Την κόντρα Μαρινάκη – Σαββίδη καταγράφει δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Αναλυτής υποστηρίζει ότι «η τροπολογία είχε στόχο να είναι ένας συμβιβασμός, γιατί ο ΠΑΟΚ θα απέφευγε το στίγμα του υποβιβασμού, ενώ ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε το προβάδισμα για να κερδίσει το πρωτάθλημα». Όμως, μόλις επτά μήνες στη θέση του πρωθυπουργού, η απόφαση δείχνει ότι ο κος Μητσοτάκης διστάζει να προκαλέσει ολιγάρχες ή να πάρει μη δημοφιλή μέτρα, λένε αναλυτές.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της αθλητικής αρχής, αν υιοθετηθεί, θα έχει υψηλό πολιτικό κόστος. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι ισχυρή δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση απέρριψε τα ευρήματα μιας ανεξάρτητης αρχής και διευκόλυνε έναν ολιγάρχη στέλνει πολύ αποθαρρυντικά μηνύματα», δηλώνει ο Αρης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Οι Financial Times επικοινώνησαν με την πλευρά Β. Μαρινάκη αλλά και αυτή του Ιβάν Σαββίδη, όμως δεν υπήρξε σχολιασμός. Μεταφέρει τη δήλωση του Θανάση Παπάζογλου, επιχειρηματία της Βορείου Ελλάδος, ότι ο Ι. Σαββίδης «είναι ένας ευεργέτης της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των επενδύσεών του σε ξενοδοχεία και real estate κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά κυρίως για τον ΠΑΟΚ. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους της πόλης».
Όπως γράφουν οι FT, μέσω της ιδιοκτησίας των ποδοσφαιρικών ομάδων αμφότεροι οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν αυξημένη πολιτική επιρροή και κοινωνικό πρεστίζ. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ωστόσο υποφέρει από τη βία, ενώ υπάρχουν συχνά καταγγελίες για στήσιμο αγώνων και δωροδοκίες διαιτητών και παικτών.
Κάντε το πρώτο σχόλιο