Η τράπεζα Πειραιώς «διαγράφει» τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ

nd

Η τράπεζα Πειραιώς μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων μεταβίβασε σε εταιρεία Ειδικού Σκοπού (θυγατρική της) με την επωνυμία PIRAEUS SNF DAC -που εδρεύει στην Ιρλανδία- και τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις) σε συνολικό χαρτοφυλάκιο ύψους 27 – 28 δισ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη διαγραφή των χρεών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, πολύ σύντομα θα μπορούμε μετά την τιτλοποίηση τους να διαπιστώσουμε αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας σχετικά με τα συγκεκριμένα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή αν αυτά θα έχουν ήδη πωληθεί σε fund (που δεν αποκλείεται να έχει διαμεσολαβήσει άτυπα εκ μέρους των κομμάτων), περίπου στο 4-10% της ονομαστικής αξίας τους, ή αν θα ρυθμιστούν «ανεξέλεγκτα» από την Intrum με βάση το υπόλοιπο του χρέους που θα έχει απομείνει, αφού, σε κάθε περίπτωση, εφόσον όντως τιτλοποιηθούν από το ιρλανδικό cpv, δεν θα ανήκουν τότε στην τράπεζα Πειραιώς, κι έτσι ουδείς θα μπορεί να κατηγορηθεί για απιστία.

Να θυμίσουμε ότι τη μερίδα του λέοντος στις δανειοδοτήσεις κομμάτων έχει η Τράπεζα Πειραιώς. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που έγινε για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ αποκάλυψε ότι το συνολικό χρέος των κομμάτων προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 418.000.000 ευρώ. Απ’ αυτά, τα 402.000.000 δεν εξυπηρετούνταν και σχεδόν όλο το ποσό αφορούσε τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όφειλε στις τράπεζες 210.800.000 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 189.700.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα χρέος που σαφώς με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκε. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον ως τότε, εμφάνιζαν να οφείλουν στην Πειραιώς 131.000.000 και 108.000.000, αντίστοιχα.

Τα περισσότερα απ’ αυτά τα δάνεια που δόθηκαν προς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι καταγγελμένα. Η πρώτη τράπεζα που κατέθεσε (και κέρδισε) αγωγή σε βάρος της Ν.Δ. ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέβαλε και χαρτόσημο που έφτασε το 1.000.000 ευρώ, στην οποία η Νέα Δημοκρατία (όπως και το ΠΑΣΟΚ) οφείλει τα περισσότερα χρήματα, μια και ήταν αυτή που απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα και τη Marfin – Egnatia, αναλαμβάνοντας επίσης και τα θαλασσοδάνεια τους.

Εν τούτοις, ούτε η τράπεζα, ούτε οι εισαγγελικές αρχές, ούτε η Νέα Δημοκρατία δεν ενημέρωσαν για το τι απέγινε η συγκεκριμένη απαίτηση μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η αποκάλυψη της καταδίκης της Ν.Δ., που έγινε για να διασφαλίσει η τράπεζα (όπως είχε προαναγγείλει στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ) τις οφειλές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, σαφώς και είχε φέρει δυσβάσταχτους πονοκεφάλους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού, αν γινόταν εκτελεστή, όπως όφειλε να είχε πράξει η τράπεζα, θα υπήρχε αυτομάτως δέσμευση των λογαριασμών και των επιχορηγήσεων, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα στην πράξη την πτώχευση του «γαλάζιου» κόμματος. Κάτι που δε συναίβει.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ένας θεός ξέρει (και οι διοικήσεις τράπεζας και ΝΔ) με ποιον τρόπο τα βρήκαν… από τον περσινό Σεπτέμβριο έως σήμερα(!), ώστε να φθάσουν τώρα στην έμμεση διαγραφή του χρέους των «κόκκινων δανείων», μέσω τιτλοποίησης και πώλησης…

Όπως και να έχει, τελικά, αυτό που καταρρίπτεται είναι το περιβόητο αφήγημα που καλλιεργούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είχε τακτοποιήσει τα οικονομικά του κόμματος του, καθώς η ΝΔ είχε ρυθμίσει τα δάνεια της… Προφανώς εννοούσαν αυτού του είδους τις διευθετήσεις, τις οποίες είχαν είχαν δρομολογήσει.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι στα χέρια ξένων funds είχαν περάσει και τα «κόκκινα» δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που είχαν στην Attica Bank. Κι εκεί δεν ξέρουμε, τελικά, τι έχει συμβεί. Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο αν επιστράφηκαν από το αμερικανικό fund τα «κόκκινα δάνεια», που κατά λάθος -έτσι ισχυρίστηκε η διοίκηση της τράπεζας- είχαν συμπεριληφθεί σε χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων που είχε πωλήσει την άνοιξη του 2018.

Δυστυχώς, όμως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν τ εξασφάλισαν την παρεμπόδιση της -απευθείας ή και μέσω τιτλοποίησης- πώλησης των «κόκκινων δανείων» των κομμάτων σε funds-spv.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*