Υπόγραψε ο Πούτιν παράταση στο ρώσικο εμπάργκο, βουλιάζουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες

rodakina

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπόγραψε διάταγμα με το οποίο επέκτεινε το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές ορισμένων τροφίμων έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, λόγω των κυρώσεων που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά της χώρας του για την Κριμαία.

Εφαρμόστηκε αρχικά σε τρόφιμα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και τον Καναδά. Από τις 13 Αυγούστου 2015, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτών των χωρών, καθώς και της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Το ρώσικο εμπάρκο στις εξαγωγές ξεκίνησε το 2014 για ένα έτος σαν απάντηση στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν δυτικές χώρες σαν μέσο πίεσης για την προσάρτηση της Κριμαίας. Παρατάθηκε το 2015 έως τις 5 Αυγούστου 2016 και στη συνέχεια ξανά τον Ιούνιο του 2016 έως το τέλος του 2017. Από τότε ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas, «ο Σύνδεσμός μας είχε ζητήσει την μη συνέχισης των κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε. αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη νέα επέκταση του ρωσικού εμπάργκο, δηλαδή θα παραμείνει κλειστή η πρώτη εκτός ΕΕ αγορά ελληνικών φρούτων και λαχανικών, χωρίς την εξεύρεση μέχρι σήμερα νέων ισάξιων αγορών εκτός Ευρώπης.

Επίσης φέτος είδαμε μια μείωση των εξαγωγών μας σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι προς τις ασιατικές αγορές, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των ναύλων και των συσκευασίων τυποποίησης. Ακόμη να αναφέρουμε ότι υπάρχει σε αυτές τις αγορές αυξημένος ανταγωνισμός από χώρες που έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής.

Στο μεταξύ συνεχίζονται φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση» και υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.

Από 1/8/2021 έως 23/9/2021 είχαμε 241 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή – διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 1.593 τόνους και καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ.

Χαιρετίζουμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα φορτία ανώριμων ακτινιδίων να έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί γιατί δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες».

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*