Κυβερνητικό φιάσκο ο Προσωπικός Γιατρός: Λίγοι γιατροί και ακάλυπτες περιοχές – Ο μισός πληθυσμός δεν έχει εγγραφεί!

iatros

Σε αποτυχημένο μέτρο εξελίσσεται ο πολυδιαφημισμένος «Προσωπικός Γιατρός», αφού οι μισοί πολίτες αδιαφορούν για αυτήν την προχειροφτιαγμένη υπηρεσία.

Προσωπικός Γιατρός: Σε φιάσκο ολκής εξελίσσεται ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού που προέβαλλε σαν φοβερή… καινοτομία το υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022, έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία μόλις 4.539.704 πολίτες και 3.333 γιατροί. Το ποσοστό των εγγεγραμμένων δικαιούχων πολιτών επί του συνόλου των δικαιούχων ανέρχεται στο 51,2% και οι μη εγγεγραμμένοι στο 48,8%.

Ουσιαστικά ο ένας στους δύο πολίτες άνω των 17 ετών δεν έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ενώ στους πολίτες έως 49 ετών οι 6 στους 10 αδιαφορούν παντελώς για το μέτρο! Ενδεικτικά νούμερα που φανερώνουν την αποτυχία και την χαμηλή απήχηση της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης Πλεύρη – Γκάγκα.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία εφαρμόστηκε η υπηρεσία είναι πως το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με νύχια και με δόντια να προσελκύσει γιατρούς για να καλύψει το σύνολο των πολιτών της χώρας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Οι ιδιώτες γιατροί σε καμία περίπτωση δεν έχουν καλοδεχτεί το μέτρο, αφού επιθυμούν να τους παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη συνεργασία τους με το δημόσιο, δηλαδή να μην έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Η απροθυμία των ιδιωτών να συνεργαστούν με την υπηρεσία φανερώνεται από το ότι από τους 3.333 γιατρούς που έχουν ενταχθεί σε αυτή, μόλις οι 1.083 είναι ιδιώτες και οι υπόλοιποι 2.251 είναι γιατροί που ήδη εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όσον αφορά το πρακτικό του θέματος, παρουσιάζονται πάρα πολλές περιπτώσεις που οι ασθενείς πρέπει να καλύψουν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να επισκεφθούν τον Προσωπικό Γιατρό τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους άλλα και την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα μέτρο χωρίς καν να έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την δυνατότητα εφαρμογής του, δεδομένου ότι οι γιατροί στην Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι λιγοστοί και ακόμα λιγότεροι είναι οι ιδιώτες – αυτοαπασχολούμενοι. Ο Θάνος Πλεύρης δημιούργησε ένα πολιτικό «μνημείο» προχειρότητας και ουσιαστικά πέταξε το «μπαλάκι» στους γιατρούς και περισσότερο στους ίδιους τους πολίτες που ταλαιπωρούνται για το τίποτα.

Αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών για την Δημόσια ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία, η κυβέρνηση ψάχνει ακόμα «με το τουφέκι» γιατρούς από τους ήδη λιγοστούς, για να μην υπάρξει η παραμικρή επιπλέον δαπάνη προς όφελος των πολιτών.

Μάλιστα ο Θάνος Πλεύρης όντας συνηθισμένος σε τακτικές «βούρδουλα» με εφαρμογές εκβιαστικών προστίμων, στην πρώτη φάση του μέτρου αποφάσισε την τιμωρία των «ασυμμόρφωτων», αφού οι μη εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό έπρεπε να καταβάλουν 10% επιπλέον του καθορισμένου ποσοστού συμμετοχής τους σε φάρμακα και θα είχαν αυξημένη συμμετοχή σε εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Δηλαδή όχι μόνο το υπουργείο Υγείας έστησε ένα προχειροφτιαγμένο και δυσλειτουργικό μέτρο, άλλα υπάρχει και η πρόθεση να εξαναγκαστεί ο κόσμος να το ακολουθήσει, μέσω οικονομικού εκβιασμού. Όπως ήταν αναμενόμενο η λογική των αντικινήτρων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και σε δεύτερο χρόνο ο υπουργός Υγείας πήρε – εν μέρει – πίσω την απόφαση και είπε πως τα αντικίνητρα προς το παρόν δεν θα εφαρμοστούν, αφού η εφαρμογή τους πήρε παράταση για την 1η Δεκεμβρίου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*