
Οι 9 στους 10 ασθενείς με χρόνιες παθήσεις βρίσκουν εμπόδια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το νόσημά τους, ενώ 4 στους 10 είτε δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τελικά τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζονταν, είτε στερήθηκαν την απαραίτητη θεραπεία τουλάχιστον μία φορά.
Πολύ χειρότερα, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψής τους, το 80% των ασθενών με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις ή με αναπηρία, έχει μειώσει την τελευταία διετία τις δαπάνες του για κάλυψη βασικών αναγκών σε τρόφιμα και ρούχα, για να μπορέσει να καλύψει δαπάνες υγείας.
Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς στη χώρα μας δεν φτάνουν ούτε οι μισές καινοτόμες θεραπείες ακόμη και αυτές, για να φτάσουν στους ασθενείς χρειάζεται να περάσουν περίπου δύο χρόνια από την άδεια κυκλοφορίας τους.
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Στην ημερίδα, Πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία άκουσαν τη «φωνή» των ασθενών για τα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά για την πρόσβασή τους σε παροχές υγείας- από τη διάγνωση και την παραπομπή τους στον ειδικό, μέχρι την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας
Εμπόδια πρόσβασης
Η επιστημονική υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας και Στέλεχος της ΕΣΑΜΕΑ Φανή Προβή, εστίασε στα δομικά προβλήματα και στις ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του 2024 για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στις υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Μόνο ένας στους δέκα πολίτες απάντησε πως δεν δυσκολεύτηκε καθόλου στην ικανοποίηση υπηρεσιών υγείας.
- Το 39,5% στερήθηκε αναγκαία θεραπεία τουλάχιστον μια φορά και
- Το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει και
- Το 34% στερήθηκε μια φορά φάρμακα που είχαν συσταθεί από γιατρό του.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις είναι η υψηλή οικονομική επιβάρυνση, η μεγάλη αναμονή για εξετάσεις, αλλά και η έλλειψη διαθεσιμότητας σε φάρμακα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τα τελευταία δύο χρόνια το 80% των ερωτηθέντων έχει μειώσει δαπάνες για βασικές δαπάνες όπως τρόφιμα και ρούχα για να ανταπεξέλθουν σε έξοδα υγείας.
Από την πλευρά της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, η Πρόεδρος Βάσω Βακουφτσή, είπε πως οι ανισότητες δυστυχώς παραμένουν και είναι πολλές, οπότε οφείλουμε να ενσκήψουμε στο πρόβλημα για τις αμβλύνουμε. «Δεν λαμβάνουμε όλοι τις ίδιες θεραπείες, ειδικά οι ασθενείς που διαμένουν στην Περιφέρεια. Υπάρχουν τεράστιοι χρόνοι αναμονής στα νοσοκομεία για ραντεβού. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα διαγνωστικές εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται. Είναι επίσης αρκετά σοβαρή και η καθυστερημένη εισαγωγή των νέων και καινοτόμων θεραπειών στο σύστημα και αυτό δημιουργεί ανισότητες με πολίτες άλλων χωρών. Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας» υπογράμμισε.
Λιγότερα φάρμακα
Από την πλευρά του ΣΦΕΕ, ο Διευθυντής Market Access του Συνδέσμου Χρίστος Γεωργακόπουλος, παρουσίασε στοιχεία από τη φετινή μελέτη της EFPIA (2020-2023) που αναφέρουν ότι από τα 173 φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση από την ΕΜΑ, μόλις τα 75 είναι διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς. Το 55% των νέων φαρμάκων δεν έρχονται τελικά στη χώρα μας, ενώ πλέον η καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες, καινοτόμες θεραπείες έχει φτάσει κατά μέσο όρο στις 654 ημέρες, δύο μήνες παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά.
Πρόσθεσε ότι το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε περίπου σε 7 δις ευρώ, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. Από τη δαπάνη αυτή τα 3,5 δις ευρώ τα πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), ενώ η συνεισφορά της Πολιτείας ήταν 2,8 δις. ευρώ και 700 εκατ. η συμμετοχή των ασθενών.
Καταλήγοντας δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει ένα σύστημα το οποίο χωρίς τη συνεισφορά της θα είχε καταρρεύσει.
Η θέση των ασθενών
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Ενισχύοντας τον ενεργό ρόλο των ασθενών», εστίασε στην συνδιαμόρφωση πολιτικής και τη σημασία της καινοτομίας για ένα σύστημα υγείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη – ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Δαραμήλας, σημείωσε πως οι ασθενείς δεν μπορούν να νιώθουν πως υπάρχουν καλύτερα φάρμακα και παροχές υγείας, αλλά το κόστος αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβασή τους σε αυτές. Πρόσθεσε ότι «σήμερα, ο πολίτης που είναι χρόνια πάσχων δεν μπορεί να πληρώνει εκτός από τις ασφαλιστικές του εισφορές και το κόστος των υπηρεσιών. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με την Πολιτεία για τη λήψη αποφάσεων και να καταλάβουμε όλοι πως βρισκόμαστε «στην ίδια πλευρά». Ένα νέο ετήσιο σχέδιο δράσης από το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει λύση».
Ο Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες, επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης των επιχειρηματιών υγείας στον τομέα της δευτερογενούς διάγνωσης. «Υπάρχουν ασθενείς που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ, γιατί ο θεράπων γιατρός δεν υποψιάστηκε τη νόσο βλέποντας τα συμπτώματα. Χρειάζεται επίσης ενημέρωση των ασθενών, καταπολέμηση του αναλφαβητισμού υγείας και της παραπληροφόρησης. Τέλος, δεν μπορεί να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόληψη χωρίς χρηματοδότηση των αντίστοιχων προγραμμάτων».
O Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Γιώργος Καπετανάκης, εστίασε στον κατακερματισμό της νοσοκομειακής φροντίδας, στην ανάγκη ύπαρξης δράσεων μείωσης της γραφειοκρατίας και ελεγκτικών μηχανισμών για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, στην ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία για όλους τους ασθενείς, στον εξορθολογισμό του ρόλου του ΙΦΕΤ και στην παροχή περισσότερων κινήτρων για την προσέλκυση κλινικών μελετών στη χώρα μας. Όπως είπε, «γνωρίζουμε τα προβλήματα και πρέπει τώρα να εξετάσουμε στις λύσεις».
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδας Δημήτρης Αθανασίου, τόνισε πως απαιτείται σταθερή χρηματοδότηση, παιδεία των ασθενών, προσαρμοσμένα μηνύματα προς το κοινό και εκθείασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας στο κομμάτι της πρόληψης. Υπάρχουν, όμως, ακόμη πολλά περιθώρια σε αυτόν τον τομέα, όπως για παράδειγμα η πρόληψη στον νεογνικό έλεγχο, ο οποίος θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός.
Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής,, ανέφερε πως το Υπουργείο είναι στο πλευρό των ασθενών, αλλά οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι και εξήγησε ότι υπάρχει βελτίωση στη χρηματοδότηση, αλλά ο ρυθμός αύξησης των αναγκών των ασθενών είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό αύξησης των διαθέσιμων πόρων. Πρέπει αναγκαστικά να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες των ασθενών και να επενδύσουμε στις νέες καινοτόμες θεραπείες. Σημείωσε ότι παρά τα προβλήματα, η χώρα μας είναι πάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη όσον αφορά την πρόσβαση στις νέες θεραπείες και κάλεσε τους συλλόγους ασθενών να καταθέτουν σε τακτική βάση στο Υπουργείο Υγείας τα προβλήματά τους.
Η Διευθύντρια Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Χαρά Κανή, χαρακτήρισε τις κλινικές μελέτες επένδυση για μια χώρα όπως η Ελλάδα, λέγοντας πως μέσω αυτών, οι γιατροί μπορούν να εκπαιδευτούν, οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες και επίσης η χώρα να εξελιχθεί σε hub για τη διεξαγωγή μελετών.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας, σημείωσε πως στην επόμενη διοργάνωση θα κληθεί και ο ιατρικός κόσμος να καταθέσεις τις απόψεις του. Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ είναι ο επαναπροσδιορισμός και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθετη χρηματοδότηση μπορούν να αποτελέσουν οι «φόροι αμαρτίας», όπως εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης της ιατρικής κοινότητας, μέσω των επιστημονικών συνεδρίων, που χρηματοδοτούν οι φαρμακευτικές εταιρίες.
Στόχος μετά από τη συζήτηση είναι η έκδοση μια σύστασης για την ταξινόμηση, ομαδοποίηση και αξιολόγηση των προβλημάτων των ασθενών, προκειμένου να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής.
Πηγή in.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο