
1. Τι παραλάβαμε; Πώς ήταν η κατάσταση στον τομέα της σηματοδότησης;
Κατ΄αρχάς να σημειώσουμε ότι δεν παραλάβαμε μια καλή κατάσταση, την οποία «χαλάσαμε» εμείς. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μάς αναλογεί για τα όποια λάθη και τις καθυστερήσεις, αλλά η κατάσταση ήταν προβληματική.
To 2019 όλες οι συμβάσεις για τα συστήματα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης και ECTS ήταν απολύτως κολλημένες.
Η ιστορία της σύμβασης ETCS πηγαίνει πίσω στο 2008 όταν υπεγράφη η σχετική σύμβαση.
Από το 2009 και ύστερα, ξεκίνησε η «λεηλασία» των καλωδίων χαλκού καθιστώντας ανενεργή τη σηματοδότηση σε μεγάλα τμήματα του δικτύου, προκαλώντας αδυναμία στην σύμβαση του ETCS να συνεχίσει και να παραδώσει σε λειτουργία το σύστημα, αφού το σύστημα αυτό “κρεμιέται” πάνω στο σύστημα σηματοδότησης.
Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τον Σεπτέμβριο του 2014 υπεγράφη η σύμβαση(Α.Σ. 717) που είχε στόχο να ανατάξει 52 υφιστάμενα συστήματα σηματοδότησης του άξονα.
Δυστυχώς και παρότι ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης του έργου ήταν μόλις 2 έτη, ως το 2017 είχε υλοποιηθεί περίπου 32% του συμβατικού αντικειμένου και από το 2016 ως το 2018 είχαν δοθεί οι 6 από τις συνολικά 7 παρατάσεις στο έργο.
Μάλιστα, το 2018 ενώ υπήρχε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η συμπληρωματική σύμβαση του έργου δεν υπεγράφη και το έργο αφέθηκε να βαλτώνει.
Λόγω αυτής της κατάστασης παρενέβη και η ΕΔΕΛ σταματώντας έτσι οποιαδήποτε εξέλιξη.
Συνολικά στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης υλοποιήθηκε λιγότερο από το 30% του έργου και τα δύο τελευταία έτη δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα.
Αν το έργο είχε εξελιχθεί ομαλά, εντός του 2017 θα έπρεπε να έχει εγκατασταθεί το σύνολο των απαραίτητων συστημάτων και να είναι σε λειτουργία.
2. Τι έγινε από το 2019, πού υπάρχουν καθυστερήσεις;
Η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ που ανέλαβε μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, προέβη σε μια σειρά ενεργειών σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕΛ του ίδιου έτους, αλλά και με την έκθεση της Αρχής Διαφάνειας.
Ζήτησε μάλιστα και πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ώστε τα συστήματα σηματοδότησης και το ETCS να είναι απολύτως συμβατά και να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες που θα εξέθεταν τη χώρα και στο εξωτερικό και πιθανές δημοσιονομικές διορθώσεις που απειλούσαν τη χώρα.
Από τον Μάιο του 2021 που υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου και μέχρι σήμερα, όχι μόνο ολοκληρώθηκε το 37% του αντικειμένου, αλλά ξηλώθηκε και επανεγκαταστάθηκε και το 15% όσων υλοποιήθηκε πριν το 2017 λόγω διάφορων τεχνικών και συμβατικών ζητημάτων που έθεσε η ΕΔΕΛ.
Υλοποιήθηκε δηλαδή περισσότερο από το μισό έργο.
Σήμερα, παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν λόγω ελλείψεων σε υλικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και προηγουμένων λόγω της περιόδου του Covid, η σύμβαση έχει φτάσει στο 70% με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2023.
Αμέσως μετά, θα εγκατασταθεί και θα πιστοποιηθεί το σύστημα ETCS και στα λοιπά τμήματα και συνολικά ως το τέλος του έτους στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν πλήρως τα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS.
Έτσι, μια εκκρεμότητα δεκαετιών θα κλείσει για τον κύριο άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έστω και μετά από ένα τραγικό δυστύχημα.
3. Το δυστύχημα οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος;
Είναι προφανές, όπως προκύπτει και από τις καταθέσεις και από τις μαρτυρίες, ότι πρόκειται, ΚΥΡΙΩΣ, για ανθρώπινο λάθος. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία. Έτσι βρέθηκαν δύο τρένα να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή. Επίσης ο Σταθμός της Λάρισας διαθέτει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης από το Νοέμβριο του 2022 που παρεδόθη από τη νυν διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ. Ο σταθμάρχης λοιπόν είχε την δυνατότητα που του έδιναν τα ηλεκτρονικά συστήματα που ήταν σε λειτουργία να διαπιστώσει το λάθος του και να δώσει σήμα να σταματήσουν τα τρένα για μια πορεία 5,5 χιλιομέτρων μετά τον σταθμό. Δεν το έκανε ποτέ για άγνωστο λόγο.
Προφανώς υπάρχουν συστημικά προβλήματα. Γι΄αυτό συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή η οποία έχει ως μοναδικό αντικείμενο τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία. Από κει και πέρα είναι προφανές ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να προχωρήσει στη νέα εποχή, με ηλεκτρονικά συστήματα, η τοποθέτηση των οποίων προχωρά. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις σιδηρόδρομους στη χώρα. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε το προηγούμενο Σάββατο το εργοτάξιο του Ε65, είπε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι η 10ετία των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που, δυστυχώς, επι χρόνια έχουν μείνει πίσω.
4. Ο Σταθμάρχης διορίστηκε μέσω κάποιου ρουσφετιού;
Δεν πρόκειται για κομματικό ρουσφέτι, όπως επίμονα προσπαθεί να καλλιεργήσει με υπόγειο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄αυτό θα κατατίθενται μηνύσεις από τους βουλευτές των οποίων τα ονόματα γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν με την υπόθεση. Ο ΟΣΕ είχε ζητήσει 18 σταθμάρχες για προσωποπαγή θέση μέσω της κινητικότητας, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόλα αυτά ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει μόνο 2 εργαζόμενοι.
Πιο συγκεκριμένα για τις 18 θέσεις Σταθμάρχη του ΟΣΕ παρότι συνεπάγονται και καλύτερες μισθολογικές απολαβές, έκαναν αίτηση μόνο ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας που προκάλεσε το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα και ακόμη ένα άτομο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία προσωπικού ο Σταθμάρχης που συνελήφθη μετά την κατάθεσή του από την ελληνική αστυνομία, είχε προσληφθεί στον ΟΣΕ στις 6 Φεβρουαρίου του 1989.
Με το νόμο περί κινητικότητας 3891/11 (γνωστό ως νόμο Ρέππα) ο Σταθμάρχης στις 27 Απριλίου του 2011 ζήτησε μετάταξη από τον ΟΣΕ σε άλλο φορέα του δημοσίου όπου μετακινήθηκε στις 2 Μαΐου του 2011.
11 χρόνια μετά, στις 13 Απριλίου 2022, ο συγκεκριμένος κατέθεσε αίτηση για μετάταξη σε μία από τις 18 θέσεις Σταθμάρχη που ζήτησε ο ΟΣΕ μέσα του συστήματος κινητικότητας. Τελικά επελέγη από την τριμελή επιτροπή του ΟΣΕ που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό.
Έτσι, με το νόμο Ρέππα περί κινητικότητας επέστρεψε στον ΟΣΕ ως Σταθμάρχης σε προσωποπαγή θέση στις 14 Ιουνίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας για αυτούς που πηγαίνουν με μετάταξη.
5. Είχε επαρκή εκπαίδευση; Για ποιο λόγο υπήρχε μόνο ένας στη βάρδια σε έναν τόσο κρίσιμο σταθμό;
Ο μεταταχθείς υπάλληλος εκπαιδεύτηκε στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΣΕ στην οποία προΐσταται από το 2015 η κα Βίκυ Στυλιαρά που τοποθετήθηκε μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σταθμάρχης ξεκίνησε 1η Αυγούστου του 2022 τη βασική εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας για την ειδικότητά του, με το θεωρητικό πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου 2022, με 712 ώρες, ενώ παρακολούθησε και Πρόγραμμα Ηλεκτροκίνησης. Από τις 24 Οκτωβρίου ξεκίνησε η πρακτική του εκπαίδευση στους Σταθμούς Δικαιοδοσίας τους και στις 23-24 Ιανουαρίου 2023 έδωσε τις σχετικές εξετάσεις. Στη συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται στο Σταθμό της Λάρισας.
Σχετικά με τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν 2 Σταθμάρχες στη νυχτερινή βάρδια, όπως φαίνεται και από τα φύλλα προσωπικού του 2016 και του 2017, πάντα εργαζόταν ένα άτομο και όχι δύο, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
6. Γιατί δεν υπήρχε από την αρχή ακριβής αριθμών αγνοουμένων και προχωρούσαμε ψάχνοντας; Δεν θα έπρεπε η εταιρεία να έχει ενημερώσει;
Ο αριθμός των προσώπων που αναζητούνταν από συγγενείς ήταν 56 κι αυτοί καταγράφονταν ως αγνοούμενοι. Τελικά εντοπίστηκαν συνολικά 57 νεκροί. Δηλαδή ένας παραπάνω από αυτούς που αναζητούνταν. Ο ακριβής αριθμός των προσώπων που θεωρούνταν αγνοούμενοι δεν ήταν καθόλου εύκολο να προσδιοριστεί κατά τις πρώτες ώρες για μια σειρά από λόγους. Πρώτα απ’ όλα, δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά παρά μόνο αυτά που εκδίδονται ηλεκτρονικά. Όχι γι’ αυτά που εκδίδονται στον γκισέ και είναι πολλά. Επίσης πάντοτε υπάρχει περίπτωση να ανέβουν στο τρένο κάποιοι την τελευταία στιγμή ή κάποιοι να μην επιβιβαστούν ή να μην είχαν ενημερώσει τους συγγενείς τους ότι ταξίδευαν ή άλλος να έχει εκδώσει ηλεκτρονικά το εισιτήριο για κάποιον άλλο που ταξιδεύει. Επομένως ο προσδιορισμός με ακρίβεια του αριθμού των επιβατών δεν είναι εύκολος.
Επιπλέον ήταν -και παραμένει- δύσκολη η ταυτοποίηση σε τέτοιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία λήψης DNA από τις σορούς και τους συγγενείς. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία DNA διαρκεί πολλές μέρες έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Γι΄αυτό οι υπεύθυνοι εργάζονται νυχθημερόν.
7. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι είχαν προειδοποιήσει για τα προβλήματα
Είναι δεδομένα τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν και υπάρχουν στον ΟΣΕ. Τα προβλήματα αυτά θα είχαν αντιμετωπιστεί, αν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση του 2014 χωρίς καθυστερήσεις και αν δεν υπήρχαν διαχρονικές αντιδράσεις στην προσπάθεια εξορθολογισμού. Όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν τα διαχρονικά προβλήματα του ΟΣΕ και την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει.
8. Τι ακριβώς θα διερευνήσει η Επιτροπή που συγκροτήθηκε; Γιατί δεν κάνατε διακομματική όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ειδική Επιτροπή έχει ως μοναδικό αντικείμενο τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.
Η Επιτροπή είναι υπερκομματική, δεν πρόκειται για δηλαδή για κομματικά στελέχη της ΝΔ, με τεχνοκρατική επάρκεια. Ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να προτείνουν μέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε, από το ΠΑΣΟΚ προτάθηκε ένα από τα μέλη.
Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.
Αν γινόταν συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, απλώς ο εκπρόσωπος κάθε κόμματος θα ερχόταν με τις κομματικές του θέσεις.
Οσο για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον κ.Ζηλιασκόπουλο, γνωρίζει όσο λίγοι, τα ζητήματα του σιδηροδρόμου, έχει διεθνή εμπειρία και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ είδε διοριστεί το 2010, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα αξιολογηθεί, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση.
9. Για ποιο λόγο παραπέμπεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Έχει σχέση με ζητήματα ασφαλείας και το συγκεκριμένο δυστύχημα;
Ενώ κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα που σχετίζονται με την τραγωδία στα Τέμπη, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, ΑνταλμπέρΓιανς ξεκαθαρίζει ότι η παραπομπή «δεν είναι κάτι που σχετίζεται ειδικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων» και δεν αφορά κατ’ επέκταση θέματα που σχετίζονται με την τραγωδία στα Τέμπη.
Πιο συγκεκριμένα -όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής- η διαδικασία κατά της Ελλάδας που κίνησε η Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2020 και η απόφαση της Επιτροπής, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών (ΟΣΕ). Ανέφερε σχετικά: «Η σύναψη και δημοσίευση μιας τέτοιας συμφωνίας αποτελεί απαίτηση βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για τη διαφάνεια των επερχόμενων έργων στο δίκτυο των σιδηροδρομικών υποδομών. Είναι σημαντικό για τη διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση των δημόσιων πόρων και αυτό δεν είναι κάτι που σχετίζεται ειδικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων». Εξήγησε μάλιστα ότι η διαδικασία κατά της Ελλάδας αφορά τη μη πλήρη συμμόρφωση των εθνικών αρχών με την Οδηγία για τον ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο, η οποία χρονολογείται από το 2012 και η οποία περιέχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την Οδηγία για τον ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο, όλα τα κράτη-μέλη έπρεπε να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2015 και τη δημοσίευσή της εντός ενός μηνός.
10. Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, πώς λειτουργούν τα συστήματα;
Στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη ορισμένοι συνδικαλιστές στους σιδηρόδρομους έχουν καταγγείλει πολυετείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων για τον εξοπλισμό της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη με το ευρωπαϊκό αυτόματο σύστημα ασφαλείας ERTSM.
Μολονότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρύψει λάθη ή παθογένειες πρέπει να επισημανθεί ότι το ζήτημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αποκαλούμενου «πυρηνικού» ευρωπαϊκού δικτύου, δεν διαθέτει ακόμα πλήρως λειτουργικό ERTSM.
Επίσης, τα χρονικά ορόσημα που είχε θέσει αρχικά η ΕΕ, το 2017, έχουν μετατεθεί για τουλάχιστον 14 χώρες, γεγονός που διαψεύδει δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως μεγάλο μέρος των έργων στην Ελλάδα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Το αρχικό Σχέδιο της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε το 2017, προέβλεπε ότι πολλά από τα έργα ανά την Ευρώπη έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το 2020. Ωστόσο, δεδομένων των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν σε πολλούς τομείς του ευρωπαϊκού δικτύου, σημειώνεται στην έκθεση ότι οι στόχοι μετατέθηκαν για 14 χώρες. Η Ελλάδα τηρεί τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα. Στην περίπτωση της Γερμανίας τμήματα που έπρεπε να παραδοθούν το 2020 θα είναι έτοιμα το 2025, 2028 ή 2029. Στη Γαλλία η μετάθεση φτάνει έως το 2025, ενώ το Βέλγιο και η Ουγγαρία δεν έχει καν δώσει νέα ημερομηνία για κάποια κομμάτια της «πυρηνικής» γραμμής τους.
Συγκεκριμένα:
Το ERTSM αποτελείται από δύο υποσυστήματα. Το πρώτο και κυριότερο είναι το πρόγραμμα τηλεδιοίκησης – παρακολούθησης ETCS, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαχείριση κάθε τρένου, τον εντοπισμό του, τη μέτρηση της ταχύτητάς του, τον υπολογισμό της απόστασης που χρειάζεται ώστε να ακινητοποιηθεί, και την αξιολόγηση της κατάστασης κάθε συρμού (πχ αν έχει υποστεί ζημιά). Το δεύτερο υποσύστημα, που δεν είναι πάντοτε απαραίτητο, είναι το GSM-R, ένα πρόγραμμα ραδιο-τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του αρμόδιου συντονιστή για την εγκατάσταση αυτών των δικλίδων ασφαλείας στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους, τον Ιούνιο του 2022 μόλις το 14% του «πυρηνικού» δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέθετε πλήρως λειτουργική κάλυψη από το κρίσιμο υποσύστημα τηλεδιοίκησης ETCS.
Ενδεικτικό είναι ότι χώρες με εκτενέστατο σιδηροδρομικό δίκτυο και μεγάλη παράδοση στις μετακινήσεις με τρένα, όπως η Γερμανία και η Δανία, έχουν καλύψει το «πυρηνικό» μέρος των γραμμών τους σε πολύ χαμηλό ποσοστό, 13% και 12% αντίστοιχα. Στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 39%, ενώ στην Αυστρία δεν ξεπερνά το 48%.
Στην Ελλάδα, το υποσύστημα ETCS -που θα καλύπτει τη σύνδεση της Αθήνας με τα βόρεια, έως τα σύνορα με τη Βουλγαρία- λειτουργεί πλήρως στο τμήμα από το Πλατύ Ημαθίας έως τον Προμαχώνα. Γι’ αυτό το σκέλος να ενημερωνόταν ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη που αναβλήθηκε. Υποδομές έχουν παραδοθεί σε πολλά σκέλη της διαδρομής μεταξύ του σταθμού των Αχαρνών και της Λάρισας. Εκκρεμεί η κάλυψη των τμημάτων Λάρισα – Πλατύ, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, και Οινόη – Τιθορέα. Η υλοποίηση του όλου έργου αγγίζει αυτή τη στιγμή το 70% και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος το φθινόπωρο.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ξηλώσει και να επανεγκαταστήσει περίπου το 15% του έργου που είχε ήδη παραδοθεί ως το 2017, λόγω συμβατικών σφαλμάτων και άλλων λόγων. Συνολικά, σε διάστημα 21 μηνών, υλοποιήθηκε περίπου το 50% της σύμβασης, παρά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της υγειονομικής, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Η σύμβαση για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση θα ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο και ως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί και η σύμβαση για την εγκατάσταση του υποσυστήματος ETCS.
11. Τι απαντάτε στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία το τελευταίο που επιθυμεί η κοινωνία είναι οι κομματικοί καυγάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ξεκινήσει, επισήμως την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας πριν καν περάσει η περίοδος του πένθους. Αυτό κάνει πάντα. Προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω σε οποιαδήποτε τραγωδία. Αλλωστε όπως είπε η κα Αχτσιόγλου, «ποτέ η κανονικότητα δεν είναι είναι ευκαιρία για την αριστερά». Φαρισαϊκά ισχυρίζεται ότι ο μόνος που φέρει ευθύνη για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων είναι η κυβέρνηση της ΝΔ λες και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Σπίρτζης, παρέδωσαν έναν σιδηρόδρομο στον οποίο λειτουργούσαν όλα τέλεια. Δεν είναι η ώρα της κομματικής αντιπαράθεσης. Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα, τον κατάλληλο τρόπο. Από την αρχή είπαμε όλη την αλήθεια κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Απαντήσεις οφείλονται στην ελληνική κοινωνία, που ευλόγως αναρωτιέται για τα αίτια της τραγωδίας και οργίζεται. Αλλά όλα στην ώρα τους. Τώρα είναι η ώρα του πένθους και του σεβασμού.
12. Τι αφορούσε τελικά η προγραμματισμένη για την Τετάρτη, επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος;
Κατά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος. Το Κέντρο αυτό έχει ολοκληρωθεί και από αυτό γίνεται ο έλεγχος του τμήματος, που είναι σε λειτουργικότητα από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα. Στα τμήματα Πλατύ-ΤΧ1-ΤΧ5 και ΤΧ1- Προμαχώνας είναι σε λειτουργία τόσο η Σηματοδότηση όσο και η Τηλεδιοίκηση. Αν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί και στο επίμαχο σημείο και δεν είχαμε τις καθυστερήσεις από το 2017, δεν θα είχαμε αυτή την τραγωδία. Στο κτίριο αυτό θα γινόταν επίσης η παρουσίαση της χάραξης του Προαστιακού της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που θα συνέδεε τον Προαστιακό με το Μετρό. Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, κυρίως, για να γίνει η παρουσίαση της χάραξης του Προαστιακού της Δυτικής Θεσσαλονίκης με το Μετρό.
13. Πόσο επηρεάζει το δυστύχημα τον χρόνο των εκλογών;
Αυτό που τώρα απασχολεί την Κυβέρνηση είναι η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, η περίθαλψη των τραυματιών και γρήγορη διεξαγωγή των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας. Δεν γίνεται καμία άλλη συζήτηση. Ως προς τις εκλογές, ισχύουν αυτά που έχει πει μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην ώρα τους.
14. Υπάρχει κάποια απαγόρευση για τους συγγενείς των θυμάτων, για το τι θα κάνουν μόλις παραλάβουν τις σορούς;
Το μόνο που υπάρχει είναι συστάσεις των ψυχολόγων, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία θα παραλάβουν τις σορούς. Συστάσεις των ειδικών, ΟΧΙ απαγορεύσεις. Κάθε οικογένεια μπορεί να διαχειριστεί το πένθος της, όπως επιθυμεί. Δεν υπάρχει απολύτως καμία απαγόρευση.
Κάντε το πρώτο σχόλιο