
Μία εκτίμηση της παραγωγής φρούτων στα Γιαννιτσά για φέτος επιχειρεί ο γεωπόνος Σάββας Παστόπουλος, που διαθέτει κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο «η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από την αστάθεια του καιρού όπου το κρύο και οι βροχές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου φαίνεται να προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην τοπική φρουτοπαραγωγή. Φυσικά, δεν έχει καταστραφεί το σύνολο της παραγωγής αλλά μεγάλα κομμάτια αυτής, ειδικά στα βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια».
Ο παγετός, σύμφωνα με τον ίδιο, που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου προκάλεσε άμεσες καταστροφές σε πολλές ποικιλίες βερικοκιάς, όπως η Bora, η Luna, η Mediabel, η Pricia και μέτριες ζημιές στις Kyoto, Farbaly και άλλες, ωστόσο ανά περιοχή και θύλακα παγετού τα δεδομένα μεταβάλλονται, για παράδειγμα στους πρόποδες του πάικου η κατάσταση είναι καλύτερη.
Παρόμοιες ζημιές είχαμε, προσθέτει, σε πολλές ποικιλίες δαμάσκηνων όπως η Antzelino, η Black beauty, Red beauty κ.α. το ίδιο παρατηρήθηκε σε πρωιμανθή ροδάκινα και νεκταρίνια (Big bang, Big top, Rose Diamont Κ.α.). Τα υπόλοιπα ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν ικανοποιητική παραγωγή μέχρι τώρα.
Δεν έλειψαν οι ζημιές από τον καιρό
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τα κεράσια καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση. Φαίνεται πως όλες οι ποικιλίες που άνθισαν την περίοδο των βροχοπτώσεων θα έχουν έντονη ακαρπία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, πρώτον, ο παγετός της 17 Μαρτίου πάγωσε πολλά κλειστά άνθη. Δεύτερον, η παρατεταμένη άνθιση προκάλεσε τη δημιουργία ανθέων κακής ποιότητας, που δεν μπόρεσαν να γονιμοποιηθούν. Τρίτον, οι συνεχείς βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεψαν την επικονίαση καθώς δεν πέταξε αρκετά η μέλισσα. Έτσι, πολλά άνθη θα γίνουν κερασάκια και θα πέσουν όταν φθάσουν στο μέγεθος μικρού φασολιού, φαινόμενο γνωστό ως πύρρωση του πυρήνα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι ποικιλίες που είναι φυτεμένες σε υποκείμενα Gisela όπου η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη, συνεχίζει ο ίδιος
Οι ποικιλίες που μετά από μεγάλο αγώνα κατάφεραν να ανθίσουν όψιμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατήσουν κάποια παραγωγή αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα. Ειδικότερα, μειωμένη θα είναι η παραγωγή σε Early lory, Early bigi, Burlat, Germesdorfi, Ferrovia, Samba, Sabrina ενώ μετά το Πάσχα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για Lapin, Grace star, Big star, Black star, Τσολακεϊκα, Giant Red, Reggina, Summit και Canadia Giant. Επαναλαμβάνω ότι οι εκτιμήσεις αφορούν μόνον την περιοχή των Γιαννιτσών, τονίζει ο κ. Παστόπουλος.
Τα ακτινίδια από την άλλη δείχνουν σημάδια μεγάλης παραγωγής, καθώς η έκπτυξη των οφθαλμών είναι ικανοποιητική αλλά και οι βλαστάνοντες κλάδοι έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανθούς. Έτσι αναμένεται πλούσια καρποφορία η οποία όμως θα χρίζει αρκετού αραιώματος καθώς οι πλεονάζοντες καρποί (σκουλαρίκια) είναι αρκετοί.
Στα αμύγδαλα η κατάσταση είναι ανάμεικτη. Οι αυτογόνιμες ποικιλίες μέχρι τώρα δείχνουν υπερπαραγωγή ενώ καλά είναι τα πράγματα και στις Φυρανιές. Ωστόσο, αναμένω μία καρπόπτωση στο στάδιο του καρπιδίου, καταλήγει ο κ. Παστόπουλος.
Κάντε το πρώτο σχόλιο