
Θεωρεί πως η ζωή μας γίνεται άσχημη από την πλεονεξία των ανθρώπων, το ψέμα και την αδικία. Τρεις έννοιες που στις δικηγορικές αίθουσες πολλές φορές πρωταγωνιστούν.
Ο Χρήστος Τανάσκος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών για δεύτερη θητεία μέχρι και το 2025, προσπαθεί να είναι αισιόδοξος και δηλώνει υπερασπιστής του δικαίου.
Μάχιμος δικηγόρος από το 2004 ανήκει σε έναν από τους 5 νεότερους σε ηλικία δικηγορικούς συλλόγους που σήμερα αριθμεί 101 μέλη, εφόσον η ίδρυση του στα Γιαννιτσά, ήρθε μετά την ίδρυση-σύσταση του Πρωτοδικείου στην πόλη.
Από πολύ νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον του για τα συνδικαλιστικά του χώρου του δίνοντας και μια ξεχωριστή παρουσία του Συλλόγου σε δρώμενα και δράσεις αλληλεγγύης της πόλης των Γιαννιτσών.
Αγαπά τις στιγμές που περνά με τον 8χρονο γιο του, οι οποίες θεωρεί πως δεν είναι όσες πρέπει και δηλώνει αισιόδοξος άνθρωπος έχοντας ως μοτο την φράση του Τσώρτσιλ
«Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο».
Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συνέντευξη …
ΕΡΩΤ. Ηχηρή παρέμβαση της Ολομέλειας προς υποστήριξη της κατηγορίας στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών. Κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Εφέτη-Ανακριτή του Εφετείου Λάρισας από σαράντα επτά Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών. Παρουσία του Συλλόγου σε κάθε ομαδική διαμαρτυρία και απεργία. Είναι η άποψη των δικηγόρων ότι πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη;
ΑΠΑΝΤ. Πράγματι, στις 24-03-2023 ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών κατέθεσε ενώπιον του Εφέτη-Ανακριτή του Εφετείου Λάρισας Δήλωση Παράστασης προς Υποστήριξη της Κατηγορίας κατά των ήδη κατηγορούμενων και κάθε άλλου υπευθύνου για την τυχόν αξιόποινη συμπεριφορά τους, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες, που συγκρούστηκαν στα Τέμπη. Οδηγηθήκαμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, γιατί νιώθαμε, ότι έχουμε υποχρέωση να το πράξουμε. Υποχρέωση να τιμήσουμε τον θεσμικό ρόλο, που έχει αναθέσει ο νομοθέτης στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε υποθέσεις, που άπτονται ζητημάτων ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, και κυρίως υποχρέωση να επιτελέσουμε το χρέος μας έναντι των οικογενειών, που θρήνησαν νεκρούς, στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Η Δικαιοσύνη οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα και να διερευνήσει κάθε αξιόποινη συμπεριφορά.
Βασική αποστολή του λειτουργήματος του δικηγόρου αποτελεί να είναι ο συμπαραστάτης του πολίτη, να είναι η φωνή του και το αποκούμπι του. Πάντοτε οι δικηγόροι στάθηκαν δίπλα στην κοινωνία και έδωσαν μάχες για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των συμπολιτών μας.
Σε τοπικό τώρα επίπεδο δεν χωρά αντίρρηση, ότι οι δικηγόροι της περιοχής είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι ξεκομμένοι από αυτήν. Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στο ίδιο περιβάλλον με τους συμπολίτες μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να είμαστε δίπλα στο συμπολίτη μας. Με οδηγό την συγκεκριμένη αυτονόητη παραδοχή ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών χρόνια τώρα επιβεβαιώνει στην πράξη καθημερινά τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της πόλης, μέσα από την έντονη κοινωνική παρουσία, τις παρεμβάσεις σε τοπικά ζητήματα, τη συμμετοχή σε κάθε είδους αγώνα και κινητοποίηση, τη συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς της πόλης, την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.
ΕΡΩΤ. Αποχή και από τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Τι γίνεται σε αυτή την ιστορία; Με τα funds πια που ανεξέλεγκτα μπαίνουν στα σπίτια του κόσμου. Τι πραγματικά έρχεται για τους δανειολήπτες που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους τόκους;
ΑΠΑΝΤ. Πράγματι, για μεγάλο χρονικό διάστημα τον προηγούμενο χρόνο τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών απείχαν από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Στην απόφαση αυτή οδηγηθήκαμε, με σκοπό να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, από πλειστηριασμούς, διότι δεν είχε συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 4738/2020), δεν είχε θεσπιστεί δια νόμου δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και δεν είχαν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, που επικρατούσε αμέσως μετά την πανδημία του covid-19. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας άσκησαν παρέμβαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπέρ των δανειοληπτών και κατά των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds), προς υποστήριξη της 822/2022 απόφασης του Α2 Τμήματος του Αρείου Πάγου, για το ζήτημα της νομιμοποίησης των συγκεκριμένων εταιρειών.
Η λειτουργία των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, η ασυδοσία, που επιδεικνύουν κατά τη δράση τους, οι αθέμιτες πρακτικές, που ακολουθούν, είναι κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η πολιτεία πρέπει άμεσα να θεσπίσει και να εφαρμόσει δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιρειών. Πρέπει επιτέλους να τεθούν κανόνες και όρια και ο πολίτης να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.
ΕΡΩΤ. Ήδη η άνοδος των επιτοκίων αγγίζει πάλι τον απλό πολίτη. Πιστεύεις πως υπάρχει τρόπος προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά δεν υπάρχει θέληση;
ΑΠΑΝΤ. Δυστυχώς, η πληθωριστική κρίση, που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ως συνέπεια τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα ποσά των δόσεων,οι υποχρεώσεις να είναι πλέον δυσβάστακτες και οι δανειολήπτες να αδυνατούν εκ των πραγμάτων να είναι συνεπείς στη μηνιαία αποπληρωμή τους. Έτσι, χιλιάδες συνεπείς μέχρι τώρα δανειολήπτες, που πλήρωναν τις δόσεις των δανείων τους, έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση. Φοβάμαι, ότι οδηγούμαστε σε μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την οικονομία μας, το τραπεζικό σύστημα και πρωτίστως τους δανειολήπτες. Προφανώς, και σε μία τέτοια δυσμενή οικονομική συγκυρία η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την προστασία πρωτίστως των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η προστασία δε της πρώτης κατοικίας είναι ένα από τα μέτρα, που θα ανακούφιζαν μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες δανειοληπτών. Η αλήθεια είναι, ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο υφίστανται εργαλεία, όπως το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα του Ν. 4916/2022 και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με τα οποία κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας μπορούν δυνητικά να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους, αλλά η εμπειρία μου λέει, ότι οι λύσεις αυτές είναι αλυσιτελείς, οι πλατφόρμες σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικές και πολλές φορές δεν παρέχουν την απαιτούμενη προστασία στους οφειλέτες.
ΕΡΩΤ. Υπάρχουν ήδη περιπτώσεις πλειστηριασμών και στα Γιαννιτσά και στην δική μας περιοχή; Τι πραγματικά γίνεται;
ΑΠΑΝΤ. Ας μη γελιόμαστε από το 2015 και μετά η πάγια πολιτική ήταν η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η αλλαγή όλου του θεσμικού πλαισίου της αναγκαστικής εκτέλεσης και η εργαλειοποίηση των πλειστηριασμών για την άσκηση πίεσης προς τους οφειλέτες, με σκοπό την είσπραξη ή ρύθμιση κόκκινων δανείων. Έτσι, αρχικά με το Ν. 4335/2015 επήλθαν σαρωτικές αλλαγές στο δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, στη συνέχεια το 2017 νομοθετήθηκε η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τελικά τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε –οριζόντια– η προστασία της πρώτης κατοικίας. Πλειστηριασμούς λοιπόν είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μία μικρή παύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19, και συνεχίζουμε να έχουμε. Πρόσφατα, διάβαζα σε μία έρευνα, ότι στο νομό μας από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 1.544 πλειστηριασμοί.
ΕΡΩΤ. Ακούγοντας υποθέσεις και διευκολύνσεις σε άλλες περιπτώσεις επιφανών πολιτών, ο δανειολήπτης της μεσαίας τάξης νιώθει απροστάτευτος σε αυτό που έρχεται. Είναι αλήθεια πως όταν ο αδύναμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη τίποτα δεν είναι εντάξει.
ΑΠΑΝΤ. Η δικαιοσύνη είναι ο τρίτος πυλώνας της Δημοκρατίας μας και αποτελεί διαχρονικά το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάτων στην αυθαιρεσία των ισχυρών. Όλοι μας θέλουμε μία δικαιοσύνη προσαρμοσμένη στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, που να υπηρετεί και να διευκολύνει την ποικίλη δραστηριότητα της κοινωνίας, ταχεία, αποτελεσματική και ευχερώς προσβάσιμη για τον πολίτη, παντελώς ανεξάρτητη και εγγυήτρια των δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει από τα παραπάνω και στην πράξη παρατηρούμε, ότι τα πολύπλευρα προβλήματα, που ταλανίζουν το δικαστικό μας σύστημα, αντί να επιλύονται, γιγαντώνονται. Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, ουσιαστικά αγγίζουν τα όρια αρνησιδικίας. Η κακή νομοθέτηση, με την πολυνομία και τις αλλεπάλληλες προχειρογραμμένες τροποποιήσεις, δημιουργεί επικίνδυνη ανασφάλεια δικαίου. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι ανεπαρκείς και απαρχαιωμένες υποδομές, προκαλούν καθημερινά χαοτικές καταστάσεις. Η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών – Δικαιοσύνης, που καταγράφεται σε πλήθος ερευνών, γεννά προβληματισμό. Όμως, η ισοπέδωση και η γενίκευση με επιχειρήματα, όπως π.χ. η «κακή και ταξική Δικαιοσύνη», που εκτελεί εντολές άνωθεν, είναι λανθασμένη επιλογή, απ’ όπου και εάν προέρχεται. Με αυτό τον εύκολο τρόπο, απαξιώνεται η Δικαιοσύνη και οδηγούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Οφείλουμε όλοι μας και πρωτίστως εμείς οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, δίχως να κλείνουμε τα μάτια στα υπαρκτά και φλέγοντα προβλήματα του δικαστικού μας συστήματος, να προστατεύσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου και τους θεσμούς που το υπερασπίζονται. Μην ξεχνάμε, ότι στο τέλος της ημέρας η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να είναι, με τα όποια λάθη και ελλείψεις της, το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάτων, των ανήμπορων και όσων επιζητούν το δίκαιό τους.
ΕΡΩΤ. Πόσο δύσκολη είναι η θέση των δικηγόρων της επαρχίας, απέναντι στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες του κέντρου; όταν μάλιστα σας αντιμετωπίζει το κράτος με κοινή φορολογία.
ΑΠΑΝΤ. Δυστυχώς, από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων υπήρξε μία συνειδητή επιλογή της πολιτείας για τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση της δικηγορικής ύλης στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες εδρεύουν κυρίως στην Αθήνα. Τότε ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος. Τότε οι δικηγόροι των Γιαννιτσών δώσαμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα φωνάζοντας, ότι η δήθεν «απελευθέρωση» ήταν μία στοχευμένη επιλογή, που ενίσχυε αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τις πολύ επαγγελματικές επιχειρήσεις, που με ένα ευέλικτο υπαλληλικό δυναμικό, από χαμηλόμισθους επιστήμονες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, θα κυριαρχούσαν απόλυτα στην ελεύθερη αγορά. Δυστυχώς, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια δικαίωσαν τους φόβους μας. Οι δικηγορικές εταιρείες πολλαπλασιάστηκαν και γιγαντώθηκαν, ενώ οι όροι εργασίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων χειροτέρευσαν, και χιλιάδες ελεύθεροι και μαχόμενοι δικηγόροι, εξαναγκάσθηκαν σε ταπεινωτική και βίαιη έξοδο από τη δικηγορία ή σε άνευ όρων υπαλληλοποίησή τους.Η δικηγορία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην. Ο δικηγόρος της περιφέρειας σε όλη αυτή τη δυσμενή ανατροπή της εργασιακής καθημερινότητάς του έχει να αντιτάξει τη γνώση, τη συνεχή κατάρτιση, την ποιότητα της εργασίας του, την ηθική ακεραιότητα, την προσήλωση στην εφαρμογή του δικαίου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εντολέων του, μα πρωτίστως το γεγονός ότι πάντοτε θα βρίσκεται κοντά στον εντολέα του, ο οποίος θα έχει κάποιον δίπλα του να μοιραστεί το πρόβλημά του και όχι μία απρόσωπη και απόμακρη επιχείρηση.
ΕΡΩΤ. Ποιες είναι επιγραμματικά οι προτάσεις σας απέναντι στην ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης και στην γρηγορότερη απόδοση της;
ΑΠΑΝΤ. Το θέμα της αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων κατά την απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένα κορυφαίο πλέον ζήτημα για τη χώρα, κυρίως για την αποκατάσταση του ελλείποντα στη πράξη σεβασμού της οργανωμένης Ελληνικής Πολιτείας προς ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Στόχος όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι μία δικαιοσύνη ανεξάρτητη, σύγχρονη, αποτελεσματική και ταχεία. Μερικές προτάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι εξής : άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό, την ποιοτική αναβάθμιση και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές και προσωπικό,κωδικοποίηση της νομοθεσίας,ενίσχυση και καθιέρωση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς (ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, ηλεκτρονική δικογραφία, κλπ.),αύξηση του χρόνου λειτουργίας των δικαστηρίων (π.χ. κατάργηση ή δραστική μείωση των δικαστικών διακοπών), εισαγωγή του θεσμού των δικαστικών και εισαγγελικών βοηθών για την υποστήριξη του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενίσχυση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και παράλληλα καθιέρωση σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης όλων των δικαστικών λειτουργών με συμμετοχή του οικείου δικηγορικού συλλόγου στην διαδικασία, αλλαγή του τρόπου επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τη συμμετοχή και μελών του κλάδου μας, αλλαγή του τρόπου εισαγωγής και της λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών, συμμετοχή του οικείου δικηγορικού συλλόγου στην διοίκηση των δικαστηρίων, και τέλος ουσιαστική ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (διαμεσολάβηση, διαιτησία, κλπ.).
Σας ευχαριστώ πολύ
Κι εγώ
Κάντε το πρώτο σχόλιο