Απάνθρωπη η δήλωση του γιατρού Σπ. Πνευματικού, υποψήφιου της ΝΔ, για την αντιμετώπιση καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου

Κυνική στα όρια της απανθρωπιάς η δήλωση του γιατρού Σπύρου Πνευματικού, υποψήφιου της ΝΔ, για την αντιμετώπιση καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου. Πράττοντας σωστά μετά το σάλο ζητά συγγνώμη, που θα είχε όμως περισσότερη δύναμη αν δεν απέδιδε το θέμα που προέκυψε σε παρερμηνεία.

Μνημείο κυνισμού χαρακτηρίστηκε η τοποθέτηση του υποψηφίου της ΝΔ και καθηγητή Ιατρικής κ. Σπύρου Πνευματικού, που ουσιαστικά αμφισβήτησε την ορθότητα της ιατρικής αντιμετώπισης των καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου, βλέποντας μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από την αλλαγή της. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αμερικής που στα περισσότερα μυαλά είναι ταυτισμένη ειδικά στο θέμα των υπηρεσιών υγείας «με το έχεις λεφτά ζεις, δεν έχεις λεφτά καλή τύχη…».

Οι αντιδράσεις δικαίως ήταν οργισμένες, κατακεραυνώνοντας και τη ΝΔ, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες ο τομέας της Υγείας και κατ’ επέκταση οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνησή της, με αποτέλεσμα να παραμένουν τραγικές οι ελλείψεις που κοστίζουν ζωές, βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα. Αφορμή οι τραγικές περιπτώσεις ανθρώπων που ίσως αν είχε πάει το ασθενοφόρο έγκαιρα ή αν υπήρχε νοσοκομείο σωστά στελεχωμένο για την αντιμετώπιση του περιστατικού σήμερα θα ήταν στο θάλαμο και όχι στον τάφο.

Στην δεύτερη αυτή δε προεκλογική περίοδο που η συζήτηση γίνεται για πιο ουσιώδη θέματα η Αντιπολίτευση επιμένει στις προθέσεις της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας, για σκόπιμη απαξίωση του ΕΣΥ και για υποβιβασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ώστε να μη χρειαστεί να διατεθούν περισσότεροι πόροι. Την ώρα λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποδείξει την αφοσίωση της ΝΔ στη στήριξη της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις και επισκεπτόμενος το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, -τραγική ειρωνεία πραγματικά- ο υποψήφιος του Σπύρος Πνευματικός κάνει αυτές τις δηλώσεις.

«Το συγγνώμη»

Ο Σπύρος Πνευματικός μετά το σάλο που δημιουργήθηκε έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη – πληροφορίες θέλουν να υπήρξε παρέμβαση και από το κόμμα της ΝΔ, που του εξέφρασε τη δυσφορία του.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας», γράφει σε ανάρτησή του ο Σπύρος Πνευματικός.

Ωστόσο, η επιλογή του να αποδώσει σε παρερμηνεία των λεγομένων του το ζήτημα που δημιουργήθηκε δεν ήταν καθόλου σοφή, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων. Και αυτό γιατί στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται ξεκάθαρα τι προτείνει και λέει.

Ολόκληρη η δήλωση Πνευματικού

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε ότι ‘δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας’.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κλπ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Πηγή in.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*