεγονός πως το 90% της παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Ιταλία και στα Βαλκάνια, ενώ μικρότερες ποσότητες καταλήγουν σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Από τις συνολικά 17.000 στρέμματα φυσικού καστανόδασους της περιοχής καλλιεργούνται οι 7.000 και τα υπόλοιπα θεωρούνται άγρια. Η καστανιά είναι ένα δέντρο αυτοφυές στο Πάικο, αλλά τα καστανοπερίβολα αυτά προέκυψαν τον προηγούμενο αιώνα, όταν μπολιάστηκαν οι άγριες καστανιές.

Στα χωριά του Πάικου πολλές οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια κάστανου, ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά που συνεχίζουν μια παράδοση, που κρατά πάνω από έναν αιώνα. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους για την καλλιέργεια και συγκομιδή, η οποία πραγματοποιείται το φθινόπωρο, όταν τα κάστανα είναι ώριμα.
Αυτό που επιθυμούν οι παραγωγοί είναι μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, ώστε να επενδύσουν στη μεταποίηση, αφού, όπως λένε, υπάρχουν 17 υποπροϊόντα του κάστανου που μπορούν να δώσουν υπεραξία στο είδος.
Τα κάστανα του Πάικου καταναλώνονται είτε ψητά είτε βραστά και χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές, όπως γλυκά, πίτες και συνοδευτικά πιάτα, αποτελώντας έτσι ένα εξαιρετικό δείγμα του γαστρονομικού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας.
Πηγή voria.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο