Ελεύθερος έφυγε από το δικαστήριο ο Αριστειδης Φλώρος για την υπόθεση της Energa, καθώς το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων με τριετή αναστολή.
Η ποινή των 21 χρόνων που του είχε επιβληθεί από το Πρωτόδικο Δικαστήριο μειώθηκε, καθώς του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του σύννομου βίου (από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Με αυτά τα ελαφρυντικα σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστων του Δημοσίου, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, ο κατηγορούμενος δε θα μπορούσε να καταδικαστεί παραπάνω από 8 χρονια.
Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA , μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού εχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.
Εκτός από τον Αριστείδη Φλωρο ενοχοι κρίσθηκαν άλλοι πέντε κατηγορούμενοι στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές από 1-2 χρόνια, αφού προηγουμένως τους είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικα.
Αθώος ο Μηλιώνης
Πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της Hellas Power Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχχ. Φλώρος.
Όσον αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, το αρχικό κατηγορητήριο το ανέφερε ότι ανέρχεται 236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.
Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων του Φλώρου ανέφερε πως «η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».
Η σχέση Φλώρου με τον ανηψιό του Πρωθυπουργού
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, αυτή τη στιγμή είναι διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη αποτελεί «τα αυτιά και τα μάτια» του προέδρου. Είναι επίσης ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού είναι γιος της αδελφής του Κατερίνας.
Εκτός από τα παραπάνω όμως υπήρξε και συνεργάτης του Αριστείδη Φλώρου την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο της Energa. Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει το Documento, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο δικηγόρος που είχε επιμεληθεί τη σύσταση offshore εταιρειών για λογαριασμό της οικογένειας Φλώρου, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει στον ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση Energa.
Διέκοψε μάλιστα τη συνεργασία με τον Αριστείδη Φλώρο λίγες μέρες προτού ασκηθούν οι ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο και λίγους μήνες μετά προσλήφθηκε στο υπουργικό γραφείο του τότε υπουργού και θείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πίσω στην υπόθεση Φλώρου, εκτός από τον χειρισμό για τη δημιουργία των offshore εταιρειών, ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε και άλλη επιχειρηματική σχέση μαζί του, αφού υπήρξαν συνεταίροι σε εταιρεία φωτοβολταϊκών.
Ειδικότερα, στις 7 Ιουλίου 2009 καταχωρείται στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η εταιρεία Αρ. Φλώρος – Γρ. Δημητριάδης ΑΕ. Το 2011, όταν είχε πια ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την Energa, το όνομα της εταιρείας άλλαξε σε Prior Ενεργειακή ΑΕ. Οι Φλώρος και Δημητριάδης δεν εμφανίζονται πια στη διοίκηση της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Documento, ο Αριστείδης Φλώρος αρχικά είχε αρνηθεί και κατόπιν είχε παραδεχτεί την σύσταση της εταιρείας με τον Γρηγοριάδη αλλά είπε ότι «η εταιρεία δεν είχε τελικώς καμία δραστηριότητα».
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης εμφανίζεται ως συνεργάτης και σε άλλες δραστηριότητες της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ (καταχώρηση 2 Σεπτεμβρίου 2011), η εταιρεία Linκ 2U Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 καταχωρείται στο ΓΕΜΗ πρακτικό της γενικής συνέλευσης της εταιρείας από το οποίο προκύπτει ότι στις 13 Σεπτεμβρίου ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση του παίρνει η κόρη του Αχιλλέα Φλώρου και μέλος του ΔΣ της Energa Καρολίνα Φλώρου.
Τον Ιούνιο του 2012 δημιουργείται ακόμη μία εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, η Link 2U Credit AE, η οποία είναι εισπρακτική εταιρεία με μέτοχο τη Link 2U AE. Στο ΔΣ της νέας εταιρείας συμμετέχει η αδερφή του Αρ. Φλώρου Καρολίνα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 η Καρ. Φλώρου αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση της παίρνει ο Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος αποχωρεί στις 17 Ιανουαρίου 2013.
Κάντε το πρώτο σχόλιο