ΡΕΥΜΑ: Πράσινα, κίτρινα, κόκκινα, μπλε…ποιο χρώμα σας ταιριάζει!!

Σε δύσκολη υπόθεση εξελίσσεται η διαδικασία με τα… έγχρωμα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που πρέπει να επιλέξουν οι καταναλωτές, όταν ελάχιστες είναι οι μέρες που μας χωρίζουν από την αποχώρηση της χρονιάς του 2023 και το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή στις αρχές του νέου χρόνου. Οι καταναλωτές πρέπει να δηλώσουν, σε τι απόχρωση θέλουν να είναι ο λογαριασμός του ρεύματός τους,  ποια πρόταση είναι πιο συμφέρουσα, όταν δυστυχώς η χώρα μας έχει το ακριβότερο κόστος ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Πιο πολύ το νέο αυτό «παιχνίδι» χρωμάτων μοιάζει απλά περισσότερο μάρκετινγκ και όχι προστασία του καταναλωτή. Ούτε οι ειδικοί δεν μπορούν να δώσουν ασφαλείς απαντήσεις για το ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα ακόμα και για το δικό τους σπίτι. Η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε καλά ως καταναλωτές είναι η τιμή της κιλοβατώρας κατανάλωσης καθώς από τη νέα χρονιά δεν υπάρχει πλέον καμία οριζόντια επιδότηση πέραν από αυτούς που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Τα χρωματιστά τιμολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος. Την βασική τιμή του ρεύματος που προσφέρει ο πάροχος στον καταναλωτή  δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να επιλέξει κάποιος εταιρεία. Πολλές βασικές τιμές ρεύματος είναι χαμηλές αλλά λειτουργούν ως «κράχτες» ενώ έχουν πολύ μεγάλο καπέλο – ρήτρα αναπροσαρμογής που διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και την ίδια στιγμή ανεβαίνουν και τα πάγια.

Τι σημαίνει αυτό:

Πάροχος 1:

Αρχική τιμή μετά την έκπτωση συνέπειας  είναι στα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής που προστίθεται στα 0,14 ευρώ είναι 0,00 6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οπότε η τελική τιμή είναι στα 0, 146 ευρώ

Πάροχος 2:

Αρχική τιμή είναι στα 0,115 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Είναι δηλαδή κοντά στην τιμή που υπήρχε πριν από την ενεργειακή κρίση

Με την ρήτρα αναπροσαρμογής  που είναι 0,07 ευρώ, η τελική τιμή αυξάνεται στα 0,185 ευρώ

Πως μπορεί ο κόσμος να καταλάβει πότε θα είναι μεγαλύτερη η ρήτρα αναπροσαρμογής και πότε όχι

Κάθε εταιρεία έχει θέσει όρια πάνω στα οποία θα κινηθεί η χονδρική τιμή του ρεύματος .Η χονδρική τιμή του ρεύματος τους τελευταίους 3 μήνες κυμαίνεται από 105 ευρώ  μέχρι και 115 ευρώ  ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο όλες οι εταιρείες έχουν δώσει ανώτατο όριο κάτω από τις τρέχουσες  τιμές. Αν οι καταναλωτές βλέπουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρεύματος μεταξύ 50 ευρώ 80 ευρώ  ανά μεγαβατώρα, τότε αυτό σημαίνει πως όσο μικρότερο είναι το όριο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσαύξηση που θα έχουν στο τέλος, δηλαδή η τελική χρέωση.

Τι λένε οι ειδικοί

Για τα «χρωματιστά» τιμολόγια ρεύματος μίλησε και ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ λέγοντας ότι «Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ των πράσινων τιμολογίων, των κίτρινων και του μπλε, τόνισε και πρόσθεσε πως«το μπλε τιμολόγιο είναι το σταθερό το οποίο απευθύνεται σε καταναλωτές που έχουν μικρές καταναλώσεις μηνιαίες».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν κάποιος που κάνει 300 – 350 κιλοβατώρες το μήνα μπορεί να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο, τον συμφέρει αυτό. «Toενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για 1 χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακόπρογραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Στο μπλε τιμολόγιο θα υπάρχει πέναλτι εάν αποχωρήσει ο καταναλωτής από αυτό… δηλαδή ρήτρα αποχώρησης. Αυτό δεν ισχύει στα υπόλοιπα τιμολόγια. Δεν θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής στο μπλε, είναι φιξ -κλειδωμένη τιμή, αλλά ούτε και στο κίτρινο τιμολόγιο», συμπλήρωσε.

Τι σημαίνει για τον καταναλωτή το κίτρινο τιμολόγιο

Στο κίτρινο τιμολόγιο, η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση του δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος. Αυτό θα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα κατανάλωσης και ο πολίτης δεν θα γνωρίζει τίποτα από την αρχή. Δεν υπάρχουν σταθερές και μεταβλητές παραμέτρους. Ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος 100% δηλαδή στη χρηματιστηριακή διακύμανση της αγοράς ενέργειας. Το πράσινο τιμολόγιο είναι  ημι -κυμαινόμενο και ημι- σταθερό. Ένα κομμάτι είναι σταθερής χρέωσης και άλλο ένα κομμάτι είναι κυμαινόμενης χρέωσης.

Ποιο τιμολόγιο συμφέρει είναι δύσκολο να πει κάποιος με σιγουριά

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε στην διάρκεια της συνέντευξης του στην ΕΡΤ ότι το ΜΠΛΕ τιμολόγιο δεν συμφέρει τον καταναλωτή. Το μπλε τιμολόγιο θα ξεκινάει με 0,26 ευρώ η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας ενώ το κυμαινόμενο μπορεί να ξεκινάει από τα 0,12 ευρώ. Ο ίδιος εκτιμάει πως τον καταναλωτή τον συμφέρει να επιλέξει το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο. Και μάλιστα προτείνει να ξεκινήσουν όλοι με κίτρινο τιμολόγιο εφόσον δεν  υπάρχουν εκπλήξεις στην αγορά ενέργειας. Ξεκινάμε δηλαδή με το κυμαινόμενο που θα έχει τη χαμηλότερη χρέωση από όλα τα τιμολόγια. Και εάν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που ανατρέπονται τα πάντα-όσον αφορά τις διεθνείς τιμές ενέργειας-τότε πάμε σε ένα άλλου τύπου τιμολογίου ή στο πράσινο ή στο μπλε.

Δηλαδή χρηματιστήριο. Σε μια χώρα κι έναν λαό που κατάλαβε την κρίση αυτού του παιχνιδιού στις πλάτες του.

Όπως όλα δείχνουν όπως όταν καταναλώνει κανείς λίγες κιλοβατώρες ρεύματος  θα πρέπει να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο και εκεί τελειώνει η ιστορία. Εάν όμως κάνει κάποιος  καταναλώσει πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα, τότε έχει να επιλέξει μεταξύ του κίτρινου τιμολογίου του κυμαινόμενου και του πράσινου. Και το τυπικό νοικοκυριό στην Ελλάδα με τόση ακρίβεια στην αγορά τροφίμων και καθημερινότητας για να επιβιώσει έχει 400 έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

Η μόνη χώρα που θα μπαινοβγαίνουμε σε παρόχους

Είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική ότι τα «χρωματιστά» τιμολόγια πρέπει να θεωρηθούν ότι θα γίνουν για την προστασία του καταναλωτή. Ο οποίος δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης. Με το ελαιόλαδο μέσα σε ένα χρόνο (χωρίς πόλεμο στην Ουκρανία και ενεργειακή κρίση) να αποτελεί είδος πολυτελείας με κόστος 15€ το λίτρο!! ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «Το σημαντικό που αφορά νομίζω τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, των καταναλωτών, έχει να κάνει με το ότι υπάρχει, γιατί αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο μπαίνουν αυτομάτως όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο. Για τα υπόλοιπα, άλλο είναι σταθερό, άλλο είναι κυμαινόμενο, άλλο έχει ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Το τιμολόγιο αυτό είναι το τιμολόγιο που εντάσσονται αυτομάτως οι καταναλωτές, αν δεν επιλέξουν κάποιο άλλο. Γιατί; Γιατί δίνει τη δυνατότητα με πολύ εύκολο και εύληπτο τρόπο, είτε δηλαδή στο κινητό με το να πατήσεις ένα link, όταν θα σου έρθει ηλεκτρονικά ο λογαριασμός, είτε στον λογαριασμό στον έντυπο, που με συγκεκριμένο σημείο το βλέπεις, να βλέπεις μήνα-μήνα σε ποιον προμηθευτή σε συμφέρει να είσαι. Δηλαδή, με βάση τη σύγκριση τιμών, τα πάγια και τις χρεώσεις. Αυτό είναι το πράσινο τιμολόγιο. Γιατί είναι το πράσινο τιμολόγιο υπέρ του καταναλωτή; Είναι υπέρ του καταναλωτή γιατί ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυτό θεωρούμε εμείς, στην πράξη θα κριθεί, ότι θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών», σημείωσε.

Από την άλλη εκείνο που σημειώνει με σιγουριά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ), Βασίλης Αργυρόπουλοςείναι ότι το πορτοκαλί τιμολόγιο αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο συμφέρουσα επιλογή για τον κάθε καταναλωτή και γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο. Βέβαια, η επιλογή του προϋποθέτει ο καταναλωτής να έχει στο σπίτι του έξυπνο μετρητή και είναι σήμερα μικρός ο αριθμός των πολιτών που τον διαθέτουν (άρα νέες πωλήσεις). Οι έξυπνοι μετρητές θα ειδοποιούν και οι καταναλωτές θα μπορούν να προγραμματίσουν τις συσκευές τους. Και ο καταναλωτής θα παρακολουθεί όλη την ημέρα και κάθε μήνα πόσο αλλάζει και πέφτει ή ανεβαίνει η τιμή μεγαβατώρας.

Οι εταιρίες ενέργειας εντάσσουν ήδη τους καταναλωτές στο «πράσινο»

Τα πρώτα από τους τους παρόχους έχουν αρχίσει να φτάνουν στους καταναλωτές. Ενημέρωση, εξηγήσεις (αν και ακόμα δεν γνωρίζει κάποιος τις τιμές) και απόφαση μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2024 για την επιλογή τιμολογίου. Οι καταναλωτές αν δεν θέλουν να ενταχθούν στο πράσινο τιμολόγιο (που μπαίνουν όλοι από τις εταιρίες) γίνεται αίτηση αντίρρησης ώστε να συζητηθούν οι νέοι όροι για άλλη τιμολογιακή πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κυμαινόμενα τρία τιμολόγια, ο κ. Αργυρόπουλος τονίζει ότι η επιλογή σχετίζεται και με την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον οι τιμές της ενέργειας. Λέγοντας ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορεί κάποιος να κάνει με σιγουριά πρόβλεψη, για το αν θα μειωθούν ή θα αυξηθούν.

Στροφή στα φωτοβολταϊκά

Πολλοί είναι αυτοί που εδώ και χρόνια θεωρούν καλύτερη λύση να παράγουνοι ίδιοι το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν. Ειδικά σε περιοχές εκτός σχεδίου ή σε μονοκατοικίες, βλέπουμε να τοποθετούνται όλο και συχνότερα φωτοβολταϊκά. Οι τιμές τους έχουν μειωθεί αρκετά. Επίσης, έχει εξελιχθεί και η τεχνολογία. Οπότε βάζει ο καταναλωτής φωτοβολταϊκή μονάδα στη στέγη της μονοκατοικίας ή της επιχείρησής του και ξεμπερδεύει.

Μέσα λοιπόν σε όλα τα οικονομικά προβλήματα που μοιάζουν άλυτα και κυρίως άγνωστα για τη νέα χρονιά, τα «χρωματιστά» τιμολόγια δίνουν ακόμη μια έρευνα στον καταναλωτή, που πρέπει όμως να γνωρίζει καλά μαθηματικά για να καταλάβει τι τον συμφέρει…

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*