
Έχουμε ένα πλήρες και ικανοποιητικό δίχτυ ασφάλειας για όλους τους πολίτες της χώρας που είναι σήμερα αδύναμοι και κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα:
- 798.180 οικογένειες λαμβάνουν το Επίδομα Παιδιού (945 εκ. ευρώ).
- 218.020 οικογένειες παίρνουν το Επίδομα Στέγασης (370 εκ. ευρώ).
- 242.632 νοικοκυριά παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (671 εκ. ευρώ).
- Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης Απόρων (ΤΕΒΑ) προσφέρεται σίτιση για αυτούς που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (330 εκ. ευρώ).
- Από εφέτος θα έχουμε ένα δικαιότερο επίδομα θέρμανσης. Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη θα κυμανθεί μεταξύ των 85 και 94 εκατ. ευρώ.
- Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, θα υπάρξει:
- Αναστολή πλειστηριασμών με σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
- Πριν τα Χριστούγεννα, θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας.
Πρόσφατα ανακοινώσαμε ένα νέο πακέτο μέτρων για τη δεύτερη φάση της πανδημίας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους θα μπουν στη τσέπη του πολίτη:
- 900 εκ. στους εργαζόμενους.
- 400 εκ. στους ανέργους.
- 1,7 δισ. στις επιχειρήσεις. Μιλάμε για την ατομική επιχείρηση, τον ελεύθερο επαγγελματία, την πολύ μικρομεσαία επιχείρηση και βεβαίως και την μεγάλη επιχείρηση.
Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο νομοσχέδιο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττόμενων από το lockdown τριών εβδομάδων που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται τροπολογία που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:
- «Πάγωμα» αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες.
- Παράταση του Φ.Π.Α. στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη προχωράμε στην υλοποίηση του 4ου κύκλου, τις προσεχείς ημέρες, και του 5ου κύκλου, τον επόμενο μήνα, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με σημαντικά διευρυμένο πεδίο δικαιούχων.
- Και στους δύο κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, ενώ αθροιστικά θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
- Έτσι, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
- Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. ευρώ.
Σε όποιον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής διαπιστώθηκε διαταραχή λόγω της Πανδημίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρενέβη καίρια αξιοποιώντας τόσο ευρωπαϊκούς πόρους όσο και το πακέτο ενίσχυσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό, σειρά πήραν οι κλάδοι:
- Της ελαιοκομίας η οποία ενισχύεται με συνολικά 126 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19».
- Της παράκτιας αλιείας καθώς ενεκρίθη η πληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας προς τους παράκτιους αλιείς. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 11.293.857 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος της παράκτιας αλιείας λαμβάνει οποιαδήποτε ενίσχυση.
Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, έχουν ενισχυθεί: Αλιείς, αιγοπροβατοτρόφοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών και καλλιεργητές διάφορων οπωροκηπευτικών.
Κάντε το πρώτο σχόλιο