«Οι ατυχείς δηλώσεις του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη»

orkomosiaanasximatismossooc

Η υπαναχώρηση του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και Υπουργού Αποστολάκη Ευάγγελου από την θέση του πολιτικού προϊσταμένου της αναβαθμισμένης Πολιτικής Προστασίας επισκίασε το γεγονός του ανασχηματισμού και τη γενικότερη ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.

Η υπαναχώρηση του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και Υπουργού Αποστολάκη Ευάγγελου από την θέση του πολιτικού προϊσταμένου της αναβαθμισμένης Πολιτικής Προστασίας επισκίασε το γεγονός του ανασχηματισμού και τη γενικότερη ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Είναι δύσκολο με την περιορισμένη πληροφόρηση μας να αποδώσουμε ευθύνες για λανθασμένους ή και σκόπιμους  χειρισμούς, σε οποιαδήποτε πλευρά. Ακόμη και η γενικότερη και αντικειμενική αξιολόγηση του συμβάντος θα απαιτήσει χρόνο και μάλλον θα καθοριστεί από την πορεία του νεοσχεδιαζόμενου θεσμού και ηγεσίας της νέας Πολιτικής Προστασίας. 

Πολιτικοί και αναλυτές προσέδωσαν, ανάλογα και με την πολιτική τους τοποθέτηση και προτιμήσεις, κριτικές κατά των εμπλεκομένων πλευρών περισσότερο ή λιγότερο οξείς. Δυστυχώς ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της πολιτικής απαξίωσης του προσώπου του κ. Αποστολάκη, προχώρησε σε ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς για την αξιοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμφίβολα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως όλοι οι θεσμοί, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, δεν είναι αλάθητοι ούτε και απρόσβλητοι από πολιτικές παρεμβάσεις. Η ένταση όμως της κριτικής του κ. Αντιπροέδρου υπερβαίνει τα όρια μιας ενδεχόμενης προβληματικής επιλογής για τα ανώτατα αξιώματα της στρατιωτικής ηγεσίας και απαξιώνει διαδοχικές θεσμικές αξιολογήσεις 40 ετών σε ποικιλία βαθμών και θέσεων από σωρεία στρατιωτικών προϊσταμένων του Ναυάρχου. Παραπλήσιες, κατά λογική συνέπεια όμως και οι ευθύνες ποικίλων πολιτικών ηγεσιών συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής παράταξης του κ. Γεωργιάδη, για την ανάδειξη του Ναυάρχου στα ανώτερα αξιώματα.

Είναι απορίας άξιον πως ο έμπειρος κ. Αντιπρόεδρος δεν αντιλήφθηκε την ανησυχία αλλά μάλλον και θυμηδία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στον ελληνικό λαό που πληροφορείται ότι ο επί τριετία Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης και μετέπειτα Υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν ήταν κατάλληλος ούτε για «καφετζής» (αν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του) ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης θα κατέρρεε (προσπαθώ να χρησιμοποιώ περισσότερο ευπρεπείς εκφράσεις). Οι ατυχείς αυτές δηλώσεις δεν απαξιώνουν μόνο τον Ναύαρχο ή την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά πρωτίστως τις Ένοπλες Δυνάμεις στα μάτια του ελληνικού λαού, φίλων και εχθρών.

Αν ο κ. Αντιπρόεδρος έχει αντιληφθεί ανάλογες δυσλειτουργίες στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και στο ζωτικό μηχανισμό αξιολογήσεων (πράγματι υπάρχουν περιθώρια πολλών βελτιώσεων), θα έπρεπε να απευθυνθεί ευθαρσώς στον Πρωθυπουργό προσκομίζοντας στοιχεία και υποβάλλοντας διορθωτικές προτάσεις. Ο δε τελευταίος, σε κάθε περίπτωση, άμεσα, είτε μέσω του αρμοδίου πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έπρεπε να απαιτήσει την εύσχημη διόρθωση των ατυχών δηλώσεων από τον κ. Γεωργιάδη.  

Οι Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται όχι μόνο να παραμείνουν μακρά κάθε πολιτικής  αντιπαράθεσης αλλά να τύχουν και της ανάλογης υπερκομματικής υποστήριξης για την επιτέλεση του έργου τους για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων τους και την επαύξηση της αποτελεσματικότητας τους. Πρωτίστως θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία αξιολογήσεων και επιλογών στα ανώτερα αξιώματα, γεγονός που δεδομένης της αναπόφευκτης ενδοτικότητας μιας μικρής μερίδος στελεχών, επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στο αξιόμαχο και ηθικό του στρατεύματος. 

*Ιπποκράτης Δασκαλάκης-Αντιστράτηγος (εα)

· Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

· Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

· Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου

· Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)

· Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

· Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)  και του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (fainst.eu)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*