Πατούλης: Ο νέος σταρ της κανονικότητας

patoulis kanonikotita

Η ανάπτυξη στο (προεκλογικό) 4% µοιάζει µε όνειρο απατηλό. Μέχρι να έρθει ας αναπαυθούµε σε µια Chesterfield, αντάξια ενός άπιαστου στόχου…

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά

Ζούµε στη χώρα όπου ο εκλεγµένος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εγκρίνει εξωφρενικά κονδύλια για να κοσµήσουν το γραφείο του έπιπλα Chesterfield, αντάξια, όπως λέει, του θεσµού που υπηρετεί, και ο υπουργός Ανάπτυξης (εκείνης που θα ερχόταν µε αέρα «Ζηνοβίας» µε το καληµέρα της νέας διακυβέρνησης) αναπτύσσει τη θεωρία ότι ένας πολίτης µπορεί να επιβιώσει (Survivor) µε 200 ευρώ εισόδηµα τον µήνα! Ε, βέβαια! Πώς αλλιώς θα άδειαζε τα γραφεία του στην Αθήνα το ∆ΝΤ, ενάµιση χρόνο µετά την έξοδο της Ελλάδας από τα µνηµόνια…

Το χειρότερο είναι ότι αυτά λογίζονται ως επαναφορά στην κανονικότητα! Στην κανονικότητα ποιων, όµως; Σχολεία στη ∆υτική Αττική, και όχι µόνο, δεν διαθέτουν χρήµατα για θέρµανση, οι συνταξιούχοι αποχαιρετούν τη «13η σύνταξη», αλλά το ελληνικό κράτος χρηµατοδοτεί µε 2 εκατοµµύρια ετησίως τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης κάνοντας περήφανο τον παραιτηθέντα υφυπουργό επί των αποδήµων ∆ιαµατάρη, που ακόµη δεν κατάλαβε τι σηµαίνει να συµπληρώνεις το βιογραφικό σου µε τις πράξεις σου!

Μάλλον η κανονικότητα έχει δύο όψεις.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν και η αγορά αναστενάζει υπολογίζοντας την πτώση του τζίρου σε επίπεδα κοντά στο 30%. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως ο δραµατικός περιορισµός των δικαιούχων του κοινωνικού µερίσµατος στέρησε από τους εργαζόµενους των 500 ευρώ και τους χαµηλοσυνταξιούχους τη δυνατότητα να… ανοιχτούν στην αγορά! Από το 1 δισ. που διατέθηκε το 2018, φέτος χορηγήθηκαν µόλις κάτι παραπάνω από 200 εκατοµµύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα περικόπηκαν οι δηµόσιες επενδύσεις µε χαµηλό εικοσαετίας και υπήρξε συρρίκνωση του προγράµµατος κατά 1,1 δισ. ευρώ. Τα αρνητικά ρεκόρ στον τοµέα της απασχόλησης προκαλούν προβληµατισµό. Σύµφωνα µε στοιχεία της «Εργάνης», ο ∆εκέµβριος του 2019 ήταν ο χειρότερος της τελευταίας εξαετίας µε απώλεια 3.700 θέσεων εργασίας, ενώ στο σύνολο η χρονιά που έφυγε αποχαιρέτησε 13.500 θέσεις, µε τις ελαστικές µορφές απασχόλησης να εκτινάσσονται στα ύψη. Εκ παραλλήλου, τον Νοέµβριο καταγράφηκε πτώση στη βιοµηχανική παραγωγή ύψους 8,1%, που αποτελεί και τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2012!

Ολα κι όλα! Στο Ελληνικό µπορεί να µην έφθασαν ακόµη µπουλντόζες, αλλά οδοστρωτήρες εµφανίζονται σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας. Η ανάπτυξη στο (προεκλογικό) 4% µοιάζει µε όνειρο απατηλό. Μέχρι να έρθει ας αναπαυθούµε σε µια Chesterfield, αντάξια ενός άπιαστου στόχου…

Πηγή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*