Η πολιτική σύγκρουση ΝΔ – ΚΙΝ.ΑΛ τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά της περιόδου, προ της συγκυβέρνησης. Καθώς η χώρα ήδη έχει μπει σε προεκλογική περίοδο η πόλωση θα συνεχιστεί.
Τέλος στη φάση «αναμονής και ανοχής». Σε αλλαγή πλεύσης φαίνεται ότι προχωράει η ΝΔ σε ότι αφορά στην στρατηγική της απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ- ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοσκοπήσεις με πρώτη της PULSE που δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προσελκύει ψηφοφόρους σχεδόν στα ίδια ποσοστά από τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά και την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να βγει ο ίδιος μπροστά παίρνοντας ξεκάθαρες θέσεις σε μια σειρά από κρίσιμα γεγονότα. Το ΚΙΝ.ΑΛ έχει απαντήσει μεταξύ άλλων ότι δεν περιμένει από τη ΝΔ να του πει τι θα κάνει. Έχει μπει πλέον στο στόχαστρο της ΝΔ που ξεκινάει διμέτωπο αγώνα, κατά Τσίπρα και Ανδρουλάκη.
Βίαια διακόπηκε η περίοδος… χάριτος που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ τον οποίο υποδέχθηκε στην προοπτική να έχει απέναντι του μια «σοβαρή αντιπολίτευση» για να μπορεί να συνεννοηθεί σε κάποια πράγματα, όπως δήλωσε, κάτι που δεν συνέβη στους 32 μήνες που είναι πρωθυπουργός με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, αν και η έκπληξη θα ήταν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να την καταψήφιζε. Τα όσα ακολούθησαν οδήγησαν σε κλιμάκωση, καθώς έστειλαν το μήνυμα ότι «το ΚΙΝ.ΑΛ δεν ακολούθησε μια αυτόνομη πορεία αλλά ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ» όπως δήλωσε στο «NEWPOST» κυβερνητική πηγή. «Έχουμε να κάνουμε πλέον με έναν μεγάλο και έναν μικρό ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά. Η άποψη αυτή εδράζεται σε συγκεκριμένη τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη όπως εξήγησε και η οποία εδράζεται στα εξής:
Αποστάσεις
«Δεν πήρε αμέσως και δημόσια ο ίδιος και το κόμμα του θέση για τις απειλές Πολάκη περί «τσίγκινου σωβρακακίου» προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, εξισώνοντας τις δυο πολιτικές συμπεριφορές» όπως ανέφερε η πηγή.
«Προχώρησε σε… δειλή υπεράσπιση των θυμάτων του Ρασπούτιν ανάμεσα στα οποία ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όπως και ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο επέκρινε διότι ως πρωθυπουργός όφειλε να αναφερθεί σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή.».
«Δεν πήρε ξεκάθαρα θέση για την συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ 2012 – 2014» όπως τόνισε.
Λάδι στη φωτιά
«Η Κυβέρνηση δεν διαχώρισε ποτέ τους ανθρώπους εκείνους -μιλώ για εκείνους που έχουν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις τους- που στοχοποίησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να στήσει αυτή τη μεθόδευση για να οδηγηθεί σε νίκες στις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στα περί «θεσμικής απρέπειας» του κ.Μητσοτάκη που τον κατηγόρησε το ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ. «Ποτέ δεν διαχώρισε η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, τότε, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, την υπόθεση των ανθρώπων αυτών, ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση» τόνισε.
Η επιλογή του πρωθυπουργού, πάντως, να μην αναφερθεί στα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έριξε λάδι στη φωτιά. «Δεν ήταν και τόσο αθώα» όπως σχολίασε κομματική πηγή της Χαριλάου Τρικούπη.
Άλλο κέντρο άλλο μέσον
Άλλη κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμη και στην δήλωση – σχολιασμό του που έκανε για τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, χρησιμοποίησε την επιχειρηματολογία Τσίπρα. «Γενικώς και αορίστως ζήτησε για παράδειγμα μειώσεις του ΦΠΑ, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένο ΦΠΑ μαζί με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει μια ανάλογη απόφαση» τόνισε. «Άλλο το να δηλώνει κάποιος ότι τοποθετείται στο πολιτικό κέντρο και να διεκδικεί το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο και άλλο να βρίσκεται απλώς στη μέση μεταξύ του Τσίπρα και του Μητσοτάκη. Η μάχη του κέντρου απαιτεί συγκεκριμένες θέσεις. Όχι πλειοδοσίες που απαιτούν λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν.»
Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι και των δυο αντιπάλων του, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη και οι πολίτες που «τώρα έχουν την αυταπάτη ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρνει κάτι νέο, θα διαπιστώσουν ότι δεν συμβαίνει αυτό, είναι ένας μικρός Τσίπρας» όπως τόνισε η κυβερνητική πηγή.
Στα άκρα
Η πολιτική σύγκρουση ΝΔ – ΚΙΝ.ΑΛ τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά της περιόδου, προ της συγκυβέρνησης. Καθώς η χώρα ήδη έχει μπει σε προεκλογική περίοδο η πόλωση θα συνεχιστεί.
Η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ την οποία φαίνεται να κάνει σημαία της η ΝΔ, προκειμένου να σταματήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις προς το κέντρο, την ίδια στιγμή, ενισχύει την εικόνα της προοπτικής μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» που είναι η σημαία του Αλέξη Τσίπρα. «Θα αφήσουμε την δεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη να κυβερνά;» θα είναι το δίλημμα που θα θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης βρίσκεται στα δυο στενά. Έχει μπροστά του μια δύσκολη εξίσωση να λύσει.
Οι «μικροί»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίζει να παίζει το χαρτί της αυτοδυναμίας. Αυτός είναι ο μείζων στόχος του. Έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν η ΝΔ δεν πάρει την αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, προοπτική που άλλωστε φαντάζει αδύνατη, θα προσφύγει σε δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με το πλειοψηφικό σύστημα που ψήφισε το κόμμα του. Η κυβέρνηση παρουσιάζει φθορά. Αλλά αντέχει. Η εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες θα αυξάνεται και η συσπείρωση της ΝΔ και οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν στο δίλημμα εάν θέλουν «μια κυβέρνηση Τσίπρα, Πολάκη, Τασίας και ή μια κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Σε κάθε περίπτωση όμως όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράξενο, τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής θα κρίνουν την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος όπως φαίνεται καθαρά και από τον πίνακα που επεξεργάστηκε η Pulse και παρουσιάστηκε στον «Σκάι» από τον Γιώργο Αράπογλου. Κι αυτός δείχνει ότι 10-12% θα πρέπει να μείνει εκτός βουλής και το πρώτο κόμμα να πάρει από 37% και πάνω για να βγει αυτοδύναμο. Τα δύσκολα για όλους είναι μπροστά.
Πηγή: newpost
Κάντε το πρώτο σχόλιο