Τράπεζας της Ελλάδος: Στο ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιό της φυλάσσονται 71 τόνοι χρυσού – Κωδικούς πρόσβασης έχουν μόνο τρεις άνθρωποι

Το Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, στο τρίτο υπόγειο με τις ράβδους xρυσού!

Στα άδυτα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τρίτο υπόγειο του επιβλητικού κτιρίου της Πανεπιστημίου, μια θηριώδης πόρτα, βάρους 100 τόνων (!), ασφαλίζει το Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας. Για την ακρίβεια, το 47% του χρυσού (ή 71 από τους συνολικά 151 τόνους), το οποίο τηρείται στην Ελλάδα, καθώς το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Μ. Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).

Το Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε και ο εμβληματικός χώρος, τους κωδικούς πρόσβασης στον οποίο έχουν μόνο τρεις άνθρωποι και για να ανοίξει πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον οι δύο, διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας, τα οποία παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ σε κλειστό κύκλο προσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας το απόγευμα της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου.

Επρόκειτο για τα… δεύτερα εγκαίνια του θησαυροφυλακίου, αφού τα πρώτα είχαν γίνει το 1938, όταν η ΤτΕ απέκτησε έναν ασφαλή χώρο, για να προστατεύει τον χρυσό της. Ασφαλή υπό κανονικές συνθήκες βέβαια. Γιατί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα αποθέματα χρυσού της χώρας χρειάστηκε να φυγαδευτούν, από το τρίτο υπόγειο της ΤτΕ στη Νότια Αφρική, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κρήτη και την Αλεξάνδρεια.

Το Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ έχει και προϊστορία. Τον Μάιο του 1928, με την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού, η νεοσύστατη Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας ανέλαβε την υποχρέωση να ανταλλάσσει τα τραπεζογραμμάτια δραχμών με αγγλικό συνάλλαγμα, σε σταθερή ισοτιμία 375 δραχμές ανά στερλίνα. Τα 4/5 των διαθεσίμων της ΤτΕ τηρούνταν σε συνάλλαγμα και όχι σε ράβδους χρυσού.

Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες χωρών, όπως η Ελλάδα, δεν αγόραζαν τόσο χρυσό όσο συνάλλαγμα από χώρες με μετατρέψιμα νομίσματα, όπως ήταν η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Ελβετία. Η ιδέα ήταν καλή, υπό την προϋπόθεση ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν θα υποτιμούσε το δικό της νόμισμα. Αυτό, όμως, συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1931, όταν η Αγγλία, κάτω από το βάρος της Μεγάλης Ύφεσης, εγκατάλειψε τον κανόνα χρυσού. Εκείνη τη μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος έχασε σημαντικό μέρος των διαθεσίμων της. Έκτοτε, το πάθημα έγινε μάθημα…

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*