
Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ ο οποίος είχε καρατομηθεί ακριβώς γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος για το μπάχαλο στο Μάτι – Ας θυμηθούν στη ΝΔ τι έλεγαν τότε
Μία εβδομάδα πριν από την επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι και 10 ημέρες πριν από την ντροπιαστική εκείνη συνέντευξη τύπου που είχε διοργανώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μαζί με τον Νίκο Τόσκα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε το αδιανόητο.
Τοποθέτησε στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που το καλοκαίρι του 2018 διαχειρίστηκε τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι. Ως αρχηγός όφειλε να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά λάθη της Αστυνομίας, δεν το έκανε. Δεν παραιτήθηκε από την πρώτη ημέρα και πήρε την απόφαση να λάβει μέρος στο σόου της ντροπής που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο μετά ο κ. Τσουβάλας, που τα έβλεπε όλα καλά και ότι στο Μάτι έγιναν όλα τέλεια, καρατομήθηκε μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Στη θέση του, όπως θυμόμαστε, πήγε ο «κομματάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος έπαιρνε μέρος στις συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος. Και ο οποίος μόλις πριν από λίγα 24ωρα εκδιώχθηκε από τον νέο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο κ. Τσουβάλας, ο οποίος πέρασε στην αποστρατεία από το καλοκαίρι του 2018 τελικώς επελέγη να επιστρέψει σε πολιτική θέση, αυτή του γενικού γραμματέα.
Όμως, αν μη τι άλλο στη Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να έχουν το σχετικό τακτ, το στοιχειώδες μυαλό να μην τον τοποθετήσουν στη θέση αυτή. Κι όμως, ξέχασαν τι έλεγαν πριν από ένα χρόνο για τα τραγικά λάθη της Αστυνομίας που οδήγησε εκατοντάδες πολίτες στους στενούς δρόμους του Ματιού και κάηκαν ζωντανοί.
Τι έλεγε η ΝΔ
Τι έλεγε τότε η ΝΔ: με ανακοίνωσή της: «Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, – με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».
Για το λόγο αυτό και υπό το βάρος της τραγωδίας ο Τσίπρας αποφάσισε τότε να τον διώξει. Θέλετε τον «θυσίασε» ως «Ιφιγένεια» για να σωθεί ο ίδιος, οι υπουργοί του και η Ρένα Δούρου;
Θέλετε γιατί όντως πίστευε ότι η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε ήταν τραγική και δεν μπορεί οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής να λένε ότι όλα έγιναν καλά στο Μάτι;
Θέλετε γιατί υπήρχε ασφυκτική πίεση να γίνουν αλλαγές μετά από ένα τέτοιο γεγονός; Έστω και με χρονοκαθυστέρηση ο κ. Τσίπρας τότε έδιωξε τον Τσουβάλα, αλλά τον έδιωξε γιατί κάποιος έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες.
Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι κάνει; Τον επιβραβεύει; Τον αποκαθιστά γιατί ο Τσίπρας τον έδιωξε;
Ή μήπως χάθηκαν οι άξιοι αξιωματικοί, εν ενεργεία ή απόστρατοι να αναλάβουν τη γραμματεία του Δημόσιας Τάξης;
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι είχε πει ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που είχε δοθεί για το Μάτι. Κι ας θυμηθούμε την ειρωνεία του Τζανακόπουλου, την προσπάθεια του Παππά να στήσει τη θεωρία του εμπρησμού καθώς και τους δύο αρχηγούς να λένε ότι δεν έκαναν λάθος.
Ας θυμηθούμε, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο για το θάνατο των 102 νεκρών, πόσο σεβασμό έχει και αυτή η κυβέρνηση στα θύματα και τους συγγενείς τους. Αν πήγαιναν μια βόλτα στο Μάτι (πράγμα που έκανε το in.gr την Τρίτη) και κατέγραφαν την πίκρα του κόσμου και ένα ατέλειωτο «γιατί» ίσως ποτέ να μην τοποθετούσαν τον Τσουβάλα στη θέση αυτή.
Όχι γιατί μπορεί να μην είναι ικανός. Αλλά γιατί στην τραγωδία δεν ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε. Καρατομήθηκε, δεν παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη του μπάχαλου που παρουσίασε η Αστυνομία εκείνη τις δραματικές ώρες. Δεν πήρε στην πλάτη του την ευθύνη για τις εντολές που δόθηκαν ώστε να μετατραπεί το Μάτι σε παγίδα θανάτου για τα αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Ραφήνα ή έφευγαν από τη Νέα Μάκρη.
Ούτε απολογήθηκε ποτέ για τους χαλασμένους ασυρμάτους, για την ασυνεννοησία, για τους «γαλονάδες» που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης και τα έκαναν θάλασσα. Οι σωστοί αξιωματικοί, οι υπεύθυνοι στρατηγοί παραιτούνται, δεν περιμένουν να τους… παραιτήσουν.
Κι εν πάση περιπτώσει, λίγος σεβασμός στους νεκρούς και τους χιλιάδες κατοίκους του Ματιού που κλαίνε ένα χρόνο μετά, δεν βλάπτει. Στο Μέγαρο Μαξίμου άραγε το έχουν καταλάβει αυτό; Μία εβδομάδα από την ανάληψη της εξουσίας και κάνουν τέτοιες επιλογές. Ο… αλάθητος αρχηγός να αποκαθίσταται;
Τι είχε υποστηρίξει ο Τσουβάλας
Ας θυμηθούμε τι είχε απαντήσει λοιπόν σε μία ερώτηση που του είχε θέση το «Βήμα» σ’ εκείνη τη συνέντευξη:
Όπως υποστήριξε: «Έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ραφήνας, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης-Ραφήνας είναι η 16:50′, 17:45′ η φωτιά φτάνει στο Λύρειο Ίδρυμα και αρχίζει να φαίνεται από τη μεριά στο Βουτζά και αρχίζει να φαίνεται πλέον από τη περιοχή της Λεωφόρου Μαραθώνος και της παραλιακής ζώνης. Στις 6.12 ο Ταξίαρχος ο κύριος Βουτσελάς, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στη περιοχή τηλεφωνεί και δίνει την εντολή στο Διοικητή Τροχαίας να κλείσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος της διασταυρώσεως προς Ραφήνα στο κόμβο Φλέμινγκ και στην περιοχή της Νέας Μάκρης στον κόμβο Διονύσου. Μόνο όμως τα στόμια εισόδου, τα στόμια εξόδου της Λεωφόρου Μαραθώνος παρέμειναν πάντα ανοιχτά και αυτό γιατί; Αυτοί που εκινούντο στο χρόνο αυτό να εξέλθουν με ασφάλεια και να ελευθερωθεί ο δρόμος, αυτοί που επιχειρούσαν από το παράλληλο μέτωπο με τους κάθετους παρόδιους δρόμους να ανεβούν στη Λεωφόρο Μαραθώνος και αυτοί να κινηθούν είτε προς την Νέα Μάκρη είτε προς την Ραφήνα, η είσοδος κυρίως είναι προς την Νέα Μάκρη προς το Διόνυσο αλλά σε πολλές περιπτώσεις η τροχαία έβαλε την κίνηση των αυτοκινήτων αντίθετα στο δρόμο και τους έβγαλε από την περιοχή προς την Ραφήνα.»
Και πρόσθεσε: «Ένας τρίτος λόγος βασικός ήταν ότι ο δρόμος έπρεπε να απελευθερωθεί για να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, των βυτιοφόρων, τον ΟΤΑ, των ασθενοφόρων και της Ελληνικής Αστυνομίας».
Επιπλέον σημείωσε πως: «Η εντολή δίνεται για την διακοπή της εισόδου των δύο στομίων στο δρόμο στις 18.13. Στις 18:18.22 και 25 περίπου έχουμε το πρώτο πέρασμα της φωτιάς στη περιοχή, στο Μάτι στη Κυανή Ακτή. Η Λεωφόρος Μαραθώνος ήταν ανοιχτή και στην είσοδο και στην έξοδο μέχρι της 18.13 λεπτά. Διεκόπη οριακά μόνο για δέκα λεπτά οριακά το επαναλαμβάνω και κρίσιμα για να μπορέσει ένας δρόμος, το μέτωπο της φωτιάς ήταν τρία χιλιόμετρα, δυόμιση με τρία χιλιόμετρα. Έπρεπε να αδειάσουμε ένα δρόμο με δύο κατευθύνσεις μέσα σε δέκα λεπτά τριών χιλιομέτρων που ήταν η φωτιά που έρχονταν, να περάσει το δρόμο, πέραν του γεγονότος ότι έπρεπε να κινηθούν και με ασφάλεια τα αυτοκίνητα του Πυροσβεστικού Σώματος».
Επίσης είπε ότι: «Εάν η τροχαία δεν έκανε αυτή την ενέργεια, σήμερα μπορεί να βρισκόμασταν σε μία τραγική εικόνα ενός δρόμου με καμένα 500 έως 1000 αυτοκίνητα. Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Έκαναν εξαιρετική δουλειά, αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακά χρόνους, γιατί εάν δεν προλάβαινε να αδειάσει ο δρόμος από τα αυτοκίνητα σήμερα θα ζητούνταν ευθύνες από την Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά, για την ολοσχερή καταστροφή των οχημάτων που κινούνταν στην Λ. Μαραθώνος. Με απόλυτη βεβαιότητα σήμερα η Ελληνική Αστυνομία καταθέτει πως η επέμβαση των υπηρεσιών της, της Τροχαίας κυρίως, στον κρίσιμο χρόνο, ήταν απολύτως σημαντική και καθοριστική για τη ζωή των συνανθρώπων μας».
Ακόμη επεσήμανε: «Στους κάθετους δρόμους που οδηγούν από το παράλιο μέτωπο του Αγίου Ανδρέα της Νέας Μάκρης, από το Μάτι και προς το μέρος της Ραφήνας δεν υπήρχαν αστυνομικοί, οι οποίοι εμπόδιζαν την κίνηση προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος με σκοπό να φύγουν δεξιά όπως βλέπουν το βουνό, προς την περιοχή της Νέας Μάκρης και του Διονύσου. Απεναντίας οι αστυνομικοί που εκινούντο με τα περιπολικά επί της λεωφόρου πολλές φορές βοήθησαν τα οχήματα που είχαν επιλέξει στον κρίσιμο χρόνο να φτάσουν στη Λεωφόρο Μαραθώνος, επέλεξαν δηλαδή έγκαιρα να φτάσουν στη Λ. Μαραθώνος, να κινηθούν είτε προς τη Νέα Μάκρη είτε και αντίστροφα στο ρεύμα, ανάποδα στο ρεύμα της Λεωφόρου Μαραθώνος για να βγουν προς τη Ραφήνα.
Δεν υπήρξε κανείς αστυνομικός στη συμβολή των δρόμων ούτε και σε προηγούμενα στάδια των κάθετων παρόδιων οδών που να εμπόδιζε την κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση. Εξάλλου αυτά που γίνονται, ο δρόμος κλείνει 18.13, η φωτιά έχει έναρξη 16.50. Επιτρέψτε μου πραγματικά να πω πως έφυγαν αν όχι χιλιάδες, εκατοντάδες αυτοκίνητα, πολλές εκατοντάδες αυτοκίνητα, οι οποίοι κινήθηκαν επί των παρόδιων κάθετων οδών από το παράλιο μέτωπο μέσω της Λεωφόρο Μαραθώνος είτε προς τη Ραφήνα είτε προς τη Νέα Μάκρη».
Ο κ. Τσουβάλας υποστήριξε επιπροσθέτως πως: «Εξάλλου αυτό είναι αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι μια περιοχή στην κρίσιμη καλοκαιρινή παραθεριστική περίοδο, πώς 1500 άνθρωποι μέσω της θαλάσσης σώζονται και οι υπόλοιποι που βρίσκονται; Από πού φεύγουν; Από τους δρόμους φεύγουν, από τους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην Λ. Μαραθώνος και τους οδηγούν οι αστυνομικοί είτε προς τη Νέα Μάκρη είτε προς τη Ραφήνα».
Τέλος σημείωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία εκτιμά ότι όσοι των εκ των συνανθρώπων μας επέλεξαν πολύ έγκαιρα βλέποντας τη φωτιά να κινηθούν προς τη Λ. Μαραθώνος ήταν πράγματι αυτοί, οι οποίοι κινήθηκαν ελεύθερα ανεμπόδιστα αφού από τις 17.45 μέχρι τις 18.13 που έκλεισε ο δρόμος μόνο για την είσοδο, πότε για την έξοδο επαναλαμβάνω, η κίνηση των συμπολιτών μας στη περιοχή εκείνη ήταν ελεύθερη. Η προσπελασιμότητα των δρόμων ήταν ελεύθερη, δεν παρεμποδίστηκε. Η Αστυνομία παρεμπόδισε τους ανθρώπους να μπουν στο χώρο που εξελισσόταν η πυρκαγιά όχι να αποτρέψει να φύγουν από τον χώρο».
Κάντε το πρώτο σχόλιο