Πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και οι προκλήσεις από την Τουρκία.
Τοποθέτησή μου στην πολιτική επιτροπή της 68ης ετήσιας Συνόδου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, 18-21 Νοεμβρίου, παρουσία του Υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Jose Manuel Albares.
Είναι σαφές σε όλους μας ότι η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία – που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους αμάχων και εκατομμύρια πρόσφυγες – άλλαξε δραστικά το τοπίο ασφαλείας. Αλλά αυτό που είναι το πιο σημαντικό για την κατανόηση αυτής της νέας πραγματικότητας και την καθοδήγηση των πράξεών μας είναι δύο λέξεις που δυστυχώς δεν αναφέρονται στην πολιτική μας διακήρυξη. ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ.
Η ρωσική εισβολή είναι παράνομη γιατί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όπως και η εισβολή στην Κύπρο το 1974. Κάθε μία από τις χώρες μας πρέπει να δείξει αλληλεγγύη με τον δικό της τρόπο στον ουκρανικό λαό ενάντια σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρέπει συλλογικά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει η ρωσική εισβολή.
Αυτό σημαίνει επίσης διπλωματική εργασία για την ειρήνη, την επιστροφή στη διπλωματία και μια λύση που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Εάν δεν εργαστούμε με αυτόν τον τρόπο, οι συνέπειες θα είναι βαριές πρώτα από όλα για την Ουκρανία αλλά και για όλες τις κοινωνίες μας.
Αυτό σημαίνει ισχυρή υποστήριξη για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, αλλά όχι την ένταξη στο ΝΑΤΟ που θα έθετε σε κίνδυνο τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ειρήνη ακόμη περισσότερο.
Αλλά είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς στην υποστήριξη του διεθνούς δικαίου.
Πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και οι προκλήσεις από την Τουρκία. Προκειμένου να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο με αξιοπιστία εκτός ΝΑΤΟ, πρέπει να είμαστε σε θέση να το διασφαλίσουμε και μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.
Κάντε το πρώτο σχόλιο