Η εισπρακτική Intrum που «βουλιάζει» στο χρέος παγκοσμίως με… εξαίρεση τη θυγατρική στην Ελλάδα με αύξηση στα κέρδη 113%

Με την Intrum, τον δεύτερο μεγαλύτερο servicer της χώρας, να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδας εδώ και τρεις μήνες για τυχόν παρατυπίες και αθέμιτες πρακτικές, όπως ενημέρωσε πρώτο το mononews.gr -ρεπορτάζ το οποίο αναπαρήγαγε το Bloomberg θέτοντας ερωτήματα στη σουηδική μητρική εταιρεία- ο όμιλος δέχεται ακόμα ένα πλήγμα στην διεθνή αξιοπιστία του.

Η Intrum AB, η οποία γιγαντώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και επεκτάθηκε σε δεκάδες χώρες βλέπει τα κέρδη της να συρρικνώνονται, αποχωρεί από αγορές που μέχρι πρότινος είχε μπει με φιλοδοξίες, απολύει εργαζόμενους και δέχεται σκληρή κριτική από αναλυτές και επενδυτές για τα μειωμένα αντανακλαστικά του στην εποχή του αυξημένων επιτοκίων.

Διεθνώς, ο όμιλος βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο αναδιοργάνωσης, με τη θυγατρική στην Ελλάδα να είναι η μόνη κερδοφόρα επιχείρησή της. Και αυτή που δάνεισε τη μητρική για να καλύψει ομόλογό της που έληγε.

Πριν λίγους μήνες το Bloomberg αναφέρθηκε στην περίπτωση κάποιων servicers, οι οποίοι είδαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο να καταρρέει. «Η αμήχανη στιγμή που βλέπουν το δικό τους χρέος να βουλιάζει» ανέφερε το διεθνές πρακτορείο τον περασμένο Ιούνιο σε δημοσίευμά του για κάποιες εταιρείες διαχείρισης δανείων, υπογραμμίζοντας για την περίπτωση της Intrum ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα, κάποια εκ των οποίων λήγουν φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028. Μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είχε αρχικά τιμολογηθεί με απόδοση μεταξύ 3% και 5%, σύμφωνα με το Bloomberg, πλέον όμως αυτές οι αποδόσεις «λυγίζουν» στις πιέσεις που δέχεται η ρευστότητα του ομίλου.

«Για να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του χρέους της, η εταιρεία έχει διακόψει πληρωμές μερισμάτων και σχεδιάζει πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως και την έξοδο από ορισμένες αγορές», ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο Οκτώβριο.

Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βαλτικής. Στην Ισπανία προχωράει σε περικοπές προσωπικού ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, η κερδοφόρος Intrum Hellas φέρεται να δάνεισε στη μητρική εταιρεία 130 εκατ. ευρώ για 15 μήνες.

Η εξαίρεση της Ελλάδας

Κι ενώ παγκοσμίως η Intrum αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, στην Ελλάδα έχει «απογειωθεί». Το 2022 η Intrum Hellas εκτίναξε τα κέρδη της, καταγράφοντας και σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό 113% πέρυσι και συγκεκριμένα σε 84,452 εκατ. ευρώ από 39,438 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο κύκλος εργασιών της Intrum το 2022 ανήλθε σε 232 εκατ. ευρώ έναντι 182 ευρώ το 2021 και τα κέρδη EBITDA εκτινάχθηκαν σε 158,9 εκατ. ευρώ από 110,26 εκατ. ευρώ το 2021.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειριζόταν η Intrum Hellas ανερχόταν σε 24,9 δισ ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τετραετία 2019-2022 τα συνολικά κέρδη της εταιρείας, έφτασαν τα 196,196 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει προφανώς ότι στην Ελλάδα οι servicers κερδίζουν μεγαλύτερες προμήθειες σε βάρος των οφειλετών, απ’ ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Και είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο ο επικεφαλής της Intrum στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος κατάφερε να καλύψει στις αρχές του έτους, ομολογιακό δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ της σουηδικής μητρικής. Με τα «γεμάτα ταμεία» στη χώρα μας δηλαδή δάνεισε τη «μαμά» εταιρεία στη Σουηδία με 130 εκατ. ευρώ. Αλλωστε η θυγατρική στην Ελλάδα διέθετε στο τέλος του 2021 καταθέσεις 231 εκατ. ευρώ.

Ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος

Οι αποκαλύψεις του mononews.gr έλαβαν διεθνείς διαστάσεις με την μητρική εταιρεία στη Σουηδία να επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ. Το πρακτορείο Bloomberg έθεσε ερώτημα στη διοίκηση της μητρικής εταιρείας για τους ελέγχους που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδας. Το ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει και όσα έγραψε τα προηγούμενα 24ωρα το mononews για τις έρευνες σε εταιρείες είσπραξης οφειλών και servicers, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με τους κανόνες της εγχώριας νομοθεσίας.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες είσπραξης οφειλών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού βραχίονα της Intrum AB, για να διαπιστωθεί ότι συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους», δήλωσε στο πρακτορείο άτομο με γνώση του θέματος.

Μέχρι στιγμής η Intrum και μια άλλη εταιρεία, η Thea Artemis Financial Solutions, βρίσκονται υπό έλεγχο, είπε γνώστης του θέματος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Περισσότερες εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελέγχους στο μέλλον, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να δούμε εάν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόσθεσε το ίδιο πρόσωπο», τονίζει το Bloomberg.

Πηγή mononews.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*