Ο Ιατρικός σύλλογος πρέπει να αντιδράσει σε ότι συμβαίνει στο Δημόσιο Νοσοκομείο – Τι επικρατεί στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών

Ο Ιατρικός σύλλογος πρέπει να αντιδράσει σε ότι συμβαίνει στο Δημόσιο Νοσοκομείο αναφέρει σε άρθρο του ο χειρουργός ΩΡΛ και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Νάσιου.

Κάποτε έβαλαν ένα 5ευρω εισιτήριο, για να μπεις να εξεταστείς “δωρεάν” σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Ήταν κάπου το 2011-2012.

  • Κάναμε τα στραβά μάτια οι γιατροί (ήμουν σε Δημόσιο Νοσοκομείο τότε, το Αγία Όλγα, σε μια εργατική περιοχή της Αθήνας, τη Νέα Ιωνία)
  • Κάναμε τα στραβά μάτια, δεν ζητούσαμε την απόδειξη πληρωμής, γιατί μας παρακαλούσαν ηλικιωμένοι με βουρκωμένα μάτια, πως δεν έχουν τα 5 ευρώ, η πενιχρή σύνταξη είχε τελειώσει από νωρίς και έπρεπε να γράψουν τα φάρμακά τους, έπρεπε να εξεταστούν, καθώς είχαν κλείσει το ραντεβού πριν 3 μήνες.

Τσακωνόμασταν με τις Διοικητικές Υπηρεσίες. Δεν ήμασταν εκεί να κάνουμε τους Φαρισαίους και τους Τελώνες, αλλά για να περιθάλπτουμε τον κόσμο.

Μας καλούσαν για επιπλήξεις, αλλά μάταια. Η συνείδηση υπερίσχυε των κυρώσεων.

Έπειτα, κάπου το 2012-2013, όταν έκανες π.χ. μια Οξεία Κοιλία (ένα επείγον χειρουργικό περιστατικό δηλαδή, όπως η περιτονίτιδα για παράδειγμα) σε έβαζαν στο χειρουργείο και όταν έβλεπαν πως είσαι ανασφάλιστος (λ.χ. ένας άνεργος που στα σκληρά πρώτα χρόνια των Μνημονίων είχε απολυθεί λόγω κρίσης) σου πίστωναν αναλόγως στην Εφορία ένα χρέος 3000-4000 ευρώ. Στο “δωρεάν” σύστημα Υγείας του ΕΣΥ κι αυτή η πατέντα…

Όλα αυτά, συσσώρευσαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ χρέη στην Εφορία, για ανασφάλιστους ανέργους και λοιπούς. Βρέθηκες δηλαδή άνεργος, άμισθος και άρρωστος και επιπλέον να χρωστάς κάποιες χιλιάδες ευρώ στην Εφορία. Γιατί? Για να μην πεθάνεις.

Στο Δημόσιο Νοσοκομείο.

Και ερχόμαστε παραμονές του 2023. Υποτίθεται, η Οικονομία είναι σε μια κανονικότητα. Ό,τι κι αν σημαίνει κανονικότητα, στην εποχή μας την παράξενη.

Κι έρχεται ένα νομοσχέδιο, που φέρνει το ΕΣΥ, στην εποχή που ήταν πριν το 1983.

Την εποχή που δεν υπήρχε ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που ξεκίνησε ιδεατά. Για όλους:

▪︎ Για τους ασθενείς, που θα είχαν δωρεάν δημόσια υγεία, βάσει των εισφορών τους. Ένα απόλυτο κοινωνικό δικαίωμα, γινόταν πράξη.

▪︎ Για τους γιατρούς, που θα ήταν αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά με μισθό, τον ανώτατο μισθό στο ελληνικό Δημόσιο: 350.000 δραχμές το μήνα!

Για τον λόγο αυτό: για να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, για να μην έχουν ανάγκη να χρηματίζονται (φακελάκια) για να μην ελέγχονται από… παραϊατρικούς παράγοντες.

Τον μισθό αυτό, ζήτησαν (και πήραν) και οι Αρεοπαγίτες, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα…

Στην πορεία, κάτι πήγε στραβά…

Οι Αρεοπαγίτες αμείβονται σήμερα με περίπου 7000 ευρώ!!

Οι γιατροί του ΕΣΥ με 1200 ευρώ. Έμειναν δηλαδή στα 350 χιλιάρικα δραχμές, αλλά με διαφορετική αγοραστική αξία.

  • Αντί λοιπόν, μετά τα παλαμάκια του Covid19, να φροντίσει το Κράτος να αμειφθούν όπως τους αξίζει, αντίθετα, κλείνει στο μάτι στο φακελάκι και του λέει “έλα να σε νομιμοποιήσω”
  • Αντί να προσαρμοστούν οι μισθοί των γιατρών κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ, και να ελέγξει τους μηχανισμούς παρανομίας, λέει στους γιατρούς:

**- “Βγείτε έξω στη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς, να βρείτε χαρτζιλίκι.”

**- “Πείτε στους ασθενείς σας, δεν έχω ελεύθερο δωρεάν χειρουργείο το επόμενο 3μηνο, αλλά αν πληρώσεις από την τσέπη σου, σε χειρουργώ αύριο”

Θα μου πείτε:

“Τί μας ενδιαφέρει ρε φίλε τι κάνετε οι γιατροί”.

Θα σας απαντήσω, όχι σαν γιατρός, αλλά σαν εν δυνάμει ασθενής:

▪︎ θα με ενδιέφερε, αν ήμουν καρκινοπαθής και στεκόμουν από τις 5 το πρωί στο κρύο, να πιάσω ουρά για τη θεραπεία μου, φτιάχνοντας μόνοι μας οι ομοιοπαθείς τα χαρτάκια προτεραιότητας.

▪︎ θα με ενδιέφερε, όταν θα ήξερα πως γιατρός απέναντί μου, που θα με εξετάσει, εφημερεύει εδώ και 5 ημέρες συνεχόμενα, με 2 ευρώ την ώρα, εξαντλημένος, με καθόλου καθαρό μυαλό.

▪︎ θα με ενδιέφερε αν μάθαινα μετά από 2 μέρες, πως εκείνος ο γιατρός, βρέθηκε το πρωί από τους συναδέλφους του νεκρός από ανακοπή, μόνος στο δωμάτιό του, στο Νοσοκομείο.

▪︎ θα με ενδιέφερε, αν την επόμενη φορά που θα χρειαζόμουν γιατρό, μάθαινα πως δεν αντικαταστάθηκε ποτέ εκείνος ο γιατρός, γιατί δεν προκηρύχθηκε η θέση του ή γιατί δεν βρέθηκε αντικαταστάτης του, αφού όλοι οι νεότεροιέχουν φύγει στο εξωτερικό για να βρουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Η εγκατάλειψη του ΕΣΥ, η ηθελημένη εγκατάλειψη του ΕΣΥ και των υγειονομικών, ήταν το άρμα για να φτάσουμε στο σήμερα.

Στην, αρχικά, μερική στροφή των γιατρών προς την ιδιωτική απασχόληση, και λίγο αργότερα, στην ολική ιδιωτικοποίηση της Υγείας και των Δημοσίων δομών της.

Μια ιδιωτικοποίηση που θα βλάψει και τους γιατρούς και τους ασθενείς. Αμφότεροι θα βρεθούν, προϊόντος του χρόνου, στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών της Υγείας.

Οι μεν γιατροί υπάλληλοι με εκβιαστικούς όρους.

Οι δε ασθενείς, αν δεν έχουν κάποιο κομπόδεμα, θα πηγαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Τραγικό παράδειγμα, το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ.

Η Δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό.

Γι’ αυτό πρέπει να νοιαστείς. Για σένα.

Για τα παιδιά σου. Για τους γονείς σου.

Ποια η κατάσταση στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών

Το μεγάλο κύμα φυγής γιατρών και από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, κυρίως λόγω των μόνιμων προβλημάτων υποστελέχωσης, αποτελεί καθρέφτη της κατάστασης που επικρατεί σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα έχουν απομείνει δύο παθολόγοι, ενώ και το ακτινολογικό τμήμα είναι υπό κατάρρευση. Μόνο τους τελευταίους μήνες, παραιτήθηκαν διαδοχικά ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και δύο επιμελητές παθολόγοι. Σύμφωνα με συναδέλφους των παραιτηθέντων, οι δύο έφυγαν στο εξωτερικό και ο τρίτος επέλεξε να εργαστεί σε άλλο νοσοκομείο. Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, άλλοι πέντε ειδικευόμενοι παθολόγοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους σε άλλα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, δύο παθολόγοι έβγαιναν σε αναρρωτική άδεια λόγω burnout.

Με τη λειτουργία της παθολογικής να κρέμεται από μια κλωστή, η διοίκηση επιστράτευσε άλλες ειδικότητες για τις εφημερίες. Και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Όταν δηλαδή υπεύθυνος βάρδιας χρίζεται ένας νευρολόγος ή ένας αιματολόγος; Απλά παραγγέλνουν έναν εργαστηριακό έλεγχο και επικοινωνούν με τον παθολόγο, αν βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο νοσοκομείο. Αν δεν είναι στο κτίριο, τον περιμένουν να έρθει και στη συνέχεια τον ενημερώνουν για τα περιστατικά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οι πολίτες δηλαδή περιμένουν να εξεταστούν ακόμα και 10 – 12 ώρες.

Όσο για τους δύο παθολόγους που έχουν απομείνει στην κλινική, πρέπει να κάνουν 15 εφημερίες έκαστος τον μήνα. Στην πραγματικότητα, οι παραιτήσεις στο νοσοκομείο έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021, όταν και οι αποχωρήσεις όλων των γιατρών που στελέχωναν τη ΜΕΘ, οδήγησε στη συγχώνευση της εν λόγω εντατικής, με αυτήν της Έδεσσας και εν μέσω πανδημίας από δύο κλινικές ΜΕΘ στον νομό, έμεινε μία.

Αξίζει να πούμε πως το Νοσοκομείο Γιαννιτσών όσο και το Νοσοκομείο Έδεσσας εφημερεύουν όλες τις ημέρες του μήνα.

Επίσης το ογκολογικό ιατρείο, το οποίο ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία και το μεράκι των γιατρών του νοσοκομείου, παραμένει χωρίς μόνιμο ογκολόγο, αφού οι δύο ογκολόγοι του Νοσοκομείου οδηγήθηκαν σε παραίτηση, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Λειτουργεί με κυκλική μετακίνηση ογκολόγων από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια οι ογκολογικοί ασθενείς αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας είχε ήδη καταγγείλει από τον Σεπτέμβριο του 2021 τον κίνδυνο που διέτρεχε το ογκολογικό ιατρείο, ζητώντας να στελεχωθεί με τρεις μονίμους παθολόγους – ογκολόγους, την ένταξη του στον οργανισμό του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τις θεραπείες, κατάλληλες υποδομές και μέσα.

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2023, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πέλλας και Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρας Τζάκρη σχετικά με τη «Διακοπή διενέργειας τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο της Έδεσσας», όπου η Βουλευτής προσπάθησε να μεταφέρει τις συνθήκες απόλυτης διάλυσης των δημόσιων υγειονομικών δομών στην Πέλλα λόγω της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, συνθήκες επικίνδυνες για τους πολίτες της περιοχής.Τέλος στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, το 55% με 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένει κενό, στοιχείο που αναδεικνύει και τις δυσκολίες στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτά αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούν.

Στην Έδεσσα πραγματοποιείται συλλαλητήριο που οργανώνει η κίνηση “Νοσοκομείο Έδεσσας SOS” την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12:00μ. στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών Έδεσσας.

Και στα Γιαννιτσά μετά τις συστηματικές κινητοποιήσεις της ΕΝΙΠ και των πολιτών, αναλαμβάνουν δράση οι φορείς της πόλης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, το Εργατικό Κέντρο Πέλλας και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (μαζικοί κοινωνικοί, επαγγελματικοί, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής) ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία για την προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοσοκομειακής Μονάδας Γιαννιτσών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας.

Ως πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας αυτής, στις 08-11-2023, οι Πρόεδροι των παραπάνω φορέων, Χρήστος Τανάσκος, Θεανώ Ζουρνατζίδου και Παναγιώτης Σαραφούδης, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Νοσοκομείο και είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου, Ευάγγελο Λόγγο, την Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Θεοδώρα Γεωργιάδου και τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Χαράλαμπο Αποστολίδη, κατά τις οποίες ενημερώθηκαν πλήρως για την λειτουργία του Νοσοκομείου.

Οι παραπάνω φορείς εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την λειτουργία του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και ειδικά για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την ελλιπή στελέχωση κλινικών και τμημάτων του, ενώ ταυτόχρονα τόνισαν την αμέριστη συμπαράσταση και ειλικρινή εμπιστοσύνη τους προς τους ιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

Η παραπάνω πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των κινητοποιήσεων, που έλαβαν χώρα στην πόλη το τελευταίο χρονικό διάστημα με αίτημα την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους.

Κοινή πεποίθηση όλων είναι, ότι η εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας της Νοσοκομειακής Μονάδας Γιαννιτσών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας πρέπει να αποτελεί συνεχή πρωταρχικό στόχο του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου οι πολίτες της Πέλλας να απολαμβάνουν σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Για τον σκοπό αυτό οι παραπάνω φορείς πρόκειται άμεσα να αναλάβουν σειρά πρωτοβουλιών συντονίζοντας τη δράση τους με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*