
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός άνοιξε το θέμα της ανάγκης σχεδιασμού ενός νέου νοσοκομειακού χάρτη στη χώρα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 ή 30 χιλιομέτρων μεταξύ τους και τελικά να αποδεικνύονται και τα δύο προβληματικά. Κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να ξεπεράσουν τοπικισμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις και τα κόμματα να συμμετάσχουν στον διάλογο για τον εξορθολογισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Μεταξύ των πολλών νομών της περιφέρειας, σε όλη τη χώρα, που διαθέτουν δύο νοσοκομεία σε ισάριθμες πόλεις με μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι η Κοζάνη (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), η Ημαθία (Βέροια, Νάουσα) και η Πέλλα (Έδεσσα, Γιαννιτσά).
Στις δύο πρώτες Περιφερειακές Ενότητες εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από αιρετούς και εκπροσώπους τοπικών και επιστημονικών φορέων, που θεώρησαν ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού τους «φωτογραφίζουν».
Αντίθετα, στην Πέλλα δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση, καθώς υποστηρίζεται πως τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν συμπληρωματικά, καλύπτοντας από κοινού μια μεγάλη γεωγραφική ενότητα.
Τζαμτζής: «Δεν αφορά εμάς»
Την πεποίθηση πως η όποια συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη δεν αφορά την περιοχή της Πέλλας εξέφρασε στο Euro2day.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.
Στο νομό λειτουργούν δύο νοσοκομεία, στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά, με απόσταση 35 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο πόλεων.
«Το νοσοκομείο Γιαννιτσών το εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του. Τα Γιαννιτσά είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο σε έναν πολύ μεγάλο νομό και καλύπτει την ευρύτερη περιοχή με μεγάλο αριθμό κατοίκων, ενώ η Έδεσσα από την πλευρά της καλύπτει και την επαρχία Αλμωπίας», σημείωσε ο κ. Τζαμτζής για να προσθέσει:
«Τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν συμπληρωματικά και συνεργατικά, με άψογο τρόπο, καλύπτοντας το ένα τα κενά του άλλου. Η συνεργασία αυτή είναι αρμονική, χωρίς κόντρες ή άλλα προβλήματα μεταξύ των διοικήσεων. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας».
Κάντε το πρώτο σχόλιο