Το παρελθόν της φαίνεται να δικαιολογεί τον δυναμισμό της. Οι παππούδες ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο και οι γονείς της πήγαν μετανάστες στη Γερμανία. Η Ραχήλ γεννήθηκε στην Έδεσσα, αλλά μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη και ξαναγύρισε στην Ελλάδα για να σπουδάσει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και να επιστρέψει ως επαγγελματίας στον τόπο της. Με τέτοια όρεξη για ζωή δεν θα μπορούσε να λείπει από τη δημόσια ζωή. Ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ το 2012 (αναπληρωματική βουλευτής μέχρι το 2015) και υποψήφια δήμαρχος Σκύδρας το 2014 όταν 15,6% των συμπολιτών μας την τίμησε με την εμπιστοσύνη του.
Κυρία Αλεξανδρίδου, γιατί υποψήφια τώρα; Τί άλλαξε από το 2015;
Και τι δεν άλλαξε! Καταρχήν ευχαριστώ για τη συνέντευξη και για την προκλητική ερώτηση -περιμένω να συνεχίσουμε έτσι και χειρότερα!! (γελάει)… Πραγματικά όμως, και τι δεν άλλαξε! Πρώτα απ’όλα οι Έλληνες απέκτησαν εμπειρία αριστερού λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και πειραματισμών, οικονομικών και θεσμικών. Ξέραμε τι σημαίνει να σκίζεις τα μνημόνια δεξιά και μάθαμε πως είναι να σκίζεις τα μνημόνια αριστερά. Είδαμε τους δήθεν ανυποχώρητους, τους «εισαγγελείς» της δημόσιας ζωής να κάνουν τις πιο απίθανες τούμπες. Καταλάβαμε ότι αν αγαπάμε την πατρίδα μας η λύση δεν βρίσκεται στις κραυγές, αλλά στη σοβαρή σκέψη. Οι πρόσφατη καταβαράθρωση των λεβέντικων και των καμμένων φλυαριών μας δείχνει ότι εμείς οι Έλληνες μαθαίνουμε. Έτσι άλλωστε κάναμε σε όλη μας την ιστορία. Πολλά λάθη μέχρι να μάθουμε! Αλλά μαθαίνουμε και τραβάμε μπροστά!
Το ζήτημα σήμερα είναι να ξεχωρίζουμε τις μεγαλοστομίες έγκαιρα για να μην μετανιώνουμε για τις επιλογές μας αργότερα. Σκεφτείτε πόσοι βουλευτές έχουν εκλεγεί στην περιοχή μας έχοντας υποσχεθεί το περίφημο οδικό δίκτυο! Και πείτε μου πόσο αριστερό ή δεξιό μπορεί να είναι το απολύτως απαραίτητο; Μας τρώει όμως η θεωρία!
Και για να ξεκαθαρίσουμε το δίλημμα αυτών των εκλογών…πάμε να ψηφίσουμε βουλευτές, τους αντιπροσώπους μας στο κοινοβούλιο, τί ανθρώπους θα διαλέξουμε; Θεωρητικούς της παλιάς φρουράς ή μαχητές και νέους ανθρώπους της πράξης;
Θα μου πείτε ότι πρέπει να ξέρουμε τι πιστεύουν, ποιά είναι η ιδεολογία τους, ότι δεν φτάνει να εργάζεσαι, αλλά χρειάζεται και το «προοδευτικό πρόσημο» που λένε! Και θα σας πω ότι όταν ο Γιαννίτσης έφερε το έργο του για ένα νέο ασφαλιστικό που θα θεράπευε τα ταμεία και την ελληνική οικονομία, οι λαϊκιστές δεν βρήκαν κανένα προοδευτικό πρόσημο, οι δεξιοί το θεώρησαν «ανάλγητο» και έτσι μας βρήκε η κρίση αφύλαχτους. Με λίγα λόγια, να κρατάτε μικρό καλάθι όπου ακούτε πολύ θεωρία και μεγάλα λόγια. Και θα ακούσετε πολλά αυτή την περίοδο.
Δηλαδή, κυρία Αλεξανδρίδου, θα συνεργαζόσασταν πιο εύκολα με την Νέα Δημοκρατία παρά με τον Σύριζα; Αυτή είναι η θέση του ΚΙΝΑΛ;
Θα συνεργαζόμουν με κάθε σωστό άνθρωπο για κάθε σωστό πρόγραμμα. Αυτή είναι η θέση του ΚΙΝΑΛ: πάμε μπροστά με το δικό μας πρόγραμμα και με όσους συμφωνούν να ξανακτίσουμε την Ελλάδα, να την ξανακάνουμε να λάμψει και, τώρα πια, σε πιο στέρεες βάσεις, με καλύτερο παραγωγικό μοντέλο και αδιάσπαστη κοινωνική συνοχή.
Μιας και μιλάμε για το ΚΙΝΑΛ, περιμένατε αυτά τα αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές και πως σχολιάζετε την απομάκρυνση του κυρίου Βενιζέλου, θα επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα των βουλευτικών σε ένα μήνα;
Περίμενα να πάμε ακόμα καλύτερα! Αλλά έτσι είμαι εγώ, θέλω πάντα περισσότερα! Και θα πάμε ακόμα καλύτερα, θα το δείτε! Να σας πω και γιατί: δεν λέμε ψέμματα, δεν φουσκώνουμε τα μυαλά των ανθρώπων με υποσχέσεις και δεν ρίχνουμε την ευθύνη για όλα τα στραβά στους άλλους, στους αντιπάλους, στους ξένους, στους άλλους γενικώς. Αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει και το σέβεται. Όπως καταλαβαίνει και τα μαθηματικά αυτών των εκλογών… λιγότερος Σύριζα, περισσότερο ΚΙΝΑΛ! Και γιατί θα συμβεί αυτό; Γιατί οι Έλληνες τιμωρούμε όσους μας ξεγελάνε, και ο κύριος Τσίπρας με τη ρητορική των αγανακτισμένων ξεγέλασε πολλούς. Δεν θα τον συγχωρήσουν.
Όσον αφορά τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο, πιστεύω ότι η απόφαση που πήρε μοιάζει με την αγρανάπαυση που χρειάζονται καμιά φορά και τα πιο γόνιμα χωράφια. Θα ξαναγυρίσει ενδεχομένως ακόμα πιο σοφός κάποια στιγμή στο μέλλον. Όσοι βιάστηκαν να τον καταγράψουν στην Νέα Δημοκρατία ή να της πιστώσουν τα οφέλη από την κίνησή του φαίνεται ήδη ότι διαψεύδονται.
Δηλαδή, βλέπετε μεγάλη άνοδο του ΚΙΝΑΛ; Η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία και αν δεν έχει θα κυβερνήσετε και πάλι μαζί;
Ως δικηγόρος είμαι υποχρεωμένη να στηρίζομαι μόνο στα πραγματικά στοιχεία και στην αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την επικράτηση των αξιώσεων των πελατών μου. Με τα δημοσκοπικά, λοιπόν, στοιχεία που έχουμε σήμερα ένα είναι σίγουρο, ότι το δικομματικό παιχνίδι που θα ήθελε ο Σύριζα απλώς δεν βγαίνει. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι στην επόμενη Βουλή θα ανέβει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης, από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των «ανεξάρτητων» και «της πρώτης φοράς αριστεράς»! Γι αυτό θέλω να είμαι εκεί. Γιατί ξέρω τις δυνάμεις μου και η ώρα για τον τόπο μας είναι τώρα!
Για να μην αφήσω όμως το ερώτημά σας περί συγκυβέρνησης αναπάντητο, θέλω να σας πω ότι ο άγνωστος Χ αυτής της εποχής είναι η ΝΔ. Κατά τη γνώμη μου η απόσταση ανάμεσα στη ρητορική του κυρίου Μητσοτάκη και στις βαθειές αλλαγές που χρειαζόμαστε ως κοινωνία είναι τεράστια. Με τις γενικότητες του προγράμματός τους, τελικά τα πρόσωπα θα έχουν σημασία. Κι αν είναι τα πρωτοπαλίκαρα της παλιάς φρουράς περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας δεν υπάρχει. Για να μην το ρισκάρουμε, λοιπόν, σας προτείνω να ψηφίσετε ΚΙΝΑΛ και Ραχήλ Αλεξανδρίδου! Μετά βλέπουμε ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιός εγγυάται την πρόοδο αυτής της κοινωνίας!
Εσείς, κυρία Αλεξανδρίδου, ποιά θέματα θεωρείτε προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων;
Για μένα και για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τρία είναι τα μεγάλα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος μας. Αγροδιατροφή, κοινωνική ασφάλιση και εθνική υπερηφάνεια. Αν τα καλοκοιτάξουμε, αυτά είναι τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρκεί να τα συνδυάσουμε σωστά και να μην κολλάμε σε ιδεοληψίες και παλιές συνταγές.
Αναφερθήκατε στα εθνικά θέματα και θέλω να σας ρωτήσω πως βλέπετε να εξελίσσεται η συμφωνία με τα Σκόπια και τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά από αύριο κιόλας.
Το ξέρετε ότι είμαι πρακτικός άνθρωπος και δεν μ’αρέσουν οι παληκαρισμοί χωρίς αντίκρυσμα. Η θέση μου είναι ότι αυτή η συμφωνία είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Πρακτικά, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση σε ένα μήνα από τώρα πρέπει να καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών στη βάση των παραβιάσεών της από την πλευρά των γειτόνων -ένα πρόσφατο παράδειγμα καραμπινάτης παραβίασης είναι η τουριστική τους καμπάνια. Να κρατήσουμε τη δέσμευσή τους για πλήρη αποσύνδεση με την αρχαία μας ιστορία και να συμφωνήσουμε σε νέα ονόματα για τη γλώσσα και την εθνότητα. Μπορεί ο κύριος Ζάεφ να είναι φίλος του κυρίου Τσίπρα, αλλά αυτό που μας άφησε η φιλία τους είναι ένα τέρας που θα ταλαιπωρήσει και τους δύο λαούς για πολύ καιρό ακόμα αν δεν αλλάξει.
Προσέξτε όμως! Ούτε τα εθνικά ούτε τα αναπτυξιακά έχουν αξία χωρίς κοινωνικό κράτος. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέο ασφαλιστικό. Ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε νέα αδιέξοδα και πρέπει να αλλάξει αμέσως. Τί πρέπει να εξασφαλίσουμε: βασική σύνταξη για όλους με 15 ως 20 έτη ασφάλισης, μείωση εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών/μισθωτών, απαλλαγή των νέων αγροτών από τις εισφορές για μια τριετία και για μια πενταετία όταν ο ή η σύζυγος είναι επίσης νέος αγρότης, άμεση ρύθμιση των οφειλών των αγροτών που είναι έτοιμοι να βγουν στη σύνταξη και δεν μπορούν γιατί χρωστάνε στα ταμεία τους, διαγραφή οφειλών προς τον ΟΑΕΕ για πρώην αυτοαπασχολούμενους που είναι άνεργοι, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους. Σας περιγράφω μερικά μόνο από τα μέτρα ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας που είναι στην ατζέντα μου και θα φροντίσω να εφαρμοστούν άμεσα. Η Ελλάδα, να ξέρετε, δεν θα ξαναπάρει μπροστά μόνο με «άλματα» και «επενδυτικά σοκ»! Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται προστασία. Και όταν λέω προστασία δεν εννοώ μόνο την κύρια κατοικία όπου γίνεται όργιο -αρκεί να σας πω ότι στην περιοχή μας οι φάκελοι των πλειστηριασμών ξεπερνούν τις 9.000!- αλλά και στην δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία, την φροντίδα της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας και τόσα άλλα.
Για τα θέματα αυτά πιστεύετε ότι μπορεί ένας βουλευτής, όση επιρροή κι αν έχει, να κάνει τη διαφορά;
Ο βουλευτής έχει ένα μεγάλο όπλο, τη δύναμη των πολιτών που τον εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσει. Αν δεν την ξοδέψει σε δημόσιες σχέσεις και συμμαχίες για την καρέκλα, αυτή η δύναμη μπορεί να κινήσει βουνά. Κι εγώ δεν έχω σκοπό να τη σπαταλήσω, γιατί δεν πάω στη Βουλή για να βρω κάτι να κάνω, έχω, δόξα τον θεό, ένα καλό επάγγελμα.
Κάντε το πρώτο σχόλιο