Τζάκρη: Ερώτησή για τη στήριξη του χειμερινού-ιαματικού τουρισμού. Αστήρικτο αφήνει το επιχειρείν και πάλι η κυβέρνηση (video)

tzakri stournara

Συζητήθηκε η επίκαιρη Ερώτησή μουγια τη στήριξη του χειμερινού-ιαματικού τουρισμού

Ο χειμερινός – ιαματικός τουρισμός έχει μεγάλη σημασία για τις τοπικές οικονομίες. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι εξαιρετικά δύσκολες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι πιο μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού είναι σημαντικά.

Στην Πέλλα, πάνω από 2.000.000 τουρίστες, κατά τη χειμερινή περίοδο, επισκέπτονται κάθε χρόνο τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, δηλαδή τον Παραδοσιακό Οικισμό του Αγίου Αθανασίου και τα Λουτρά του Πόζαρ.

Μετά το δεύτερο lockdown όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χειμερινό-ιαματικό τουρισμό, όπως τουριστικά καταλύματα, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, super markets, καταστήματα ρουχισμού, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού για σκι, σχολών σκι κ.λπ., έχοντας ουσιαστικά χάσει δυο τουριστικές περιόδους αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, σώρευση χρεών και προβλήματα βιωσιμότητας. Απαιτείται ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη όλων αυτών των επιχειρήσεων με:

Έκτακτη ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων με κριτήριο τον αριθμό των δωματίων ή τον περσινό τους τζίρο.

Απαλλαγή τους από τις υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία, καθώς και την ευνοϊκή ρύθμιση όλων των χρεών τους σε εφορείες, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.) και τράπεζες.

Σχεδιασμό ευέλικτων επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (voucher) προσαρμοσμένων για τους χειμερινούς – ιαματικούς προορισμούς.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού, είπε κατά λέξη ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά για τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες αναγνώρισε ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, όπως η χορήγηση των επιστρεπτέων προκαταβολών (1, 2, 3, 4 & 5), η λειτουργία του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς και η μετάθεση των ασφαλιστικών τους εισφορών στο μέλλον» σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται «για πρωτοφανή μέτρα στήριξης της πληγείσας επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως όλα τα μέχρι τώρα προγράμματα στήριξης ήταν οριζόντια χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πληττόμενου κλάδου, που σε συνδυασμό με την υιοθέτηση λάθος κριτηρίων, είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να μην μπορούν να επωφεληθούν.

https://www.facebook.com/TheodoraTzakri/videos/230495288604151

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*