Μια διαφορετική συνέντευξη με το νέο δήμαρχο Αλμωπίας Νίκο Παρούτογλου «Οραματικός δήμος είναι αυτός που μπορεί να δημιουργεί προοπτικές παραμονής των νέων»

Ο νέος δήμαρχος Αλμωπίας εκλέχτηκε πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος λίγο πριν κλείσει τα 30. Μετά τις σπουδές του ως οικονομολόγος και την συνειδητή επιλογή να επιστρέψει στον τόπο του. Κάτι που θεωρεί τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Να επιστρέφουν οι νέοι στον τόπο τους.

Είναι πατέρας ενός κοριτσιού και διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Αριδαία. Γνωρίζει τις δυσκολίες ενός δήμου όπως η Αλμωπία με δεκάδες χωριά και μεγάλες αποστάσεις από το κέντρο των αποφάσεων. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών επί δημαρχίας Δημήτρη Πασόη και Πρόεδρος ΔΕΥΑ. Πιστεύει πως η πολιτική είναι ένα πεδίο δημιουργίας για τον τόπο που αγαπάς και στην κουβέντα μας συμμετείχε με διάθεση να μας μιλήσει σε «εναλλακτικές» ερωτήσεις

ΕΡΩΤ.: Καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Αλμωπίας. Πώς θα χαρακτήριζες τα παιδικά σου χρόνια και αν τελικά κάποιο παιδικό σου όνειρο έγινε πραγματικότητα;

ΑΠΑΝΤ.: Καταρχάς διαπιστώνω πως οι ερωτήσεις σας είναι εναλλακτικές, σε σχέση με τις κλασικές πολιτικού περιεχόμενου.

Κατάγομαι από την Θηριόπετρα, ένα μικρό χωριό στον πρώην δήμο  Εξαπλάτανου. Τα παιδικά μου χρόνια χαρακτηρίζονταν ακόμα από τον ρομαντισμό της εποχής,αλλά ταυτόχρονα και από  επιρροές της σύγχρονης εποχής,που έβλεπα να εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα όνειρα εκείνης της περιόδου είναι συνήθως περιοδικά και περισσότερο αφορούν την στιγμή και τον νεανικό παρορμητισμό.

Παρόλα αυτά,νομίζω ότι αρκετά υλοποιήθηκαν,όπως οι νεανικές “ανεμελειές” και οι σπουδές μου στα οικονομικά. Την πολιτική δεν την είχα τότε σε προτεραιότητα,νομίζω μου προέκυψε πολύ αργότερα,αλλά φαίνεται να εξελίχθηκε σε έναν ακόμα “έρωτα” της ζωής μου.

ΕΡΩΤ.: Τι φοβάσαι περισσότερο σαν άνθρωπος και τι θεωρείς ότι κάνει άσχημο τον κόσμο μας;

ΑΠΑΝΤ.: Φιλοσοφική ερώτηση που επίσης με οδηγεί στα φοιτητικά χρόνια και τις νύχτες των αναζητήσεων. Δεν φοβάμαι κάτι συγκεκριμένο, κάτι ειδικό, γιατί σαν χαρακτήρας είμαι ρεαλιστής. Ίσως αυτό που με αποσυντονίζει και δυσκολεύομαι να αποδεχτώ,είναι η μιζέρια της προσποίησης και του δήθεν.

Η ζωή γίνεται αρνητική, όταν κυριαρχεί η  κακεντρέχεια, η εύκολη και αβασάνιστη συμπερασματολογία. Ο κόσμος γίνεται χειρότερος όταν οι σκέψεις είναι αρνητικές και καλύτερος όταν τον προσεγγίζουμε με θάρρος και ειλικρίνεια.

ΕΡΩΤ.: Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, αλλά μέχρι πριν από λίγους μήνες, απλός πολίτης. Τι ήταν αυτό που σε ενοχλούσε περισσότερο στην καθημερινότητά σου;

ΑΠΑΝΤ.: Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης προέκυψα, όταν βρέθηκα σε σταυροδρόμι επιλογών για την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Δεν το είχα σχεδιάσει ποτέ.

Αυτοπροσδιοριζόμενος όμως ως ενεργός πολίτης, με ενδιαφέρον για ότι συνέβαινε γύρω μου, αποφάσισα να συμμετάσχω ενεργά. Είμαι ήδη 13 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και τώρα ήρθε η ώρα να κριθώ από την θέση του δημάρχου. Δεν μου αρέσει η φράση “ενοχλούσε”, όμως υπήρχαν γεγονότα που δεν καταλάβαινα.

Όπως π.χ. η έλλειψη αυτογνωσίας των πολιτικών, η απουσία συγκεκριμένου και εξειδικευμένου λόγου,η ακατάσχετη φλυαρία και ο λαϊκισμός.

ΕΡΩΤ.: Τι αγαπάς να κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

ΑΠΑΝΤ.: Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος, με τα καλά αλλά και τα “κουσούρια”της εποχής μου. Δεν θα κρυφτώ. Παράλληλα με τις σπουδές μου, όπου ήμουν αρκετά επιμελής, αξιοποιούσα τον ελεύθερο χρόνο στις παρέες μου, στην διασκέδαση, στα γήπεδα, αλλά και στη γνώση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

ΕΡΩΤ.: Υπάρχει αγαπημένη ταινία ή βιβλίο και για ποιους λόγους έγινε αγαπημένο;            

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπημένη ταινία είναι «Ο Νονός» (μάλλον το 1) και αγαπημένο βιβλίο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη.

ΕΡΩΤ.: Τι νομίζεις πως λείπει από τους σημερινούς πολιτικούς και υπάρχει τόση αποχή στις εκλογές και άρνηση των νέων να συμμετέχουν;

ΑΠΑΝΤ.: Μίλησα παραπάνω για αυτογνωσία. Θα έλεγα ότι οι πολιτικοί είναι μπερδεμένοι μεταξύ κομματικού και εθνικού συμφέροντος. Η πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται με όρους εικόνας, με όρους ξύλινης ρητορικής. Θα τολμούσα να πω με άγνοια ρόλου, θέσεων και περιεχομένου. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι νέοι και αποστρέφονται την πολιτική.

ΕΡΩΤ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου ως πρώτου πολίτη της Αλμωπίας;

ΑΠΑΝΤ.: Το έχω πει πολλές φορές. Μείζον, το μοντέλο διοίκησης. Ο τρόπος που θα αντιληφθεί ο πολίτης, ότι ήρθαμε όντως να αλλάξουμε κάτι. Κοινωνική διαβούλευση, κοινωνική νομιμοποίηση, συμμετοχή των δημοτών, αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων, ανατροπή της εικόνας εγκατάλειψης των χωριών, λογοδοσία και διαφάνεια.

ΕΡΩΤ.: Είσαι από αυτούς που εμπιστεύονται τον άλλον; Προσπαθείς να συνεργαστείς για το καλύτερο αποτέλεσμα;

ΑΠΑΝΤ.: Βλέπεται ήδη από την εξέλιξη των ερωτοαπαντήσεων,ότι τις συνεργασίες τις τοποθετώ στο κέντρο των επιλογών μου.Αν δείτε όλους αυτούς που λειτουργούσαν συγκεντρωτικά , θα διαπιστώσετε ότι είχαν ανασφάλειες και φοβίες για την διασφάλιση των ρόλων τους. Εξάλλου προσωπικά απέδειξα ότι δεν διστάζω να συνεργαστώ, να συγκρουστώ και να κριθώ με όρους πολιτικούς.

Μοναδική προϋπόθεση,το συμφέρον της περιοχής που εκπροσωπώ.

ΕΡΩΤ.: Τι θεωρείς πως είναι η πολιτική; Γιατί κάποιοι την έχουν ως επάγγελμα.

ΑΠΑΝΤ.: Πολιτική πρέπει να είναι η εφαρμογή των  αυτονόητων, αρκεί να βασίζεται στην αντικειμενικότητα, στη γνώση και να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη των πολιτών. Η πολιτική και ο πολιτικός επάγγελμα, υφίσταται. Νομίζω χρειάζονται γενναίες υπερβάσεις και αποφάσεις.

ΕΡΩΤ.: Αν είχες την δυνατότητα να ζητήσεις μια ευχή για τη νέα χρόνια που θα εκπληρωνόταν άμεσα, τι θα ζητούσες;

ΑΠΑΝΤ.: Ευχή σε αυτή την συγκυρία, να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην Λωρίδα της Γάζας. Η εικόνα των παιδιών-θυμάτων, δεν αντέχετε.

ΕΡΩΤ.: Ποιο είναι το όραμα σου για τον δήμο σε λίγες προτάσεις…

ΑΠΑΝΤ.: Οραματικός δήμος, είναι ο δήμος των ρεαλιστικών και στοχευμένων επιλογών.

Οραματικός δήμος είναι αυτός, που αξιοποιεί τους πολίτες, μέσα από την κοινωνική συμμετοχή.

Οραματικός δήμος είναι αυτός που εξελίσσεται, πάνω σε ένα συμφωνημένο μοντέλο ανάπτυξης.

Οραματικός δήμος είναι αυτός, όπου λιγότεροι πολίτες αισθάνονται αποκλεισμένοι.

Οραματικός δήμος τέλος, είναι αυτός που μπορεί να δημιουργεί προοπτικές παραμονής των νέων.

Σας ευχαριστώ

Κι εγώ σας ευχαριστώ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*