Financial Times: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε υπέρ υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά

mitsotakis

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται «ενάντια στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», τόνιζει εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times, που ασχολείται με την διάταξη που προστέθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».

Όπως τονίζουν οι Financial Times στο ρεπορτάζ τους, «η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τις οποίες η Ελλάδα οφείλει να συμμορφώνεται».

Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι, μολονότι χρειάζονται 3-5 χρόνια για να φτάσει μια τέτοια υπόθεση στο δικαστήριο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε ώστε περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί από τη Δικαιοσύνη να επιστρέφονται στους υπόπτους για κακουργήματα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αν δεν καθίσουν στο εδώλιο εντός 18 μηνών.»

Όσο για το ποιους εξυπηρετεί η ρύθμιση, οι FT αναφέρουν ότι πρόκειται για «Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο».

Το δημοσίευμα επικαλείται τα πρότυπα που θέτουν κορυφαία διεθνή όργανα για το ζήτημα, όπως η Financial Action Task Force και η  Greco που απαιτούν ότι «τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες».

«Ο Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε την τροπολογία την  Τετάρτης το πρωί πριν από την τελική συζήτηση για το νέο νόμο χωρίς να δώσει νομική εξήγηση  γιατί η Ελλάδα σπάει  την προηγούμενη πρακτική της» σχολιάζουν επίσης οι FT. «Η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία  δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεων για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες».

Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται και έναν Αθηναίο δικηγόρο, που εκτιμάει ότι «είναι παραπάνω από ένα ζήτημα κύρους. Η Ελλάδα είναι πιθανό να υποβαθμιστεί σε διεθνείς δείκτες του τόπου επιχειρηματικής δραστηριότητας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο ενδιαφέρον των επενδυτών».

Όπως είχε αναφέρει το TPP, βασισμένο σε αναλυτικό ρεπορτάζ του insider.gr, ελλοχεύει ο κίνδυνος περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. που έχουν δεσμευθεί, να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους που είναι ύποπτοι για τα παραπάνω σοβαρά κακουργήματα. Ο κίνδυνος αυτός καταγράφεται και στο δημοσίευμα των FT: «υπάλληλος της ελληνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δήλωσε ότι το ο κύριος όγκος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ, και θα πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν.»

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος το 2014 δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 161 εκατ. ευρώ, μέσω 117 διατάξεων δέσμευσης. Το 2015 δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 255 εκατ. ευρώ, μέσω 402 διατάξεων δέσμευσης. Το 2016 δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 301 εκατ. ευρώ, μέσω 444 διατάξεων δέσμευσης. Το 2017 η Αρχή δέσμευσε εγκληματικό προϊόν συνολικής αξίας 312 εκατ. ευρώ, μέσω 268 διατάξεων δέσμευσης.

Αυτά τα ποσά που κατά 80% αφορούν σε δεσμεύσεις που σχετίζονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής, λόγω της διάταξης του υπουργείου Δικαιοσύνης, κινδυνεύουν να επιστραφούν με συνοπτικές διαδικασίες σε κατηγορούμενους για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος.

Η κυβερνητική ρύθμιση έχει προκαλέσει την αντίδραση εισαγγελικών λειτουργών, αλλά κυρίως της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που έχει ζητήσει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων να έχει διάρκεια 4-5 έτη.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*