Αναβίωση ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στις εκδηλώσεις της Π.Ε. Πέλλας

pepellas

Με λιτό περιεχόμενο, αλλά μεγάλη συγκίνηση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην ΠΕ Πέλλας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από κοινού, από την ΠΕ Πέλλας, σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας και τους Προσφυγικούς Συλλόγους της Πέλλας.

Την παραμονή της ημέρας μνήμης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Αφιέρωμα «1919-2019: 100 χρόνια από την θυσία των Προσκόπων του Αηδινίου και όλης της Μικρασιατικής γης», στην Πλατεία Μικράς Ασίας, στην Έδεσσα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναβίωσαν οι φρικτές μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από τις τεκμηριωμένες παρουσιάσεις έγκριτων ομιλητών. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Θεσσαλονίκης. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης επιμελήθηκαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα», σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας, τη ΔΗΚΕΔΕ και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Έδεσσας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Έδεσσας, στην έδρα της ΠΕ Πέλλας. Το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από την κα Ελένη Καραντώνη, Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Περαίας, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και στη σημασία της παγκόσμιας αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ειρήνης και Ανάπτυξης στην περιοχή. 

Ακολούθησε η πραγματοποίηση τρισάγιου και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Προσφυγικών Συλλόγων της Πέλλας και πολιτών. Οι παραβρισκόμενοι τήρησαν σιγή ενός λεπτού και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα αποτελούν πάντοτε ένα μελανό σημείο στην ιστορία των υπαίτιων και όλων όσων αμφισβητούν την ιστορική αλήθεια. Για τους κατοίκους της Πέλλας, που υποδέχθηκαν πολλές χιλιάδες Προσφύγων οι οποίοι εντάχθηκαν αρμονικά στην τοπική κοινωνία και συνέβαλαν στην άνθιση και ανάπτυξη της περιοχής, οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και συνέχειας των παραδόσεων του Ελληνισμού στα ιερά χώματα των χαμένων πατρίδων. Η σημερινή μέρα, με εμπνέει και μας ενώνει».  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*